Ο Ελληνικός Τζίρος της Βιομηχανίας Αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 146

ανάπτυξηΑύξηση κατά 1,8% παρουσίασε ο τζίρος της ελληνικής βιομηχανίας τον Σεπτέμβριο, λόγω ενίσχυσης των πωλήσεων τόσο στην εγχώρια όσο και την εξωτερική αγορά.

Η θετική αυτή εξέλιξη περιόρισε τις απώλειες για την περίοδο Οκτωβρίου 2013 – Σεπτεμβρίου 2014 σε 3,6%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), η ενίσχυση του κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο (1,8%) οφείλεται κυρίως στην άνοδο των πωλήσεων του κλάδου «ορυχείων-λατομείων» κατά 2% και την αύξηση του κύκλου εργασιών των μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 1,8%.

Ειδικότερα, στον κλάδο των ορυχείων, η ώθηση προήλθε κυρίως από τις εταιρείες εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη. Στη μεταποίηση, η άνοδος προήλθε από τους κλάδους παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα, βασικών μετάλλων και κατασκευής μεταλλικών προϊόντων.

Πού οφείλεται

Επίσης, στη συνολική άνοδο του κύκλου εργασιών στην ελληνική βιομηχανία κατά 1,8% τον Σεπτέμβριο συνέβαλε η αύξηση κατά 1,8% του τζίρου που πραγματοποιήθηκε στην εγχώρια αγορά και κατά 1,5% στις αγορές εξωτερικού.

Σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία διαμορφώθηκε επίσης σε 1,8%, η οποία οφείλεται:

Πρώτον, στην ενίσχυση του τζίρου των κλάδων ορυχείων και λατομείων κατά 8%. Ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτήν την τάση είχαν οι εταιρείες εξόρυξης άνθρακα, λιγνίτη και μεταλλούχων μεταλλευμάτων.

Δεύτερον, στην αύξηση του κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 1,8%, κυρίως από τις εταιρείες παραγωγής πετρελαίου, άνθρακα, χημικών προϊόντων μη μεταλλικών ορυκτών και βασικών μετάλλων.

Εξωτερικές αγορές

Η ζήτηση από την εξωτερική αγορά, σε ετήσια βάση, ενισχύθηκε κατά 1,5% τον Σεπτέμβριο και αυτή προήλθε κυρίως από τις εταιρείες ορυχείων και λατομείων (άνοδος τζίρου κατά 3,5%).

Επίσης, θετικά συνέβαλε η αύξηση του κύκλου εργασιών στη μεταποιητική βιομηχανία κατά 1,6% από εταιρείες του κλάδου χάρτου, παραγώγων πετρελαίων και άνθρακα.

Τέλος, η ετήσια άνοδος του τζίρου από την εξωτερική αγορά κατά 1,5% στη βιομηχανία από αύξηση της ζήτησης κατά 0,2% από χώρες της Ευρωζώνης και κατά 1,7% από τρίτες χώρες.

Πηγή: kathimerini.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
3.600 συνταξιούχοι πήραν το Εφάπαξ – Αναμένονται οι υπόλοιποι
Προηγούμενο άρθρο
Θέσεις Εργασίας στο Δήμο Αριστοτέλη
Μενού