Αυξήστε την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα στην εργασία σας

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 185

ypalliloi grafeioyΓνωρίζετε πώς ο ελεύθερος χρόνος και η ψυχική ενέργεια, σε κάτι εντελώς άσχετο με την εργασία – είτε πρόκειται για ζωγραφική, τελειοποίηση της μυστικής σας συνταγής σάλτσας μπάρμπεκιου ή, ναι, ακόμη και παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια σας κάνει να νιώθετε πιο ανανεωμένοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τις υποχρεώσεις σας; Όπως αποδεικνύεται, αυτό είναι ένα πραγματικό γεγονός, και μπορεί να είναι μεγάλο πλεονέκτημα για την καριέρα σας.

Νέες επιστημονικές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι δικές σας προσωπικές δημιουργικές αναζητήσεις πράγματι βελτιώνουν την παραγωγικότητά σας στη δουλειά. Μην αισθάνεστε άσχημα όταν αφιερώνετε χρόνο για να ασχοληθείτε με κάτι δημιουργικό – θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τα αποτελέσματα στην επόμενη αξιολόγηση των επιδόσεών σας.

Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον οργανωτικό ψυχολόγο Κέβιν Έσελμαν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο ρώτησε πάνω από 400 εργαζόμενους από όλα τα είδη εργασίας για να διαπιστώσει αν η επιδίωξη ενός δημιουργικού χόμπι βοηθά τους εργαζόμενους «στην απόδοση στην εργασία τους, δίνοντάς τους κάποιο «χώρο για να αναπνεύσουν.»

«Παρέχοντας τους έναν τρόπο για να ανακάμψουν από τις απαιτήσεις της δουλειάς τους, με την επαναφορά τους μέσω χαλάρωσης, αυξάνοντας την αίσθηση του ελέγχου, ή προκαλώντας τους να ασχοληθούν με νέες δεξιότητες,» ανέφερε η μελέτη του Πανεπιστημίου.

Όπως αποδεικνύεται, ένα δημιουργικό χόμπι μπορεί να πετύχει όλα αυτά και ακόμα περισσότερα. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα που απάντησαν στους ερευνητές ότι συμμετέχουν τακτικά σε κάποιο δημιουργικό χόμπι, όχι μόνο ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις της εργασίας τους καλύτερα, αλλά ήταν πιο δημιουργικοί και πιο διατεθειμένοι να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους.

Αυτό, με τη σειρά του, κάνει τεράστια διαφορά στο πώς γίνονται αντιληπτοί από τους συναδέλφους και τους προϊσταμένους αυτοί οι άνθρωποι – οι ερευνητές βρήκαν ότι κατατάσσονται έως και 30% υψηλότερα σε απόδοση από ότι οι συνάδελφοί τους οι οποίοι δεν συμμετέχουν σε δημιουργικές ασχολίες.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι οι ερευνητές άφησαν τους συμμετέχοντες να προσδιορίσουν τα δημιουργικά χόμπι με οποιοδήποτε τρόπο ήθελαν, οπότε μια μεγάλη ποικιλία από χόμπι – ναι, ακόμη και τα παιχνίδια – έχουν τη δυνατότητα να είναι ευεργετικά. Βασικά, αν μπορείτε να απολαύσετε ένα χόμπι που απαιτεί τη συγκέντρωσή σας και σας κάνει να μάθετε μια δεξιότητα που δε σχετίζεται με την εργασία σας, η δραστηριότητα αυτή θα μπορούσε να αποφέρει οφέλη στο χώρο εργασίας.

«Οι επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από την ενθάρρυνση των εργαζομένων να ασχοληθούν με δημιουργικές δραστηριότητες για να χαλαρώσουν από την εργασία,» γράφει ο Έσελμαν. «Οι δημιουργικές δραστηριότητες είναι πιθανό να παράσχουν πολύτιμες εμπειρίες δεξιοτεχνίας και ελέγχου, αλλά μπορεί επίσης να παρέχουν στους εργαζομένους εμπειρίες ανακάλυψης που επηρεάζουν την απόδοσή τους.» Επισημαίνει ότι ορισμένες εταιρείες ενθαρρύνουν ενεργά τους υπαλλήλους να το κάνουν αυτό.

Στο ηλεκτρονικό κατάστημα υποδημάτων Zappos που ανήκει στην Amazon, για παράδειγμα, οι υπάλληλοι φέρνουν τα δικά τους προσωπικά έργα τέχνης για να διακοσμήσουν τα γραφεία τους.

 

Πηγή: fortunegreece.com

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Υποτροφίες ακαδημαϊκού έτους 2015-2016 από το Ίδρυμα Μποδοσάκη
Προηγούμενο άρθρο
Ποιοι κλάδοι είδαν τις εξαγωγές τους να αυξάνονται και ποιες χώρες τους στήριξαν.
Μενού