«Οχι» σε μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας, επιβολή νέας εισφοράς

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 199

vroutsis-Το νέο Ασφαλιστικό δεν θα προβλέπει ούτε περαιτέρω αυξήσεις σε όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ούτε μειώσεις στις κύριες συντάξεις, ούτε και την επιβολή νέας εισφοράς προανήγγειλε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης υπογραμμίζοντας ότι το «νοικοκύρεμα» θα συνεχιστεί κυρίως μέσω της ενοποίησης των Ταμείων και χωρίς να υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις συντάξεις, αφού η ταμειακή ισορροπία του συστήματος είναι απολύτως διασφαλισμένη.

Οπως σημείωσε ο Γ. Βρούτσης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλη, με βάση τα στοιχεία του συστήματος παρακολούθησης «Ηλιος» που δίνονται σήμερα στη δημοσιότητα, τα Ταμεία έχουν απορροφήσει το 74,9% έναντι 75% της προβλεπόμενης κρατικής επιχορήγησης και βρίσκονται εντός των στόχων του προγράμματος. «Δεν θα μας εμποδίσετε να πάμε τη χώρα μπροστά», δήλωσε ο υπουργός προειδοποιώντας ότι οι υποσχέσεις για… επαναφορά των συντάξεων και κοινωνικών πόρων κοστίζουν πάνω από 5 δισ. ευρώ και βάζουν σε πραγματικό κίνδυνο τις συντάξεις όλων των Ελλήνων και των σημερινών και των αυριανών».

ΕΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 

Ο Γ. Βρούτσης δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση και το «νοικοκύρεμα» του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης θα συνεχιστούν με τη διοικητική και λειτουργική ενοποίηση των Ταμείων καθώς, όπως σημείωσε, εξακολουθούν να υπάρχουν 92 διαφορετικοί κλάδοι ασφάλισης.

Υπερασπιζόμενος τις αλλαγές οι οποίες έχουν γίνει στις επικουρικές και στα εφάπαξ, τόνισε ότι «διασφαλίζουν τις παροχές στις επόμενες γενιές», ενώ χαρακτήρισε ως «συντεχνιακούς πόρους που είχαν επιβληθεί στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες» τους κοινωνικούς πόρους που καταργήθηκαν. Τέλος κάλεσε όσους οφείλουν εισφορές, να καταβάλουν «ό,τι μπορούν». Ειδική για την πορεία του ΟΑΕΕ, χθες η διοίκηση του Ταμείου ανακοίνωσε τα έσοδα από εισφορές ασφαλισμένων στο πρώτο οκτάμηνο παρουσιάζουν οριακή μόνο μείωση σε σχέση με τα έσοδα του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2013, ενώ ήδη στις τελευταίες ήμερες του Σεπτεμβρίου εμφανίζεται αυξητική τάση στις καταβολές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου η δαπάνη για πληρωμές συντάξεων έχει φτάσει στα 3,379 δισ. ευρώ και βρίσκεται περίπου στα επίπεδα που ήταν το 2009 (3,4 δισ. ευρώ).

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 

Προθεσμία έως τις 31 Δεκεμβρίου δίνει η Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις οργανώσεις των ασφαλισμένων των αστυνομικών και των λιμενικών να υποβάλουν αίτημα και μελέτες για τη μετατροπή των επικουρικών ταμείων ΤΕΑΠΑΣΑ και ΤΕΑΠΙΕΝ σε ν.π.ι.δ. υποχρεωτικής ασφάλισης χωρίς πόρους από το κράτος. Σε διαφορετική περίπτωση από την 1/1/2015 θα ενταχθούν υποχρεωτικά στο ΕΤΕΑ, όπως προβλέπει ο νόμος, καταλήγει η εγκύκλιος που εκδόθηκε.

Πηγή: imerisia.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Θέσεις Εργασίας στην Nestle
Προηγούμενο άρθρο
ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για πρόσληψη 5.000 ανέργων ηλικίας 25-66 ετών για 1 έτος
Μενού