Freestudies learn English

Δείτε την λίστα με τις Συγχωνεύσεις Τμημάτων που φέρνουν οι Βάσεις

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 239
vaseis-panelladikes

Νέο σχέδιο «Αθηνά», αργά ή γρήγορα, με καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολών προοιωνίζεται η αδυναμία ορισμένων τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ικανού αριθμού υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Από τα 450 υπάρχουν 121 τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ με βάση χαμηλότερη από τα 10.000 μόρια. Και αυτό παρότι φέτος η επαναφορά των μετεγγραφών, μετά την κατάργησή τους το 2010, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη βελτίωση των επιδόσεων, οδήγησε πολλούς υποψηφίους να στραφούν και προς περιφερειακά τμήματα καθώς γνωρίζουν ότι θα αποφύγουν το κόστος μετανάστευσης αφού θα πάρουν μετεγγραφή.
Για τον λόγο αυτό μάλιστα για πρώτη φορά φέτος πολλά περιφερειακά τμήματα κατέγραψαν μεγαλύτερη άνοδο από τα αντίστοιχα κεντρικών ιδρυμάτων, με αποτέλεσμα πολλοί αριστούχοι να μην εισαχθούν στη σχολή πρώτης προτίμησής τους.
Ενδεικτικά, η βάση του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών στην Κοζάνη εκτινάχθηκε κατά 1.960 μόρια, ενώ η άνοδος στην αντίστοιχη σχολή του περιζήτητου ΕΜΠ ήταν 767 μόρια. Βέβαια, λόγω της οικονομικής κρίσης οι υποψήφιοι συνεχίζουν να επιλέγουν σχολές με σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση (π.χ. στρατιωτικές και αστυνομικές, όπου η άνοδος έφθασε τα 1.734 μόρια) ή με θετικές επαγγελματικές προοπτικές (π.χ. απέφυγαν τις σχολές με απόληξη το Δημόσιο) ή κοντά στο πατρικό τους.
Παράλληλα, ο διπλασιασμός των αριστούχων σε σχέση με πέρυσι οδήγησε σε υπερπτήση τις βάσεις των περιζήτητων σχολών, με την Ιατρική Αθηνών να επιστρέφει πάνω από τα 19.000 μόρια, στα 19.233 μόρια.
Ειδικότερα, από τη χθεσινή ανακοίνωση των φετινών βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προκύπτουν τα εξής:

• Εισήχθησαν 72.763 υποψήφιοι (71.761 το 2013) εκ των οποίων οι 47.053 στα πανεπιστήμια, οι 23.797 στα ΤΕΙ και οι 1.913 στις υπόλοιπες σχολές (αστυνομικές, στρατιωτικές κ.λπ.). Εκτός έμειναν 27.195 υποψήφιοι (σχεδόν ο ένας στους τρεις). Μηχανογραφικό δελτίο υπέβαλαν 99.958 υποψήφιοι από 104.988 πέρυσι.
• Σε 129 τμήματα κατεγράφη άνοδος πάνω από 500 μόρια. Αντιθέτως, 44 τμήματα είχαν πτώση πάνω από 500 μόρια.

• Πτώση σημείωσαν τμήματα της περιφέρειας τα οποία δεν έχουν ομοειδή στα κεντρικά ιδρύματα. Η πτώση αποδίδεται στην αποστροφή των υποψηφίων σε τμήματα από τα οποία δεν μπορούν να πάρουν μετεγγραφή. Συνολικά, υπολογίζεται πως οι μετεγγραφές θα ξεπεράσουν τις 20.000, δημιουργώντας «πονοκέφαλο» στην ηγεσία του υπ. Παιδείας καθώς θα αποψιλωθούν τα περιφερειακά ιδρύματα και θα υπερφορτωθούν τα κεντρικά.

• Εμειναν 1.164 κενές θέσεις (το 2013 ήταν 836) σε περιφερειακά ΤΕΙ, ξενόγλωσσες φιλολογίες και τμήματα Μουσικών Σπουδών.

• Το κατώφλι εισαγωγής στα πανεπιστήμια ήταν 7.773 μόρια (στο Επιστημών Θάλασσας Αιγαίου) και τα 4.404 μόρια στην Ισπανική Φιλολογία Αθηνών που απαιτεί εξέταση στο ειδικό μάθημα των Ισπανικών. Στα ΤΕΙ το κατώφλι ήταν 4.054 μόρια στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Ιονίων Νήσων στη Λευκάδα.

Ο Γ.Γ. του υπ. Παιδείας, Αθανάσιος Κυριαζής, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα τμήματα που δεν προσείλκυσαν το ενδιαφέρον. «Το τμήμα Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Ζακύνθου έχει 69 θέσεις και μόνο έναν επιτυχόντα», είπε. Επίσης, αναφέρθηκε σε τμήματα με βάση κάτω των 10.000 μορίων, στα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Ιωαννίνων, Κρήτης, Μακεδονίας, Πατρών, ΑΠΘ, ΕΚΠΑ και στα ΤΕΙ Αθήνας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης Πειραιά, Πελοποννήσου και Στερεάς. Προβληματισμός, που κρίνεται απόλυτα εύλογος εν μέσω οξύτατης δημοσιονομικής κρίσης.

Έντυπη

Πηγή:kathimerini.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Κι όμως, δεν χρειάζονται πάντα επικυρωμένα αντίγραφα
Προηγούμενο άρθρο
210 Θέσεις Εργασίας στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών
Μενού