«Ασπίδα» προστασίας για τους αγρότες που απειλούνται από τα τεκμήρια διαβίωσης

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 129

agrotes_kalo_xorafi«Ασπίδα» προστασίας για τους αγρότες που απειλούνται από τα τεκμήρια διαβίωσης και απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τα άτομα με αναπηρία 80% και άνω προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Επίσης με άλλη τροπολογία ρυθμίζονται τα όρια επέμβασης του οικονομικού εισαγγελέα στους τραπεζικούς λογαριασμούς και οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο των ελεγχόμενων ενώ το ΤΑΙΠΕΔ αποκτά δικαιοδοσία να προχωρά σε εξώσεις εξπρές των καταπατητών δημοσιών ακινήτων.

Αναλυτικά προβλέπεται:

  • Αγρότες: Σε περίπτωση κατά την οποία το πραγματικό καθαρό εισόδημα του αγρότη είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (για τις κατοικίες, τα ΙΧ αυτοκίνητα κ.λπ.), τότε η πρόσθετη διαφορά εισοδήματος δεν θα φορολογείται με συντελεστή 26% αλλά με 13%, όπως και το πραγματικό εισόδημα.
  • Τέλος επιτηδεύματος: Εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος τα άτομα με αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80% και για το έτος 2014 και για τα επόμενα έτη.
  • Αποζημιώσεις: Προκειμένου να μην θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και να μην φορολογούνται οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους εργαζόμενους υπό μορφή εξόδων κίνησης θα πρέπει πλέον να δικαιολογούνται από νόμιμα παραστατικά που θα αποδεικνύουν την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων δαπανών.
  • Αιγιαλός: Σε περίπτωση παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, στο πλαίσιο της εφαρμογής σχεδίων αξιοποίησης δημοσίων ακινήτων, η σχετική απόφαση θα εκδίδεται αποκλειστικά από τον υπουργό Οικονομικών, μετά από εισήγηση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας. Για την παραχώρηση είτε της απλής χρήσης είτε για τον σκοπό εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή επέκτασης λιμενικών εγκαταστάσεων ορίζεται αντάλλαγμα που προσδιορίζεται ανά πενταετία.
  • Ιδιοχρησιμοποίηση ακινήτων: Αποσυναρτάται η υποχρέωση ιδιοχρησιμοποίησης των ακινήτων που ανήκουν σε μετατρεπόμενες επιχειρήσεις με κύριο αντικείμενο εργασιών την κατασκευή ή εκμετάλλευση ακινήτων προκειμένου να απαλλαγούν από το φόρο μεταβίβασης.
  • Σχολάζουσες κληρονομιές: Παρατείνεται μέχρι και την 31/10/2014 η προθεσμία για την υποβολή των απαιτούμενων στοιχείων για την κατάρτιση των φακέλων των μητρώων κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών.
  • Οικονομικός εισαγγελέας: Θα μπορεί να προχωρά σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και περιουσιακών στοιχείων (κινητών και ακινήτων) για διάστημα έως ένα έτος σε περίπτωση διενεργούμενης ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης για κάθε είδους φορολογικών και οικονομικών εγκλημάτων.

Η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων θα μπορεί να παρατείνεται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών λόγω δικαιολογημένης μη ολοκλήρωσης της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης.

Η δέσμευση ισχύει από την χρονική στιγμή επίδοσης της διάταξης προς τον Οργανισμό ή την Υπηρεσία στην οποία απευθύνεται και επιδίδεται μέσα σε 20 ημέρες στον καθ΄ου ή τον τρίτο που μπορούν να προσφύγουν και να ζητήσουν την άρση της με αίτηση στο Συμβούλιο Εφετών μέσα σε 30 ημέρες, η οποία όμως δεν αναστέλλει την εκτέλεσή της.

  • Εξώσεις από το ΤΑΙΠΕΔ: Δίνεται άδεια στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) να προχωρά σε εξώσεις – εξπρές των καταπατητών δημοσίων ακινήτων. Οπως αναφέρεται, επεκτείνεται η δυνατότητα του Ταμείου να καταγγέλλει μισθώσεις ή παραχωρήσεις χρήσεις και ως προς τα ακίνητα επί των οποίων έχει δικαίωμα παραχώρησης της χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων (ισχύει για ακίνητα κυριότητάς του).

Παράλληλα, περιγράφεται η διαδικασία και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες o Εισαγγελέας Πρωτοδικών διατάσσει την απόδοση του ακινήτου, καθώς και ποινή για κάθε ημέρα καθυστέρησης εκτέλεσης της απόφασης ή μελλοντικής αμφισβήτησης της κατοχής. Παρέχεται δε δυνατότητα στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ να ανανεώνει ή να παρατείνει, με απόφασή του, συμβάσεις παροχής υπηρεσιών μέχρι, την ολοκλήρωση της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων που τα αφορούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Πηγή: imerisia.gr
Της Μαρίας Βουργάνα

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
100 Ημέρεις προθεσμία για τα αυθαίρετα
Προηγούμενο άρθρο
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τα επιδόματα θέρμανσης στα ΚΕΠ
Μενού