Έρευνα Reuters: Δεύτερες σκέψεις από την Ελλάδα για έξοδο από το μνημόνιο

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 141

european_unionΟι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη πιστεύουν ότι η Ελλάδα αλλάζει γνώμη αναφορικά με το σχέδιο της για έξοδο από το μνημόνιο και τελικά ενδεχομένως να ζητήσει μια γραμμή πίστωσης για να αντικαταστήσει τα χρήματα που επρόκειτο να λάβει από το ΔΝΤ, αναφέρει το Reuters.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης είπαν στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων ότι η Ελλάδα φαίνεται να έχει δεύτερες σκέψεις για την επιστροφή της σε αποκλειστική χρηματοδότηση μέσω των αγορών, έπειτα από τις πιέσεις που δέχθηκε από την Ευρώπη αλλά και από επενδυτές που πούλησαν ελληνικά ομόλογα αυτή την εβδομάδα. Σημείωσαν, επίσης, ότι οι Ευρωπαίοι αντιστέκονται στο σχέδιο της Αθήνας να σταματήσει το δανεισμό της από το ΔΝΤ, το οποίο είναι μη δημοφιλές στην Ελλάδα και προκαλεί πολιτικά προβλήματα.

“Υπάρχει αναγνώριση από την ελληνική πλευρά ότι μία πλήρης αποκοπή από τα προγράμματα της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ δεν είναι προς το συμφέρον της”, τονίζει αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι η απότομη αύξηση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων επαναφέρει την Ελλάδα στην πραγματικότητα, ενώ αρκετοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι συζητήσεις στο Eurogroup αυτή την εβδομάδα έπαιξαν ρόλο στο να αλλάξει γνώμη η Ελλάδα.

“Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν μια αναντιστοιχία της ελληνικής πολιτικής και των διεθνών οικονομικών. Η κυβέρνηση ελπίζει να ευνοηθεί ανακοινώνοντας την έξοδο από τους μισητούς όρους που επιβάλουν οι ξένοι και ειδικά το ΔΝΤ. Όμως οι επενδυτές θεωρούν ότι τα οικονομικά της χώρας είναι ακόμα πολύ εύθραυστα για να στηριχθεί πλήρως από τις αγορές.” τονίζει το δημοσίευμα του Reuters.

Η πτώση του χρηματιστηρίου της Αθήνας πάνω από 11% τις τελευταίες δύο ημέρες και η αύξηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου πάνω από 80 μονάδες βάσης στο 7,85% την Τετάρτη, αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για την ικανότητα της Ελλάδας να χρηματοδοτηθεί μόνη της.

Οι  Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι η Ελλάδα ενδέχεται να ζητήσει γραμμή πίστωσης από τους εταίρους της και θέλει οι Ευρωπαίοι να επεκτείνουν αρκετές πιστώσεις ώστε να αντικαταστήσει όσα θα έδινε το ΔΝΤ.

Οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι όροι θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και για τη νέα χρηματοδότηση, ενώ είναι απρόθυμοι να επιτρέψουν στην Ελλάδα να βγάλει το ΔΝΤ από το κάδρο, αφού οι όροι τους οποίους θέτει το Ταμείο ενισχύουν την αξιοπιστία της Αθήνας απέναντι στους ιδιώτες πιστωτές.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι άκρως επιφυλακτικοί και ανησυχούν ότι η χώρα ενδέχεται να αντιμετωπίσει νέα οικονομικά προβλήματα, τα οποία θα μπορούσαν να διαταράξουν συνολικά την Ευρωζώνη, όπως έγινε και τα προηγούμενα χρόνια.

“Είναι υπερβολικά αισιόδοξο”, είπε ανώτερη ευρωπαϊκή πηγή για το ελληνικό σχέδιο να χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από τις αγορές τον επόμενο χρόνο. Οι όροι που επιβάλουν η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ είναι ζωτικής σημασίας για να πεισθούν και άλλοι πιστωτές ότι η χώρα είναι αξιόπιστη, προσθέτει η ίδια πηγή. “Οι επενδυτές δεν θα πάνε εκεί χωρίς πρόγραμμα”, τόνισε.

“Για ιστορικούς λόγους, το ΔΝΤ παρουσιάζεται στην Ελλάδα ως ο “κακός”, ενώ οιΕυρωπαίοι είναι κάπως πιο αποδεκτοί”, δήλωσε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.”Οι Έλληνες θέλουν να απεμπλακούν από το ΔΝΤ και να διαπραγματευθούν με την Ευρωζώνη.”

Σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters, αυτό θα ήταν πολύ καλύτερο για την Ελλάδα από πλευράς εσωτερικής πολιτικής.  Όμως η απεμπλοκή από το ΔΝΤ θα συναντήσει την αντίθεση των Ευρωπαίων εταίρων.

“Έχει να κάνει με την αξιοπιστία που έχει το ΔΝΤ με τις αγορές, την επικύρωσή του που είναι σημαντική. Θα θέλαμε να υπάρχει και το ΔΝΤ”, είπε ανώτερος αξιωματούχος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν εάν η Ελλάδα χρειάζεται ένα follow-up πρόγραμμα, πέραν των 240 δισ. ευρώ στις 8 Δεκεμβρίου.

Όμως, εάν χρειαστούν περισσότερα χρήματα από την Ευρωζώνη, μία λύση θα μπορούσε να ήταν μία γραμμή πίστωσης (Enhanced Conditions Credit Line ) από το μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης, υπογράμμισαν οι αξιωματούχοι.

Πηγή: enikos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Θέσεις Εργασίας στα καταστήματα Super Market Βερόπουλος
Προηγούμενο άρθρο
Τράπεζα Θεμάτων: Τον Νοέμβριο Όλη η ύλη της Β Λυκείου
Μενού