Freestudies learn English

Έρευνα Workmonitor της Randstad : Η προσωρινή απασχόληση αποτελεί σκαλοπάτι για μία μόνιμη θέση εργασίας

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 303

ypografhΗ έρευνα Workmonitor της Randstad για το 2ο τρίμηνο του 2014, κατέγραψε τον τριμηνιαίο Δείκτη Κινητικότητας, την εμπιστοσύνη και την ικανοποίηση των Ελλήνων εργαζομένων από την εργασία τους και διερεύνησε α) ποιοι είναι για τους Έλληνες εργαζομένους οι βασικότεροι λόγοι αλλαγής εργασίας αλλά και β) την άποψή τους για την προσωρινή απασχόληση.  

Εξακολουθεί να αυξάνεται η εμπιστοσύνη των εργαζομένων και να μειώνεται ο φόβος απώλειας εργασίας 
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, μειώνεται ελαφρά ο φόβος απώλειας εργασίας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η εμπιστοσύνη για την εξεύρεση ανάλογης εργασίας.
Πιο συγκεκριμένα η έρευνα κατέγραψε για την Ελλάδα περεταίρω μείωση 1% στο φόβο απώλειας της θέσης εργασίας, ενώ ταυτόχρονα η εμπιστοσύνη των εργαζομένων για την εξεύρεση ανάλογης εργασίας μέσα στους επόμενους 6 μήνες αυξήθηκε κατά 2%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2014. Επίσης η προσδοκία για απασχόληση, μέσα στους επόμενους 6 μήνες, σε μια διαφορετική θέση από αυτή που έχουν σήμερα αυξήθηκε κατά 5%, φτάνοντας στο 47%. Η εμπιστοσύνη των εργαζομένων για εξεύρεση ανάλογης εργασίας αυξήθηκε επίσης στη Σλοβακία (+1%), τη Νέα Ζηλανδία (+8%), το Λουξεμβούργο (+8%) και την Ινδία (+5%). Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι στη Γερμανία, η εμπιστοσύνη των εργαζομένων για εξεύρεση ανάλογης εργασίας, αλλά και μιας διαφορετικής θέσης, μέσα στους επόμενους έξι μήνες, μειώθηκε κατά 8% και στις δύο περιπτώσεις.

Αυξημένος ο Δείκτης Κινητικότητας
Ο Δείκτης Κινητικότητας παρακολουθεί την πιθανότητα οι εργαζόμενοι να απασχοληθούν σε άλλη θέση εργασίας μέσα στους επόμενους 6 μήνες. Ο Δείκτης Κινητικότητας για την Ελλάδα έχει και αυτός ελαφρώς αυξηθεί, από 100 το 1ο τρίμηνο σε 101 το 2ο τρίμηνο του 2014. Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι ο αριθμός των εργαζομένων που αναμένουν να βρουν άλλη θέση εργασίας μέσα στους επόμενους 6 μήνες αυξάνεται. Ανοδικά κατά μία μονάδα κινήθηκε το 2ο τρίμηνο του 2014 και ο παγκόσμιος δείκτης κινητικότητας.
Είναι αξιοσημείωτο ωστόσο ότι μόνο το 10% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δηλώνουν ότι ασχολούνται ενεργά με την αναζήτηση νέας θέσης εργασίας αυτό το τρίμηνο, μια μείωση της τάξης του 4,2%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Συνεχίζει να αυξάνεται αργά αλλά σταθερά και η Εργασιακή Ικανοποίηση 

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, η Εργασιακή Ικανοποίηση στην Ελλάδα, αυξήθηκε κατά 2%, φτάνοντας συνολικά στο 59%, σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο. Σε παγκόσμιο επίπεδο η Εργασιακή Ικανοποίηση παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι εργαζόμενοι στο Μεξικό (80%), τη Νορβηγία (79%) και την Ινδία (77%) συνεχίζουν να είναι οι πιο ικανοποιημένοι με τον εργοδότη τους. Μείωση 7% και σε αυτόν τον τομέα καταγράφεται στη Γερμανία φτάνοντας το 67%. Οι εργαζόμενοι με τη χαμηλότερη ικανοποίηση από την εργασία τους είναι στην Ιαπωνία (40%) και το Χονγκ Κονγκ (46%). Στην Ουγγαρία η εργασιακή ικανοποίηση μειώθηκε ακόμη περισσότερο, κατά -9%, και τώρα κατατάσσετε σε μία από τις χώρες με τη χαμηλότερη εργασιακή ικανοποίηση παγκοσμίως (48%).

Εστιάζοντας στην προαγωγή
Από τους ερωτηθέντες στην Ελλάδα, το ποσοστό όσων επικεντρώνονται στην προαγωγή μειώθηκε κατά 1%, στο 57%, σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο. Στην Ευρώπη, οι Ιταλοί εργαζόμενοι σε ποσοστό 82%, είναι οι περισσότερο επικεντρωμένοι στην προαγωγή τους, και ακολουθούν οι εργαζόμενοι στη Σλοβακία (75%), τη Γαλλία (74%), τη Γερμανία (75%), το Λουξεμβούργο (72%) και την Τουρκία (69%). Οι Ευρωπαϊκές χώρες με τη μικρότερη έμφαση στην προαγωγή είναι η Νορβηγία (35%), η Σουηδία (36%) και η Δανία (38%).

Οι σημαντικότεροι λόγοι για αλλαγή εργασίας
Στην Ελλάδα, το 82% των ερωτηθέντων θα εκμεταλλευόταν την ευκαιρία να αλλάξει θέση εργασίας, εάν είχε προσφορά για περισσότερα χρήματα και το 76% δήλωσε ότι θα άλλαζε θέση εργασίας προκειμένου να βελτιώσει τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας του.

Θα άλλαζα θέση εργασίας εάν κέρδιζα περισσότερα χρήματα

Το 59% θα άλλαζε θέση εργασίας εάν μπορούσε να βρει μια δουλειά που να ταιριάζει καλύτερα με το εκπαιδευτικό του υπόβαθρο, παρά το γεγονός ότι το 62% δήλωσε ότι η τρέχουσα εργασία του είναι σχετική με την εκπαίδευσή του.

Στην Ελλάδα μόνο το 36% δήλωσε ότι έχει την τέλεια δουλειά, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσοστό αυτό είναι 56%. Λίγο πάνω από το μισό των ερωτηθέντων (54%) δήλωσε επίσης ότι βλέπει την τρέχουσα εργασία του ως έναν τρόπο να κερδίζει τα προς το ζην και τίποτα περισσότερο. Επίσης το 74% είναι πεπεισμένο ότι θα εργάζεται σε μια παρόμοια θέση σε τρία χρόνια από τώρα.

Καθορίζει η πρώτη σου δουλειά το υπόλοιπο της καριέρας σου; 
Σύμφωνα με τους Έλληνες εργαζόμενους αυτό δεν είναι απαραίτητο. Περισσότεροι από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (67%), πιστεύουν ότι η πρώτη δουλειά ενός ατόμου δεν καθορίζει το υπόλοιπο της καριέρας του. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην Τουρκία, την Κίνα και την Ινδία, όπου μεταξύ 74% και 82% των εργαζομένων εκτιμούν ότι η πρώτη τους δουλειά έχει μεγάλο αντίκτυπο για το υπόλοιπο της καριέρας τους. Επίσης το 48% στην Ελλάδα δήλωσε ότι, όταν εισήλθε στην αγορά εργασίας, βρήκε την πρώτη του δουλειά από σύμπτωση, ενώ το ίδιο ποσοστό (48%) πιστεύει ότι είναι σε θέση να αλλάξει καριέρα, ανά πάσα στιγμή.

Καθορίζει η πρώτη σου δουλειά το υπόλοιπο της καριέρας σου;

Μπορεί η προσωρινή απασχόληση να οδηγήσει σε μία μόνιμη θέση εργασίας;
Το 78% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα πιστεύει ότι η καλύτερη διαδρομή για την εξασφάλιση μιας μόνιμης θέσης εργασίας περνά μέσα από την ανάληψη προσωρινής απασχόλησης. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες (51%) πιστεύουν ότι η προσωρινή εργασία αφορά μόνο τους νέους, παρά το γεγονός ότι 59% σε όλο το φάσμα των ηλικιών δήλωσαν ότι αν ήταν άνεργοι θα απευθύνονταν σε γραφείο εύρεσης προσωρινής εργασίας προκειμένου να βρουν μια θέση εργασίας.

Η προσωρινή απασχόληση ως σκαλοπάτι για μία μόνιμη θέση εργασίας 

Η Leigh Ostergard-Αλεξανδροπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Randstad Hellas, εξηγεί ότι «με το να δεχθούν οι υποψήφιοι την προσφορά εργασίας για μία προσωρινή θέση απασχόλησης αποδεικνύουν τη δέσμευσή τους, αλλά και την προθυμία τους να εργαστούν και να μάθουν.  Δεν έχει σημασία ποια θα είναι η θέση ή ο κλάδος στον οποίο ανήκει η εταιρεία, αλλά είναι η εμπειρία και οι δεξιότητες που θα αποκομίσουν και θα έχουν μακροχρόνια επίδραση.

Η άνοδος της τεχνολογίας, είναι ευκαιρία ή απειλή για τους εργαζομένους;
Το 13%των Ελλήνων εργαζομένων θεωρεί ότι θα βρεθεί χωρίς δουλειά λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας, ενώ το 75% πιστεύει ότι οι βελτιώσεις στην τεχνολογία θα επηρεάσουν τη θέση του κατά τα προσεχή έτη. Είναι αξιοσημείωτο από την άλλη πλευρά, ότι ένα συντριπτικό 79% βλέπει την αυξανόμενη επίδραση της τεχνολογίας ως μια ευκαιρία στη δουλειά του.

Η Leigh Ostergard-Αλεξανδροπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Randstad Hellas, επισημαίνει ότι «Η πλειοψηφία των εργαζομένων θα ωφεληθεί από την πρόοδο της τεχνολογίας και είναι ευχάριστο που στην Ελλάδα ένα τόσο μεγάλο ποσοστό το αντιλαμβάνεται. Είναι αντίστοιχα σημαντικό, όσοι βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας να βλέπουν τις τεχνολογικές εξελίξεις ως ευκαιρίες βελτίωσης των δεξιοτήτων τους και απόκτησης νέων γνώσεων».

Η ταυτότητα της ερευνάς Randstad Workmonitor
Η έρευνα Workmonitor υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2003, και καλύπτει πλέον 33 χώρες σε όλον τον κόσμο, περιλαμβάνοντας  την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική. Η έρευνα πραγματοποιείται στην Ελλάδα ήδη από το 2010 και αποτυπώνει τις τάσεις που επικρατούν στην τοπική αγορά εργασίας. Η έρευνα Workmonitor της Randstad δημοσιεύεται 4 φορές το χρόνο, αναδεικνύοντας τις τάσεις κινητικότητας που παρατηρούνται τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο σε βάθος χρόνου.

Ο «Δείκτης Κινητικότητας» της έρευνας Workmonitor εντοπίζει την αυτοπεποίθηση των εργαζομένων και στοχεύει στην καταγραφή των προσδοκιών και του αισθήματος ασφάλειας που νιώθουν, καθώς και την πιθανότητα μετακίνησής τους σε διαφορετικούς εργοδότες μέσα σε ένα εξαμηνιαίο πλαίσιο. Έτσι παρέχεται μία ουσιαστική κατανόηση των αισθητήρων της αγοράς και των τάσεων που διαμορφώνουν οι εργαζόμενοι. Πέρα από τις εργασιακές μετακινήσεις, μέρη της έρευνας αποτυπώνουν την εργασιακή ικανοποίηση και τα προσωπικά κίνητρα των εργαζομένων.

Η έρευνα διεξάγεται μέσω on-line  ερωτηματολογίου και το δείγμα αποτελείται από άτομα ηλικίας 18 – 65 ετών, που εργάζονται τουλάχιστον 24 ώρες την εβδομάδα σε μία αμειβόμενη εργασία (όχι αυτοαπασχολούμενοι). Το εύρος δείγματος στην Ελλάδα για το β” τρίμηνο του 2014 ήταν 405 συνεντεύξεις, οι οποίες διεξήχθησαν από την Survey Sampling International. Η έρευνα για το πρώτο τρίμηνο του 2014 διεξήχθη μεταξύ 16 Απριλίου και 6 Μαΐου 2014.

Πηγή: e-dimosio.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Θέσεις Εργασίας στον Δήμο Βόλου
Προηγούμενο άρθρο
Θέσεις Εργασίας για Μηχανολόγους σε όλη την Ελλάδα
Μενού