Νέος “πονοκέφαλος” με τον ΕΝΦΙΑ – Τι θα γίνει με αυτούς που χάνουν την έκπτωση

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 171

hΤα… δάκτυλα σταυρώνουν στην Καραγιώργη Σερβίας, αναμένοντας το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ, που θα αναδείξει εκείνους που δικαιούνται έκπτωσης ή πλήρους απαλλαγής. Εάν ο αριθμός εκείνων που θα ξεπεράσουν τον πήχη, λόγω των κοινωνικών επιδομάτων που εισπράττουν, είναι πενταψήφιος ή εξαψήφιος, τότε θα επιβεβαιωθούν όσοι επεσήμαναν την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών έχουν άγνοια κινδύνου.

Κατ΄αρχήν, μπορεί τα προνοιακά επιδόματα να είναι όντως χαμηλά- όπως επιμένουν να αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών- ωστόσο εάν οι δικαιούχοι έχουν και κάποια πρόσθετα εισοδήματα από άλλες πηγές, τότε ο κίνδυνος να περάσουν πάνω από τον πήχη είναι μεγάλος και γίνεται μεγαλύτερος για όσους είχαν την ατυχία να πάρουν πέρσι αποζημίωση απόλυσης. Η τεχνοκρατική απάντηση στελεχών του υπουργείου είναι ότι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο τίθενται τα εισοδηματικά όρια, ωστόσο όλους τους προηγούμενους μήνες που οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ είχαν γίνει… σημαία, ουδείς από το οικονομικό επιτελείο είχε διευκρινίσει ότι αυτές οι απαλλαγές δεν αφορούν στους φτωχούς αλλά στους πιο φτωχούς από τους φτωχούς.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως όταν διαγνώστηκε το πρόβλημα, είχε πέσει στο τραπέζι η πρόταση να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση έτσι ώστε οι κωδικοί του Πίνακα 6 του Ε1, όπου αναγράφονται όλα τα κοινωνικά επιδόματα, να «σπάσουν» σε περισσότερους κωδικούς, προκειμένου το ΚΕΠΥΟ κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ να εντοπίσει και να «προστατέψει» εκείνους που ξεπερνάνε τα εισοδηματικά όρια εξ αυτού του λόγου. Ωστόσο η πρόταση απορρίφθηκε για τεχνικούς λόγους, αφού ήταν χρονικά αδύνατο να αλλάξει το μηχανογραφικό σύστημα.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα, πέρα από το επικοινωνιακό αυτογκόλ; Όπως διαφαίνεται και από την τελευταία επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η εντολή «άνωθεν» είναι να αποφευχθούν νέα παρατράγουδα ήτοι να χάσουν εκπτώσεις και απαλλαγές άνθρωποι που εισπράττουν κοινωνικά επιδόματα. Κατόπιν τούτου, σύμφωνα με πληροφορίες, όλες αυτές οι περιπτώσεις που θα αναδειχθούν από την τρέχουσα εκκαθάριση, θα αντιμετωπιστούν ειδικά- πιθανώς με διάταξη νόμου- αλλά δεν θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν νωρίτερα από το τέλος Δεκεμβρίου και μάλιστα αφού υποχρεωθούν να προσκομίσουν τα αναγκαία δικαιολογητικά στις κατά τόπους εφορίες.

Πληροφορίες: iefimerida.gr

 

Πηγή : thestival.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Τι έδειξαν τα stress test για τις ελληνικές τράπεζες
Προηγούμενο άρθρο
Είσαι δικαιούχος κοινωνικού μερίσματος; Μάθε για την «Επιταγή-voucher ψηφιακής αλληλεγγύης» και τις υπηρεσίες που σου παρέχει.
Μενού