Τη Δευτέρα η εγκύκλιος για τα ληξιπρόθεσμα

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 139

ypourgeio ergasiasΤην προσεχή Δευτέρα, εκδίδεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης η ερμηνευτική εγκύκλιος για την εφαρμογή της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Φεβρωνίας Πατριανάκου (ΝΔ) και σε ό,τι αφορά στις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, είπε ότι η κατεύθυνση από το υπουργείο θα είναι να προστρέξουν οι ασφαλισμένοι που έχουν χρέη στα ταμεία να ενταχθούν άμεσα στη ρύθμιση, να υποβάλουν, δηλαδή, άμεσα την αίτηση, καθώς προϋπόθεση είναι να έχουν πληρώσει τρέχουσες οφειλές.

«Αν, όμως, αφήσουν να κάνουν την αίτηση τον Μάρτιο, τότε μπορεί να έχουν τρέχουσες οφειλές και, άρα, να μην μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση», είπε ο κ. Κεγκέρογλου, προσθέτοντας ότι η υπαγωγή θα μπορεί να γίνει εντός του Νοεμβρίου.

Η βουλευτής της ΝΔ είχε νωρίτερα επισημάνει ότι σήμερα ασφαλισμένοι, που έχουν οφειλές άνω των 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ ή άνω των 15.000 ευρώ σε άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, δεν μπορούν να αιτηθούν συνταξιοδότησης με τη διαδικασία της παρακράτησης και του συμψηφισμού των οφειλομένων, εάν δεν καταβάλλουν προηγουμένως εφάπαξ τα ποσά που υπερβαίνουν τα συγκεκριμένα όρια.

Σημείωσε δε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για ασφαλισμένους που, λόγω οικονομικής κρίσης, δεν μπόρεσαν να καταβάλουν τις εισφορές των τελευταίων και μόνον ετών, αλλά έχουν καταβάλει επί σειρά ετών το σύνολο των προβλεπομένων εισφορών.

Ταυτόχρονα, όμως, η κ. Πατριανάκου μετέφερε στον υφυπουργό Εργασίας το μήνυμα ότι θα υπάρξει τεράστια κοινωνική αντίδραση, εάν με την επικείμενη καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες επιβληθεί παρακράτηση για οφειλές στον ΟΓΑ.

Ο υφυπουργός Εργασίας έσπευσε, πάντως, να επικαλεστεί ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι θα δοθεί άμεσα η πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης, χωρίς να αφαιρεθεί ποσό έναντι οφειλών στον ΟΓΑ. Στο σημείο αυτό επισήμανε, όμως ότι δεν είναι δυνατό κάποιος είτε αγρότης είτε ασφαλισμένος άλλου επαγγελματικού κλάδου να περιμένει επιδότηση 30.000 ευρώ και, την ίδια ώρα, να μην αναζητηθεί τρόπος να καταβάλει τις οφειλές του στον ασφαλιστικό του φορέα.

Στο ερώτημα της κ. Πατριανάκου τι θα γίνει με τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ που έχουν γεννηθεί το 1948 και το 1949 (σ.σ. για τη συγκεκριμένη κατηγορία δεν υπάρχει πρόβλεψη για συνταξιοδότηση πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους), ο υφυπουργός Εργασίας είπε ότι, κατά τη γνώμη του, το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με διάταξη που θα εφαρμοστεί από 1.1.2015 έστω και σταδιακά.

Τέλος, στο ερώτημα που έθεσε η κ. Πατριανάκου για τους ανασφάλιστους υπερήλικες που δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη, ακόμη και αν εισπράττουν μόλις 20 ευρώ από άλλη χώρα, ο κ. Κεγκέρογλου είπε ότι θα ενταχθούν, χωρίς προσκόμματα, στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για το ποσό που απομένει, μέχρι τη συμπλήρωσή του.

Πηγή: enikos.gr

Μενού