Τι αλλάζει σε συντάξεις και ασφαλιστικό

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 136

ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕΔιαβεβαίωση ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί κανένα από τα προαπαιτούμενα της τρόικας για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων.

Ο κ. Στρατούλης παρουσίασε όλα τα άμεσα μέτρα στα οποία προχωρά η κυβέρνηση η οποία, όπως τόνισε, εγγυάται τις συντάξεις έως το τελευταίο ευρώ.

«Είδα πολλούς ανησυχούντες βουλευτές από την αξιωματική αντιπολίτευση γιατί ακόμη δεν αποδεχθήκαμε τις θρασύτατες απαιτήσεις των δανειστών της χώρας. Για μια ακόμη φορά τους διαβεβαιώνουμε ότι ούτε εκβιαζόμαστε, ούτε φοβόμαστε, ούτε θα υπαναχωρήσουμε από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και θα τηρήσουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα την πρόσφατη λαϊκή εντολή. Θα καταφέρουμε να κάνουμε παρελθόν την τρόικα και τα καταστροφικά μνημόνια. Αυτή η κυβέρνηση εγγυάται τις συντάξεις των συνταξιούχων ως το τελευταίο ευρώ» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

«Η κυβέρνηση μας δεν συζητά και δεν αποδέχεται τα προαπαιτούμενα της τρόικας για το ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση μας θα σταματήσει, έχει ήδη σταματήσει, το νέο αντικοινωνικό έγκλημα το οποίο ετοιμαζόταν σε βάρος των συνταξιούχων, και δεν θα εφαρμόσει και ήδη δεν εφαρμόζει αυτά που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με την τρόικα, μέσω του γνωστού mail Χαρδούβελη» ανέφερε.

Επομένως και με βάση όσα ανέφερε ο κ. Στρατούλης:

– «Δεν θα προχωρήσει ούτε η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για τις κατώτατες συντάξεις, ούτε ο περιορισμός των δικαιούχων του ΕΚΑΣ και η κατάργηση του ΕΚΑΣ από 1.1.2016 που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ούτε ο περιορισμός των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων και η κατάργηση τους από 1.1.2016 με την ενσωμάτωσή τους στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ούτε η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων πριν τα 62 για τις γυναίκες τις εργαζόμενες με ανήλικα παιδιά, για τα άτομα με αναπηρία, για τους εργαζόμενους στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα».

– Θα αποκατασταθεί πλήρως ο δημόσιος, καθολικός, αναδιανεμητικός χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης. Άμεσα θα προχωρήσει η κατάργηση ή τροποποίηση διατάξεων των Ν. 3863/2010 και Ν. 3865/2010 ή άλλων νόμων με τους οποίους από 1.1.2015, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μετατρεπόταν σε κεφαλαιοποιητικό με εγγυημένη από το κράτος μόνο τη λεγόμενη βασική σύνταξη των 360 ευρώ μηνιαία και με το υπόλοιπο κομμάτι της σύνταξης να θεωρείται και μεταλλάσσεται σε ανταποδοτικό, ατομικό.

– Η κυβέρνηση βάζει φρένο στις νέες μειώσεις των συντάξεων για το 2015 και μετά, με την αναστολή εφαρμογής και εν συνεχεία με την κατάργηση μνημονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων με τις οποίες θα μειώνονταν συνεχώς τα επόμενα χρόνια οι κύριες, επικουρικές συντάξεις και οι εφάπαξ παροχές. Αναστέλλεται λοιπόν η εφαρμογή των διατάξεων για τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Για το ΕΚΑΣ που είχε προϋπολογιστεί ότι θα περιοριζόταν ο αριθμός των δικαιούχων του, έχει δοθεί εντολή να καταβληθεί και φέτος κανονικά όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

– Καταργείται άμεσα η ρήτρα θανάτου στις επικουρικές συντάξεις.

– Αναστέλλεται η εφαρμογή και στη συνέχεια καταργείται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και θα αναθεωρηθεί επί τα βελτίω ο μαθηματικός τύπος στις εφάπαξ παροχές. «Επομένως, ακυρώσαμε τη νέα μείωση ύψους 8% των επικουρικών συντάξεων που είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση από 1.3.2015, υπήρχε σχέδιο υπουργικής απόφασης, καθώς και τις συνολικές νέες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων ύψους 15% για το 2015 που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προγραμματίσει και προϋπολογίσει» είπε ο κ. Στρατούλης.

– Για τα επικουρικά ταμεία των ενστόλων, θα ισχύσουν όλες οι παραπάνω δεσμεύσεις και επιπλέον θα ανασταλούν οι διατάξεις που καταργούν την αυτοτέλεια των επικουρικών τους ταμείων.

– Η κυβέρνηση θα σεβαστεί όλα τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ώστε οι ασφαλισμένοι να έχουν πλέον βεβαιότητα στη δυνατότητα συνταξιοδότησής τους και να αποφευχθούν ανατροπές στον προγραμματισμό της ζωής τους.

– Θα γίνει αποκατάσταση της λεηλασίας των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, η οποία συντελέστηκε στα χρόνια των μνημονίων. Θα γίνει σταδιακά, με βάση τους ρυθμούς επανεκκίνησης και ανάκαμψης της οικονομίας μας, με αρχή από τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ως εκ τούτου, ως πρώτο μέτρο θα γίνει η επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους με μηνιαίες συντάξεις κάτω από 700 ευρώ.

– Στόχος της κυβέρνησης είναι η ταχύτερη απονομή των συντάξεων και των εφάπαξ, ώστε να σταματήσει η ντροπή της αναμονής. Αυτό θα γίνει με επιστροφή των διαθεσίμων που απολύθηκαν από τα ασφαλιστικά με τον νόμο της διαθεσιμότητας και που εκτιμάται ότι είναι 200 υπάλληλοι, αλλά και με προσλήψεις προσωπικού στα τμήματα ελέγχων για την εισφοροδιαφυγή και στα τμήματα παροχών των ασφαλιστικών ταμείων. Στην κατεύθυνση αυτή θα στηριχθεί η ενίσχυση των πληροφοριακών συστημάτων που λειτουργούν ήδη ή θα δημιουργηθούν και νέα αν χρειαστεί.

– Θα επανεξεταστεί, με στόχο την κατάργηση, το ζήτημα των 100 ημερών ασφάλισης για κάθε χρόνο της τελευταίας πενταετίας πριν τη σύνταξη, για τις μειωμένες συντάξεις, ώστε να μην στερούνται οι άνεργοι και άνεργες αυτά τα πέντε χρόνια, ούτε οι ασθενείς τη λήψη της σύνταξης.

– Θα μειωθούν άμεσα κατά το ήμισυ τα ένσημα που προβλέπονται για τη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας. Θα γίνουν 50 ένσημα, όπου προβλεπόταν να είναι 100 και σε 60 ένσημα, όπου προβλεπόταν να είναι 120 ένσημα.

– Θα υπάρξει ποιοτική αναβάθμιση των ΚΕΠΑ ώστε να μην εγκλωβίζονται χιλιάδες ΑμεΑ και να έχουν γρηγορότερες αποφάσεις πιστοποίησης αναπηρίας. Στόχος είναι το διάστημα αναμονής των ΑμεΑ να φτάσει στους δύο μήνες το πολύ. Θα εφαρμοστεί η νομοθεσία ώστε η καταβολή του παράβολου όταν ζητούν να κριθεί η υγεία τους να γίνεται όχι από ασφαλισμένους και ΑμεΑ, αλλά από το ασφαλιστικό τους ταμείο. Οι ανασφάλιστοι θα απαλλάσσονται από τα 46 ευρώ για να κριθεί η αναπηρία τους. Θα επανασυσταθεί ειδική επιστημονική επιτροπή για να επανεξετάσει τον κατάλογο των μη αναστρέψιμων παθήσεων.

– Θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των ελευθέρων επαγγελματιών και όσων υπάγονται στα ταμεία των αυτοαπασχολουμένων, ώστε και οι ίδιοι να ανακουφιστούν αλλά και οι φορείς τους να βελτιώσουν την εισπραξιμότητα και τα έσοδα τους. Ειδικότερα, θα υπάρξει αποποινικοποίηση οφειλών στα ασφαλιστικά τους ταμεία, «είναι χουντική διάταξη. Στα δικά τους ταμεία χρωστάνε, δεν χρωστάνε χρήματα των ασφαλισμένων» θα γίνεται θεώρηση των βιβλιαρίων τους για τους ίδιους και τα παιδιά τους, θα υπάρξει βελτίωση της ρύθμισης για τη δυνατότητα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κλάσης για να έχουν δυνατότητες περισσότερες και διευκόλυνση της συνταξιοδότησης των αυτοαπασχολουμένων που ενώ συμπληρώνουν τις άλλες προϋποθέσεις αν χρωστάνε πάνω από 20.000 ευρώ, δεν μπορούν να πάρουν τη σύνταξή τους. Το όριο αυτό θα αλλάξει.

– Θα υπάρξει επαναφορά της μηνιαίας σύνταξης των 360 του ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες και ομογενείς.

Πηγή: Εθνος

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Θέσεις Εργασίας στο Εργαστήριο Οδοντικής Τεχνολογίας Scandinavian Dental Group
Προηγούμενο άρθρο
Νέες ειδικότητες στα δημόσια ΙΕΚ εξαμήνου 2015
Μενού