Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που ξεκινάει, καθώς την Πέμπτη αποφασίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την εφαρμογή και τους όρους του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη (QE).
Σύμφωνα με στελέχη που έχουν γνώση των συζητήσεων που γίνονται παρασκηνιακά, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την Πέμπτη και όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμα υπό συζήτηση. Ωστόσο, οι ίδιοι παράγοντες σημείωναν ότι είναι πολύ δύσκολο στην παρούσα χρονική συγκυρία να ανακοινωθεί ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων «που θα περιλαμβάνει από τώρα τα ελληνικά ομόλογα, δεδομένου ότι μπορεί να έρθει στην εξουσία ένα κόμμα στο οποίο αρκετοί θεωρούν πώς είναι επιθυμητό να αναδιαρθρωθούν τα ελληνικά ομόλογα που έχει ήδη αγοράσει η ΕΚΤ». Μάλιστα, ανέφεραν ότι δεν θα ήταν λογικό για τον οποιοδήποτε οργανισμό να δανείσει κάποιον που μιλάει ανοιχτά για το ενδεχόμενο να κουρευτούν τα δάνεια που ο ίδιος οργανισμός του έχει διαθέσει στο παρελθόν.
Εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες που θέλουν την ΕΚΤ να μεταφέρει για αργότερα τις αποφάσεις για την Ελλάδα, επί της ουσίας θα υπάρξει ένα καθεστώς όπου η χώρα θα είναι de facto εκτός Ευρωζώνης, όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Από τη στιγμή που η ΕΚΤ θα λάβει μία απόφαση για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και σε αυτήν δε θα περιλαμβάνεται μόνο μία (η Ελλάδα), αυτό θα είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα από μόνο του, υποστηρίζουν οι ίδιοι παράγοντες. Επιπροσθέτως, τα ελληνικά ομόλογα θα έχουν πολύ υψηλές αποδόσεις, ενώ όλα τα άλλα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης θα κινούνται σε πιο χαμηλά – και παρόμοια – επίπεδα.
Πάντως, είναι ακόμα ζωντανό το σενάριο να ενταχθούν και τα ελληνικά ομόλογα στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για το QE. Ομως, στο σενάριο αυτό τα ελληνικά ομόλογα που θα αγοράσει η ΕΚΤ δεν θα είναι τόσα όσα προβλέπονται από την ποσόστωση της Ελλάδας, αλλά το ποσό των αγορών θα είναι συρρικνωμένο περίπου στο ένα τρίτο της ποσόστωσης.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα της νέας παράτασης του υφιστάμενου Μνημονίου, τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι φήμες ότι είναι προ των πυλών και μάλιστα για έξι μήνες. Σύμφωνα με στελέχη που έχουν γνώση των συζητήσεων, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την περαιτέρω επιμήκυνση του προγράμματος, αλλά αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ούτε για την ίδια την παράταση, ούτε για την περίοδό της. Αλλωστε, θα πρέπει να προκύψει η νέα κυβέρνηση για κάτι τέτοιο, αφού για να δοθεί νέα παράταση, θα πρέπει να υπάρχει και το σχετικό αίτημα από την Ελλάδα.
Πηγή : thestival.gr via kathimerini.gr