IKA: Μείωση του ποσοστού αναπηρίας των διαβητικών – Ανάστατοι οι ασθενείς

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 142

ΙΚΑ1Τη μείωση του ποσοστού αναπηρίας των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι εισηγείται το Τμήμα Αποκατάστασης της Διεύθυνσης Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλιστικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ, με έγγραφό του προς την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που είναι αρμόδια για τη λίστα των 43 χρονίων και μη αναστρέψιμων παθήσεων.

Το συγκεκριμένο τμήμα του ΙΚΑ εισηγείται για δεύτερη φορά τη μείωση του ποσοστού αναπηρίας των ασθενών με διαβήτη, από 50%, όπως ισχύει με τον τελευταίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας (ΦΕΚ 1506/ΤΒ΄/4.5.2014) σε ποσοστό 10%, για την πιστοποίηση και αξιολόγηση της αναπηρίας.

Ήδη η εισήγηση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο από τον χώρο των ασθενών, στις Επιστημονικές Εταιρείες που ασχολούνται με τον Σακχαρώδη Διαβήτη, αλλά και την Γνωμοδοτική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Με αφορμή την δεύτερη εισήγηση η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) σε σχετική ανακοίνωσή της εξηγεί τι σημαίνει η μείωση του ποσοστού από 50% σε 10%, όπως προτείνεται από το ΙΚΑ και το ειδικό σώμα ιατρών του ΚΕΠΑ:

Διακοπή του προνοιακού επιδόματος που χορηγείται στα άνεργα, ανασφάλιστα και έμμεσα ασφαλισμένα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ινσουλινοεξαρτώμενο για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών που πηγάζουν από την ίδια την πάθηση.

Τα άτομα με ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη με την προτεινόμενη μείωση του ποσοστού αναπηρίας αποκλείονται από το νόμο για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία (ν. 2643/98) όπως και από τα προγράμματα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω του ΟΑΕΔ.

Αποκλείονται οι νεαροί πάσχοντες από από σακχαρώδη διαβήτη ινσουλινοεξαρτώμενο από την ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας για εισαγωγή στα πανεπιστήμια άνευ εξετάσεων σε ποσοστό 5%.

Με την προτεινόμενη μείωση, δεν καλύπτονται για τη χορήγηση μειωμένου ωραρίου εργασίας οι γονείς παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη, με ποσοστό αναπηρίας 50%.

Αποκλεισμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη από το καθεστώς συνταξιοδότησης για λόγους μερικής αναπηρίας, παρόλο που τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι παρουσιάζουν μειωμένες δυνατότητες για την άσκηση βαριών, κοπιαστικών και επικινδύνων επαγγελμάτων.

Τέλος αποκλείονται από τον χαρακτηρισμό Ι5 του ελληνικού στρατού, αεροπορίας και ναυτικό οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη.

Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. δηλώνει έτοιμη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και διερωτάται γιατί το Τμήμα Αποκατάστασης της Διεύθυνσης Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας  της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλιστικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ επικαλείται μόνο επιστολή της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας για την εισήγησή της, γιατί δεν απευθύνθηκε στην αρμόδια Γνωμοδοτική Επιτροπή για το Σακχαρώδη Διαβήτη του υπουργείου Υγείας, και γιατί επιτρέπεται στις επιτροπές των ΚΕ.Π.Α. που εξετάζουν διαβητικούς πάσχοντες να αποτελούνται μόνο από παθολόγους.

Πηγή: health.in.gr

Μενού