Ορια στην κινητικότητα

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 161

ergasiaaaa-300x225«Φρένο» στη χωρίς όρους κινητικότητα προς τα δικαστήρια των δημοσίων υπαλλήλων (που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου) βάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ακυρώνοντας τη μετάταξη τέτοιου είδους υπαλλήλων προς τα δικαστήρια του Πειραιά, η Ολομέλεια ΣτΕ δέχθηκε ότι στο πλαίσιο της κινητικότητας μπορούν να γίνουν τέτοιες μετατάξεις, μόνο εφόσον εγκριθούν από τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια της δικαιοσύνης (και όχι των υπηρεσιών από όπου προσέρχονται) και μόνο εφόσον ανατεθούν σε αυτούς περιορισμένα καθήκοντα.

Το ανώτατο δικαστήριο δέχθηκε (3178/14) εν όψει των συνταγματικών ρυθμίσεων για την οργάνωση της δικαιοσύνης ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι αποτελούν ειδική κατηγορία που περιβάλλεται από εγγυήσεις για την υπηρεσιακή τους κατάσταση, μεταξύ των οποίων η μονιμότητα.

Καθήκοντα τεχνικών
Ετσι, για να είναι συνταγματικά ανεκτή η μετακίνηση προς τη δικαιοσύνη υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (στο πλαίσιο της διαθεσιμότητας – κινητικότητας κ.λπ.), πρέπει να αποφαίνονται τα υπηρεσιακά συμβούλια των δικαστηρίων για το αν διαθέτουν τα προσόντα και αν μπορούν να ανταποκριθούν επιτυχώς στα νέα τους καθήκοντα.

Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να αναιρείται ο συνταγματικός κανόνας της οργάνωσης και στελέχωσης των γραμματειών των δικαστηρίων με μόνιμους δικαστικούς υπαλλήλους. Στους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου μπορούν να ανατεθούν καθήκοντα τεχνικής ή ειδικής επιστημονικής φύσης, που δικαιολογούνται από τη σχέση εργασίας τους.

Αντίθετα, πρέπει να παραφυλάσσονται μόνο για τους μόνιμους δικαστικούς υπαλλήλους τα καθήκοντα που συνδέονται άρρηκτα με την άσκηση του δικαιοδοτικού έργου (π.χ. συμμετοχή στη συγκρότηση των δικαστηρίων και στις συνεδριάσεις τους, σύνταξη πρακτικών, συμμετοχή στα δικαστικά συμβούλια κ.λπ.).

Στη συγκεκριμένη υπόθεση το ΣτΕ ακύρωσε την υπουργική απόφαση που εξέδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης το καλοκαίρι του 2013 για μετάταξη υπαλλήλων από διάφορες δημόσιες υπηρεσίες προς τα δικαστήρια Πειραιά, λόγω κινητικότητας (ν. 4093/12).

Πηγή : ethnos.gr – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
ΙΚΥ: Υποτροφίες για Ελληνες στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN)
Προηγούμενο άρθρο
Πρόγραμμα υποτροφιών ΟΤΕ – Cosmote 2014
Μενού