Απαλλαγή 400.000 επιχειρήσεων από την υποβολή δήλωσης και καταβολής Φ.Π.Α

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 150

images (1)Απαλλαγή από την υποβολή δήλωσης και καταβολής ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις οι οποίες κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο είχαν ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών.

Από το βήμα της Βουλής ο Γκίκας Χαρδούβελης είπε μάλιστα ότι, με βάση τα στοιχεία του 2013, στη διάταξη αυτή μπορούν να υπαχθούν περισσότερες από 400.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 42% των επιχειρήσεων που είναι υποκείμενες σε αυτό το φόρο.

«Δεν είναι λαϊκισμός, είναι πραγματισμός. Θέλουμε να απελευθερώσουμε τις επιχειρήσεις από τα σημερινά δεσμά» τόνισε ο κ.Χαρδούβελης ο οποίος εξήγησε ότι:

– Πρώτον: διευκολύνονται έτσι οι μικρές επιχειρήσεις καθώς δεν θα υποχρεούνται να χρεώνουν ΦΠΑ στις πράξεις που πραγματοποιούν αποκτώντας έτσι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

– Δεύτερον: μειώνεται το διοικητικό κόστος τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για την φορολογική διοίκηση

– Τρίτον: απελευθερώνεται ανθρώπινο δυναμικό ώστε να «τρέξει» τους ελέγχους στις μεγάλες επιχειρήσεις «εκεί που γίνεται το πάρτυ»

«Η υπαγωγή το καθεστώς αυτό είναι προαιρετική» διευκρίνισε ο υπουργός τονίζοντας πως είναι μια ρύθμιση συμβατή με την υπόλοιπη Ευρώπη και καταλήγοντας: «Ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουμε τον μικρό επιχειρηματία που πονάει».

Με αφορμή την ψήφιση της ρύθμισης ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης,  δήλωσε σχετικά:

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό που το Υπουργείο Οικονομικών έκανε αποδεκτή μια πολύ σημαντική σύσταση του ΟΟΣΑ, η οποία αφαιρεί ένα μεγάλο διοικητικό βάρος από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η στρατηγική και οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας προς όφελος πολιτών και επιχειρήσεων έχει αρχίσει και αποδίδει. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση εξαλείφουμε ένα διοικητικό βάρος που κόστιζε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 115.000.000 ευρώ το χρόνο. Άλλωστε, το κόστος της γραφειοκρατίας βαραίνει πάντα δυσανάλογα τις μικρές επιχειρήσεις, τις νέες επιχειρήσεις, αυτές για τις οποίες όλοι ελπίζουμε ότι θα σηματοδοτήσουν τη νέα αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με τις άλλες τέσσερις ρυθμίσεις (κατάργηση ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, διαγραφή των ανενεργών υποκείμενων σε ΦΠΑ προσώπων από το μητρώο ΦΠΑ, απλοποίηση της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ και κατάργηση της απαίτησης υποβολής χωριστής αίτησης για επιστροφή ΦΠΑ), που ψηφίστηκαν, η υπολογιζόμενη – σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ – μείωση του κόστους των διοικητικών βαρών αγγίζει για τις επιχειρήσεις τα 430.000.000 ευρώ το χρόνο.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Μενού