Τέλος στα μπλακ άουτ, φθηνότερο το ρεύμα

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 176

images (3)Τέλος στα μπλακ άουτ της ηλεκτροδότησης των νησιών, αλλά και φθηνότερο ρεύμα για όλους τους καταναλωτές, με εξοικονόμηση 500 εκ. ευρώ ετησίως, φέρνουν οι υποβρύχιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις των Κυκλάδων και της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Το πρώτο βήμα έγινε χθες με την υπογραφή συμβάσεων ανάμεσα στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και τις τέσσερις εταιρείες-αναδόχους που μετά από διεθνή διαγωνισμό θα κατασκευάσουν υποθαλάσσια καλώδια και υποσταθμούς που θα συνδέουν το Λαύριο με τη Σύρο, την Πάρο, τη Μύκονο και τη Νάξο. Επίσης η Σύρος θα ηλεκτροδοτείται και από την Τήνο και την Ανδρο, νησιά τα οποία ήδη είναι συνδεδεμένα με την Εύβοια.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 240 εκ. ευρώ και τα νησιά αυτά θα απολαμβάνουν ασφάλεια στο σύστημα ηλεκτροδότησής τους από το 2017 οπότε και θα «ηλεκτριστούν» όλα τα αναγκαία καλώδια συνολικού μήκους 222 χλμ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση του ΑΔΜΗΕ για το έργο των Κυκλάδων, οι καταναλωτές όλης της Ελλάδας θα εξοικονομήσουν 100 εκ. ευρώ ετησίως από αυτήν τη διασύνδεση, τα οποία πληρώνουν μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας της ΔΕΗ για να λειτουργούν ντιζελοκίνητες μονάδες παραγωγής ρεύματος στις Κυκλάδες.

Εργο «μαμούθ»
Το δεύτερο βήμα που θα προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη οικονομική ανάσα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι το έργο «μαμούθ» της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με το Λαύριο. Οπως υποστήριξε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ το όφελος είναι της τάξης των 400 εκ. ευρώ. Το έργο υπολογίζεται να ξεκινήσει το 2018, για να είναι έτοιμο το 2023.

Οι ΥΚΩ κοστίζουν κάθε χρόνο 1 δισ. ευρώ και ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Νίκος Βασιλάκος μιλώντας στην ίδια χθεσινή εκδήλωση τόνισε πως πρωταρχικός στόχος παραμένει η διασύνδεση όλων των νησιών του Αιγαίου.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Γιάννης Γιαρέντης τόνισε πως χρειάστηκαν να περάσουν 20 χρόνια από τότε που έγινε η σύλληψη της ιδέας της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων για να υλοποιηθεί το έργο. Με τον τρόπο αυτό καυτηρίασε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Το έργο χωρίζεται σε τρεις φάσεις:

• Διπλή διασύνδεση της Σύρου με το ηπειρωτικό σύστημα (Λαύριο και Εύβοια μέσω Τήνου και Ανδρου και διασύνδεση της Πάρου και της Μυκόνου με τη Σύρο. Το έργο θα γίνει με καλώδια: Λαύριο – Σύρος 108 χλμ, Σύρος – Πάρος 46 χλμ, Σύρος – Τήνος 33 χλμ. και Σύρος – Μύκονος 35 χλμ. Θα κατασκευαστούν τρεις υποσταθμοί υποβιβασμού 150 kV μέσης τάσης στα νησιά της Σύρου, της Πάρου και της Μυκόνου καθώς και ένας υποσταθμός ζεύξης 150 kV στο Λαύριο καθώς και υπαίθριες διατάξεις σύνδεσης με το ΚΥΤ 400 kV Λαυρίου.

• Τίθεται σε λειτουργία το 2017 η διασύνδεση και ολοκληρώνεται και η σύνδεση της Νάξου με την Πάρο και τη Μύκονο.

• Δεύτερη σύνδεση της Σύρου με το Λαύριο και τίθεται σε λειτουργία το τριπολικό καλώδιο το 2018 με 2019.

Το έργο είχε «σπάσει» σε τέσσερις ομάδες και οι ανάδοχες εταιρείες είναι η ιταλική Prysmian (καλωδιακή διασύνδεση Λαυρίου – Σύρου), η «Ελληνικά Καλώδια» (καλωδιακές διασυνδέσεις Σύρου – Τήνου- Μυκόνου και Πάρου και τερματικό καλώδιο στην Τήνο), η γαλλική Alstom (τέσσερις υποσταθμούς κλπ. έργα) και η σουηδική ABB (συγκρότημα αντιστάθμισης έργου ισχύος στη Σύρο).

Πηγή: ethnos.gr – ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Σεμινάρια φιλαναγνωσίας για εκπαιδευτικούς στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης
Προηγούμενο άρθρο
12 προσλήψεις από τη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Κορδελιού-Ευόσμου
Μενού