Με αυστηρούς όρους οι εξετάσεις ΕΟΠΥΥ

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 155

αρχείο λήψης (6)Με αυστηρή ιατρική ένδειξη διενεργούνται πλέον οι απεικονιστικές και εργαστηριακές εξετάσεις στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Βασικές εξετάσεις αίματος, όπως φερριτίνη ορού, απεικονιστικές εξετάσεις, όπως τρίπλεξ καρδιάς και προληπτικές, όπως τεστ Παπ και εξέταση προστατικού αντιγόνου, δεν θα καλύπτονται εφόσον δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει η σχετική απόφαση του υπουργού Υγείας (ΦΕΚ 2243, τεύχος Β’, 18 Αυγούστου 2014).

Με την απόφαση δίνονται συγκεκριμένες συνταγογραφικές οδηγίες στους γιατρούς, ανά εξέταση και είδος πάθησης. Συγκεκριμένα, εξέταση για ορμόνες θυρεοειδικής λειτουργίας δεν δικαιολογείται σε ασυμπτωματικούς ασθενείς, ενώ καρκινικοί δείκτες διενεργούνται σε περίπτωση διαγνωσμένου καρκίνου και για παρακολούθηση της πορείας της νόσου.

Η εξέταση πρόληψης καρκίνου ωοθηκών (Ca 125) δικαιολογείται σε γυναίκες που παρουσιάζουν συχνό ή επίμονο μετεωρισμό ή αίσθημα πληρότητας κοιλίας, πυελικό άλγος, συχνουρία χωρίς ευρήματα στη γενική ούρων, ευρήματα από υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας. Πραγματοποιείται, επίσης, σε γυναίκες κάτω των 40 ετών με κλινική υπόνοια καρκίνου ωοθηκών.

Τεστ Παπ δεν ενδείκνυται σε γυναίκες κάτω των 21 ετών, γυναίκες άνω των 65 ετών με αρνητικούς προηγούμενους ελέγχους και γυναίκες μετά από ολική υστερεκτομή με αρνητική βιοψία τραχήλου.

Για προστατικό αντιγόνο PSA με δακτυλική εξέταση δεν δικαιολογείται η εξέταση σε άνδρες κάτω των 40 ετών και άνω των 75 ετών ή σε άνδρες με βαριές συνυπάρχουσες νόσους με προσδόκιμο επιβίωσης κάτω των 10 ετών.

Μέτρηση οστικής πυκνότητας μπορεί να γίνεται ανά διετία σε άτομα που ακολουθούν θεραπεία που επηρεάζει την οστική πυκνότητα, παρακολουθούνται για ανταπόκριση στην αγωγή με αντιοστεοπορωτικά φάρμακα, γυναίκες άνω των 65 ετών και άνδρες άνω των 75 ετών, γυναίκες 50 έως 64 ετών και άνδρες 50 έως 74 ετών με παράγοντες κινδύνου και άτομα 40 έως 49 ετών με παράγοντες κινδύνου για κάταγμα.

Προληπτική μαστογραφία γίνεται κάθε χρόνο σε γυναίκες άνω των 40 ετών και για όσο χρόνο δεν πάσχουν από βαρέα, χρόνια νοσήματα, όπως συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Τρίπλεξ καρδιάς δικαιολογείται ως αρχικός έλεγχος καρδιάς σε ασθενείς με συμπτώματα, παθολογικά ηλεκτροκαρδιογραφικά ευρήματα, διαβητικούς ηλικίας άνω των 40 ετών, πάσχοντες από περιφερική αρτηριοπάθεια και άτομα με ετήσια πιθανότητα καρδιακών επεισοδίων άνω του 2%.

Ως επόμενος έλεγχος καρδιάς μπορεί να εφαρμοστεί εφόσον υπάρχει μεταβολή στην κλινική εικόνα, πάνω από πέντε έτη ύστερα από αορτοστεφανιαία παράκαμψη και πάνω από δύο έτη ύστερα από αγγειοπλαστική.

Πηγή: ethnos.gr  – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Οι δέκα αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων -Tι προβλέπει το νέο ασφαλιστικό
Προηγούμενο άρθρο
Τα επαγγέλματα του μέλλοντος στην Ελλάδα: Επτά τομείς που αναμένεται να «γεννήσουν» θέσεις εργασίας
Μενού