Αναδρομικά ενστόλων με δημοσιονομικά κριτήρια

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 177

ebstoloiΚομμένη και… ραμμένη στις ανάγκες του προϋπολογισμού θα είναι η συνολική λύση για «αποκατάσταση» των επαγγελματικών ομάδων (ένστολοι, ιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί) που θα πρέπει να λάβουν αναδρομικά βάσει δικαστικών αποφάσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έστειλε μήνυμα στη δικαστική εξουσία ότι «οι πολιτικοί αποφασίζουν για τη δημοσιονομική πολιτική»

Το προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος μιλώντας στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ έστειλε μήνυμα στη δικαστική εξουσία ότι «οι πολιτικοί αποφασίζουν για τη δημοσιονομική πολιτική».

«Εχει λόγο η Δικαιοσύνη για το τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο, αλλά δεν μπορεί να κάνει δημοσιονομική πολιτική» πρόσθεσε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι από τις δικαστικές αποφάσεις ασκούνται πιέσεις στα δημόσια οικονομικά.

Ως δεύτερο σημαντικό ζήτημα, το οποίο αποτελεί «πρόκληση» για την κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε τα «κόκκινα δάνεια».

Εκανε λόγο για μια ευκαιρία αναδιάρθρωσης και του ιδιωτικού τομέα.

«Ισως αυτή η μεγάλη κρίση να οδηγήσει και με βοήθεια των τραπεζών και των επιχειρήσεων να βρούμε λύσεις. Να γίνουν συγχωνεύσεις και εξαγορές. Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλοι, να μην επιμείνουν σώνει και καλά να κρατήσουν την επιχείρησή τους 100%. Θα πρέπει να φέρουμε ξένο κεφάλαιο για να υπάρξει ισορροπία που θα βοηθήσει συνολικά τη οικονομία», υπογράμμισε ο κ. Χαρδούβελης.

Μάλιστα σημείωσε πως το «έξυπνο χρήμα» έρχεται στην Ελλάδα και κάλεσε τους επιχειρηματίες εν όψει της αντιστροφής του οικονομικού κύκλου «να αρχίσουν να επενδύουν» από τώρα.

«Οποιος επενδύσει τώρα θα έχει μεγάλη απόδοση στο μέλλον» εξήγησε την άποψή του.

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας πως «αν τελειώσουμε τον Δεκέμβριο με τα μνημόνια δεν μπορούμε να ξαναπάμε στα παλιά».

Στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, έκανε γνωστή τη θέση του Συνδέσμου για το θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημειώνοντας ότι η διαφύλαξη της υγιούς λειτουργίας της αγοράς απαιτεί την άμεση νομοθετική του επίλυση, εντός των επόμενων 2-3 μηνών.

Υγιείς επιχειρήσεις Ο κ. Φέσσας, μεταξύ των άλλων, έθεσε προς προβληματισμό το γεγονός ότι οι υγιείς επιχειρήσεις βρίσκονται σε μειονεκτική θέση απέναντι σε εκείνες που μέχρι σήμερα οι τράπεζες τις στηρίζουν για να μην καταρρεύσουν: «Για αυτές τις υγιείς επιχειρήσεις αποτελεί σημαντικό θέμα να μη βρεθούν χαμένες μέσα από τη διαδικασία εξυγίανσης των υπολοίπων. Πρέπει να προστατευτούμε από τη νόθευση του ανταγωνισμού που μπορεί να προκληθεί από παρόμοιες ρυθμίσεις, σε όσους κατάφεραν να επιζήσουν μέχρι σήμερα ανταποκρινόμενοι στις υποχρεώσεις τους», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Εξάλλου, επιστολές προς όλους τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση οι οποίοι «εμπλέκονται» με εκκρεμότητες του Μνημονίου απέστειλε ο κ. Χαρδούβελης.

Σε αυτές υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις ανά υπουργείο, όσον αφορά στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων, αλλά και σχετικά με τις βασικότερες από τις περίπου 600 μνημονιακές δράσεις οι οποίες εκκρεμούν από την άνοιξη.

Πηγή: ethnos.gr

Κώστας Τσαχάκης

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
707 εκατομμύρια ευρώ το α΄ εξάμηνο 2014 σε πρωτογενές πλεόνασμα
Προηγούμενο άρθρο
Αυξήσεις για χαμηλές καταναλώσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την ΔΕΗ
Μενού