Τι πρέπει να κάνουν οι δανειολήπτες για τα “ραβασάκια” από την τράπεζά τους

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 164

kuria-dimosio-poioi-misthoi-meiwnontai-poioi-auksanontai_1.w_hrΟ Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διαχείριση των μη καταγγελμένων δανείων από τις τράπεζες είναι σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, υπενθυμίζει η ΕΚΠΟΙΖΩ και προτρέπει τους δανειολήπτες να απευθύνονται στην Ένωση για συμβουλές και καθοδήγηση. Πολλοί οφειλέτες θα λάβουν ειδοποιήσεις από την τράπεζά τους, λέει η Ένωση υπενθυμίζοντας ότι αν περάσουν οι προθεσμίες απάντησης, θα κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες.

Όπως αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ στην ανακοίνωσή της: «Από 1.1.2015, έχει τεθεί σε ισχύ ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διαχείριση των μη καταγγελμένων δανείων από τις τράπεζες και η ΕΚΠΟΙΖΩ, με βάση τις σχετικές διατάξεις, αποτελεί έναν από τους φορείς συμβουλευτικής συνδρομής».

«Πολλοί οφειλέτες θα λάβουν ειδοποιήσεις από την τράπεζά τους σχετικά με τον Κώδικα. Επομένως, η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τους καταναλωτές–δανειολήπτες να μην διστάσουν να της απευθυνθούν άμεσα για συμβουλευτική συνδρομή, καθώς, αν περάσουν οι προθεσμίες απάντησης, θα κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες», υπογραμμίζει η ΕΚΠΟΙΖΩ.

«Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιαστεί ως ένα φάσμα λύσεων στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων, επισημαίνεται ότι αφορά μόνο οφειλές που πρόκειται ή παρουσιάζουν καθυστέρηση ενός μήνα. Συμβάσεις που έχουν καταγγελθεί, δεν υπάγονται στις διατάξεις του Κώδικα» αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ, προσθέτοντας ωστόσο ότι παρ’ όλα αυτά θεωρεί ότι, «αν αξιοποιηθεί υπεύθυνα και ουσιαστικά από τις τράπεζες, το πλαίσιο του Κώδικα μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο πρόληψης – και όχι θεραπείας – της υπερχρέωσης, προάγοντας μία κουλτούρα διαλόγου ανάμεσα στην τράπεζα και το δανειολήπτη.

Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, είναι οι λύσεις που προτείνονται από τις τράπεζες, να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του οφειλέτη, με ορίζοντα αποπληρωμής και όχι να προωθούν την απώλεια της κατοικίας μέσω μίσθωσης ή leasing ή αιώνιες δόσεις».

«Για το λόγο αυτό, οι δανειολήπτες προτρέπονται να απευθύνονται στην ΕΚΠΟΙΖΩ, προκειμένου να λαμβάνουν συμβουλές και υποστήριξη σχετικά με τις τηρούμενες διαδικασίες και τις λύσεις που προτείνονται, στο πλαίσιο εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας», καταλήγει η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
495 Θέσεις Εργασίας για γραμματείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Προηγούμενο άρθρο
Πώς υπολογίζονται οι συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου ;
Μενού