Σε δύο στάδια η επαναφορά του κατώτατου μισθού από την ΕΣΕΕ

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 150

Money-50-Euro-300x225Υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις για την αναπροσαρμογή του κατώτερου μισθού, «ώστε να μην προκληθούν κραδασμοί στην αγορά και να μην αποτελέσει αφορμή για αύξηση της ανεργίας», υπέβαλε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης στον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη.

«Είμαστε υπέρ της επαναφοράς του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, χωρίς “ναι μεν αλλά”. Δεν αντιμετωπίζουμε φοβικά μια τέτοια εξέλιξη. Η αύξηση του κατώτερου μισθού σε 137.000 εργαζόμενους, σημαίνει για μας αύξηση της ζήτησης, του τζίρου των εσόδων των επιχειρήσεων και της απασχόλησης», δήλωσε ο κ. Κορκίδης μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον υπουργό Εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, η αναπροσαρμογή αυτή θα μπορούσε να γίνει μέσα σε ένα έτος και σε δυο δόσεις. Την επαναφορά αρχικά του κατώτερου μισθού στα επίπεδα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης του 2008, δηλαδή στα 680,59 ευρώ, και εν συνεχεία στα επίπεδα της ΕΓΣΣΕ του 2012 η οποία προέβλεπε τα 751, 39 ευρώ.

Η ΕΣΕΕ ζητεί, επίσης, να εξετασθεί δυνατότητα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για επιδόματα και δώρα, με ταυτόχρονη αύξηση των επιδομάτων που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι – θέση την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν συμμερίζεται το υπουργείο Εργασίας.

Η Συνομοσπονδία προτείνει, επίσης, την προσωρινή συνέχιση του παγώματος των τριετιών από τη διαδικασία αύξησης του μισθού άνω των 751 ευρώ και την επιδότηση της εργασίας αντί της ανεργίας, με το επίδομα των 360 ευρώ να έχει συνδικαιούχους εργοδότη και εργαζόμενο για κάθε νέα θέση εργασίας. Η ΕΣΕΕ υποστηρίζει ότι «ένα επίδομα ανεργίας μπορεί να επιδοτήσει δύο θέσεις εργασίας, χωρίς καμία επιβάρυνση για την επιχείρηση».

Στη συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας, ο κ. Κορκίδης έθεσε ακόμη το ζήτημα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και της παροχής φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις που διατηρούν και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, καθώς επίσης και για τους συνεπείς εργοδότες.

Τόνισε, τέλος, ότι θεωρεί αναγκαία την αποκατάσταση του κύρους και της γενικής ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης ώστε ο κατώτερος μισθός να ορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους και όχι από το κράτος, και πρόσθεσε ότι αναμένει την έναρξη του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων, με δεδομένο ότι η τελευταία ΕΓΣΣΕ έχει λήξει και η μετενέργειά της λήγει τον ερχόμενο Μάιο.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Πτώση στις τιμές των ακινήτων μέσα στο 2014-Που καταγράφεται η μεγαλύτερη πτώση
Προηγούμενο άρθρο
Στην τελική ευθεία οι 2 προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για 660 μονίμους στη ΔΕΗ
Μενού