Ποιες συντάξεις μειώνονται και πόσο, τι αλλάζει στα όρια ηλικίας

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 141

αρχείο λήψης (1)Οι αλλαγές αυτές που θα ολοκληρωθούν -σύμφωνα με το τελικό πακέτο προτάσεων που εστάλη στην τρόικα- το 2020, περιλαμβάνει αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων πριν τα 62 έτη, ανατροπές στην ασφάλιση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, περιορισμό των δικαιούχων του ΕΚΑΣ και μελλοντική κατάργησή του, αλλά και ενοποιήσεις ταμείων, καθώς και πάγωμα αυξήσεων.

Η πρώτη και κύρια αλλαγή αφορά στις συντάξεις. Η προβλεπόμενη άυξηση ύψους 3,2% στις κύριες συντάξεις υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περί τα 900 εκατ. ευρώ, κάτι που θεωρείται υπερβολικό από το οικονομικό επιτελείο και έτσι με βάση την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και του βραχνά της τρόικας δεν πρόκειται να τεθεί σε ισχύ.

Αλλαγές φαίνεται πως έρχονται και στην καταβολή του ΕΚΑΣ, προκειμένου να μειωθεί η δαπάνη η οποία σημείωσε υπέρβαση κατά 200 εκατ. ευρώ, αλλά και να υπάρξει δικαιότερη καταβολή του επιδόματος, χωρίς να αδικούνται οι ασφαλισμένοι που έχουν περισσότερα χρόνια ασφάλισης και μέχρι σήμερα λαμβάνουν χαμηλότερη σύνταξη.

Την ίδια ώρα προβλέπεται η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατά 2 χρόνια το 2019 και κατά 4 χρόνια το 2020. Με αυτόν τον τρόπο, θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας σε κάποιες «ακραίες οριακές περιπτώσεις» και θα κλείσει κάθε πόρτα ή παραθυράκι εξόδου στην σύνταξη πριν από το 62ο έτος, για το σύνολο των ασφαλισμένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Χαμένοι βγαίνουν όσοι είναι γεννημένοι μετά το 1975, καθώς θα δουν αύξηση στα όρια ηλικίας για πρόωρη συνταξιοδότηση κατά πέντε έτη, από τα 15 στα 20 ή από τα 4.500 στα 6.500 ένσημα. Το μέτρο θα πλήξει κυρίως μητέρες ανηλίκων, εργαζόμενους στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και εργαζόμενους που θέλουν να αποχωρήσουν με 35ετία.

Πρόβλημα αποτελεί και η απαίτηση της τρόικας για μείωση των συντάξεων, μέσω της αλλαγής των συντελεστών υπολογισμού των συντάξεων από το 2015 και μετά, αλλά και της μείωσης των κατώτατων συντάξεων, μέσω της κατάργησης ή μείωσης της κρατικής επιδότησης. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν οι κύριες συντάξεις να υπολογίζονται με βάση όλα τα έτη ασφάλισης, κάτι που θα οδηγήσει σε απώλειες έως 30% στο ποσό των συντάξεων σε σχέση με σήμερα για όλους τους νέους συνταξιούχους. Όσον αφορά στις κατώτατες συντάξεις αυτές μπορεί να φτάσουν ακόμη και κάτω από τα 300 ευρώ.

Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης, το πάγωμα των συντάξεων έως και το 2017 καθώς και αυστηρότερους όρους χορήγησης του ΕΚΑΣ, με ανοικτό το ενδεχόμενο αντικατάστασής του με ένα δικαιότερο επίδομα, στο πλαίσιο της καθολικής εφαρμογής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Πηγή: protothema.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Θέσεις Εργασίας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου
Προηγούμενο άρθρο
Πάνω από 920.000 τροποποιητικές δηλώσεις για διορθώσεις στο Ε9
Μενού