Σε ισχύ το νέο καθεστώς σύνταξης στα 62 έτη

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 151
ogaΔημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος 4302 με θέμα την «Ρύθμιση θεμάτων Εφοδιαστικής και άλλες διατάξεις», που υπερψηφίστηκε στις 25 Σεπτεμβρίου από την Βουλή, μαζί με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης Πρόνοιας η οποία δίνει την δυνατότητα συνταξιοδότησης των αγροτών στο 62 έτος της ηλικίας τους.

Αναλυτικότερα, ο εν λόγω νόμος δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 225/Α της 8ης Οκτωβρίου 2014 και στο άρθρο 18 – μεταξύ άλλων – αναφέρονται τα εξής:

3. Α. Στο τέλος της παρ.1 του άρθρου 5 του ν. 2458/1997 (Α΄ 15), όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 2 ως ακολούθως:

«2. Σύνταξης γήρατος δικαιούνται και όσοι έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης με καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα και το 62ο έτος της ηλικίας τους. Για τη συμπλήρωση των 40 ετών ως χρόνος ασφάλισης λογίζονται οι αναφερόμενοι στην παρ. 7 του άρθρου 4 του ν. 3029/2002 και του άρθρου 40 του ν. 2084/1992 ως αυτά τροποποιήθηκαν με το ν. 3996/2011.»

Β. Η παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 2458/1997 αναριθμείται σε παράγραφο 3.

Γ. Όταν ο ΟΓΑ είναι τελευταίος ασφαλιστικός φορέας, αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από τον ΟΓΑ ή αν ο ΟΓΑ δεν είναι αρμόδιος για την κρίση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, η αίτηση συνταξιοδότησης δεν διαβιβάζεται σε προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα, πριν τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, αμέσως μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας, η εν λόγω διάταξη αφορά στην εξομοίωση των ασφαλισμένων του ΟΓΑ με τους ασφαλισμένους των υπολοίπων ταμείων, ως προς τη δυνατότητα συνταξιοδότησης τους με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και του 62ου έτους της ηλικίας τους. Πρόκειται για μια παρέμβαση που αποκαθιστά με όρους δικαιοσύνης και ισονομίας την ίση μεταχείριση των ασφαλισμένων του ΟΓΑ σε σχέση με τους ασφαλισμένους των άλλων ασφαλιστικών οργανισμών, καθώς μέχρι σήμερα το συνταξιοδοτικό καθεστώς των αγροτών δεν τους επέτρεπε να συνταξιοδοτούνται πριν τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους, ακόμη και αν είχαν πραγματοποιήσει 40 έτη ασφάλισης.

Το νέο αυτό πλαίσιο αφορά όλους τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ αγρότες, οι οποία στα 62 έτη τους και άνω, συμπληρώνουν 40 έτη ασφάλισης σε οποιοδήποτε ασφαλιστικό φορέα. Σε κάθε περίπτωση, για τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης ισχύει η αναγνώριση πλασματικών ετών, σύμφωνα με όσα ισχύουν για τα λοιπά ασφαλιστικά ταμεία.

Για περισσότερα δείτε εδώ το νομοσχέδιο, τις τροπολογίες και τα πρακτικά των συζητήσεων όπως έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της βουλής:

Επίσης, δείτε εδώ το ΦΕΚ A 225 – 08.10.2014

Πηγή: paseges.gr
Στέφανος Παπαπολυμές
ρο
papapolimerou@paseges.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Πρόγραμμα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης στον Τουρισμό από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Προηγούμενο άρθρο
Επιμόρφωση εργαζομένων στον τομέα των ηλεκτρονικών ΜΜΕ σε θέματα ψηφιακού ραδιοφώνου-ψηφιακού ήχου»
Μενού