Πρώτο βήμα για πετρέλαιο – δόσεις

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 232

images (1)Eνα πρώτο βήμα για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και την αύξηση των δόσεων αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία έγινε χθες στο Παρίσι στη συνάντηση του oικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο αυτά ζητήματα τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με την ελληνική αποστολή να παρουσιάζει ως βασικό επιχείρημα τα αναλυτικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο επτάμηνο του τρέχοντος έτους που δείχνουν ότι κινείται εντός στόχων. Μάλιστα το πρωτογενές πλεόνασμα είναι υψηλότερο από τον στόχο.

Με αυτό το δεδομένο τονίστηκε η ανάγκη «να αναγνωριστούν οι σημαντικές επιτυχίες που καταγράφονται στην οικονομία», κάτι που, κατά τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να αναγνώρισε η τρόικα.

Για εποικοδομητικές συζητήσεις έκανε λόγο ο Ντ. Κοστέλο, εκπρόσωπος της ΕΕ στην τρόικα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ανάφερε πως «ξεκινήσαμε έναν μαραθώνιο, έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας, συζητήσαμε για τα νούμερα του προϋπολογισμού και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα σημείωσε πως οι δανειστές καταλαβαίνουν και αναγνωρίζουν ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει θυσίες.

Πιο αναλυτικά, στις πολύωρες διαβουλεύσεις αναλύθηκε το γενικότερο πλαίσιο με τις κοστολογημένες προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για τις φοροελαφρύνσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Στις δε ενστάσεις της τρόικας για τις δυσλειτουργίες και τις καθυστερήσεις που έχουν προκύψει στην είσπραξη του φόρου ακινήτων, η ελληνική πλευρά αντέτεινε πως τα φορολογικά έσοδα καλύπτουν απόλυτα τους στόχους που έχουν τεθεί.

Πάντως, πηγές σημείωναν πως «δεν πρέπει να βιαζόμαστε», καθώς θα πρέπει πρώτα να πειστούν ότι στο τέλος του έτους το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο, ώστε να μπούμε στις τελικές διαπραγματεύσεις για μειώσεις φορολογικών συντελεστών, χωρίς τη λήψη ισοδύναμων μέτρων όπως απαιτούσε στην αρχή η τρόικα.

Ειδικότερα τα ζητήματα για τα οποία η κυβέρνηση δείχνει να… επείγεται είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 20%, με στόχο οι όποιες αλλαγές να ισχύσουν άμεσα από τις 15 Οκτωβρίου, που ξεκινά η νέα περίοδος διάθεσης, και η αύξηση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων, ώστε να ανακοπεί η αυξητική τους τάση. Για το πετρέλαιο το βασικό επιχείρημα είναι ότι η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο θέρμανσης με το κίνησης προκάλεσε υστέρηση των εσόδων από ΦΠΑ, άνω των 500 εκατ. ευρώ στους προϋπολογισμούς της τελευταίας διετίας.

Για τις δόσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση προβλέπει αύξησή τους στις 72 δόσεις, ακόμη όμως και στις 100 σε εξαιρετικές περιπτώσεις αδυναμίας πληρωμής από τους φορολογούμενους. Εκτιμάται ότι είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία σε μικρότερο αριθμό πιθανότατα στις 48.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι διαβουλεύσεις ξεκίνησαν λίγο μετά τις έξι (ώρα Ελλάδος) χθες το απόγευμα στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ στην περιοχή «Βίλα Σαΐντ» και συνεχίζονταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες…

Από ελληνικής πλευράς το «παρών» έδωσαν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης, Σταύρος Παπασταύρου και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας και Κυριάκος Πιερρακάκης.

Οπως φάνηκε από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, πριν από την έναρξη των συζητήσεων η κυβέρνηση επιχειρεί με «όπλο» τις πολύ καλές δημοσιονομικές επιδόσεις να αποσπάσει το «ναι» της τρόικας για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις.

«Είμαστε αισιόδοξοι, θέλουμε να αυξήσουμε την αξιοπιστία μας, θέλουμε να δείξουμε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε τροχιά, τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε διαρθρωτικό επίπεδο» είπε ο κ. Χαρδούβελης και συμπλήρωσε: «Δεν πήγαμε διακοπές. Εργαστήκαμε σκληρά όλο τον Αύγουστο και ως εκ τούτου είμαστε εμπρόθεσμοι σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα».

Πηγή: ethnos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Αλληλέγγυο Φροντιστήριο στο Δήμο Αιγάλεου για Δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές Γ΄ Λυκείου
Προηγούμενο άρθρο
Eurobank – 6μηνη πρακτική άσκηση για φοιτητές σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Μενού