Πώς θα αποφύγεις τον φόρο για το κινητό σου

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 151

kinitoΚαθησυχαστικοί όσον αφορά στη φορολόγηση των εταιρικών κινητών ως «παροχή σε είδος» εμφανίζονται εκπρόσωποι της αγοράς κινητής τηλεφωνίας εκτιμώντας ότι ειδικά για τα εταιρικά κινητά –και μόνον γι’ αυτά καθώς οι υπόλοιπες παροχές σε είδος θα φορολογηθούν κανονικά ως εισόδημα- υπάρχει τρόπος …διαφυγής.

Ποιος είναι αυτός;

Ως εισόδημα, δεν φορολογείται το πάγιο που προβλέπει το πακέτο κινητής τηλεφωνίας. Επειδή όμως στην ελληνική αγορά, το πάγιο ενσωματώνει δωρεάν χρόνο ομιλίας, το μεγαλύτερο τμήμα των τηλεφωνημάτων που μπορεί να κάνει ένας εργαζόμενος μέσα από το εταιρικό του τηλέφωνο δεν θα φορολογείται. Δηλαδή, αν εργαζόμενος έχει προπληρωμένο χρόνο ομιλίας 1500 λεπτών πληρώνοντας πάγιο 65 ευρώ τον μήνα, δεν θα πληρώνει καθόλου φόρο εφόσον η κατανάλωση δεν υπερβαίνει τα 1500 λεπτά.

Συμπέρασμα 1ο: οι εταιρείες που θέλουν να «προστατέψουν» τους εργαζόμενούς τους, θα πρέπει να προσαρμόσουν τα πάγια στην κατανάλωση τηλεπικοινωνιακού χρόνου καθώς θα έχουν διπλό συμφέρον. Και ο λογαριασμός θα είναι μικρότερος, και δεν θα τίθεται θέμα φορολόγησης.

Υπάρχει ζήτημα με το τι θα συμβεί αν η κατανάλωση υπερβαίνει τον προπληρωμένο χρόνο του παγίου. Και σε αυτή την περίπτωση, στελέχη της αγοράς κινητής τηλεφωνίας είναι καθησυχαστικά. Ο εργοδότης, μπορεί με μια υπεύθυνη δήλωση να αναλάβει την ευθύνη λέγοντας ότι όλα τα τηλεφωνήματα είναι εταιρικά και το ζήτημα να τελειώνει εκεί. Άλλωστε, το να μπει ελεγκτής της εφορίας στα γραφεία της εταιρείας και να ζητήσει τους λογαριασμούς για να διαχωρίσει ποια τηλεφωνήματα των εργαζομένων είναι προσωπικά και ποια όχι, ανάγεται μάλλον σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Επί του θέματος, εξέδωσε και ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών πριν από λίγο. Η ανακοίνωση, παρά το θόρυβο που έχει προκληθεί για τη φορολόγηση του συνόλου των παροχών σε είδος, περιορίζεται στα κινητά τηλέφωνα και έχει ως εξής:

«Τα προγράμματα χρήσης κινητών τηλεφώνων που παρέχονται στους εργαζόμενους δεν φορολογούνται ανεξαρτήτως του ύψους τους, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη ενέργεια του φορολογουμένου ή του εργοδότη του. Ακόμη και σε περίπτωση υπέρβασης του κόστους του προγράμματος χρήσης ούτε το υπερβάλλον ποσό φορολογείται, με τη μόνη προϋπόθεση απλής βεβαίωσης του εργοδότη ότι και το υπερβάλλον αυτό ποσό αφορά σε επαγγελματική χρήση».

Πηγή: Fpress.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Πρακτική Άσκηση στο ξενοδοχείο President της Αθήνας
Προηγούμενο άρθρο
Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας «Μαζί στην εκκίνηση» από τον ΣΕΒ
Μενού