Συμβουλές εργασίας από τους ειδικούς του Facebook

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 158

facebookΤο κρίσιμο στοιχείο που πρέπει να θυμάστε όταν προσπαθείτε να αποκτήσετε εργασιακή εμπειρία είναι ότι η πρακτική άσκηση αποτελεί κι αυτή εργασιακή εμπειρία. Όσες περισσότερες πρακτικές ασκήσεις μπορεί να κάνει κάποιος, τόσο περισσότερες πιθανότητες θα έχει να κληθεί για συνέντευξη βάσει αποκλειστικά του βιογραφικού. Στην εποχή μας, η ανάγκη πρακτικής άσκησης στο πεδίο που ελπίζουμε μελλοντικά να απασχοληθούμε είναι …μη διαπραγματεύσιμη.

Εάν έχει ήδη αποφοιτήσει απ’ το πανεπιστήμιο και νοιώθετε ότι θα θέλατε κάποιος να σας προσφέρει την ευκαιρία απόκτησης πολύτιμης εμπειρίας, έχω να προσφέρω τρεις συμβουλές:

Προσφέρετε εθελοντική εργασία κάπου.

Εφόσον δεν εργάζεστε, θα έχετε το διαθέσιμο χρόνο για να το κάνετε. Παράλληλα, λοιπόν, με την αναζήτηση εργασίας, βρείτε έναν χώρο για να προσφέρετε με τρόπο που να σας δίνει νόημα. Θα νοιώστε μεγάλη έκπληξη αν δείτε πόσες οργανώσεις και οργανισμοί θα ήθελαν να έχουν έναν απόφοιτο με διάθεση να προσφέρει σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Κι αυτός είναι και ένας φανταστικός τρόπος για να δικτυωθείτε. Να είστε σίγουρος ότι αν στην εθελοντική εργασία σας επιδείξετε εξαίρετη εργασιακή ηθική, τότε ο επικεφαλής της οργάνωσης ή του οργανισμού δεν θα διστάσει να σας συστήσει στον μελλοντικό σας εργοδότη. Και μην ξεχνάτε ότι η εθελοντική εργασία είναι εργασιακή εμπειρία που μπαίνει στο βιογραφικό σας.

Γίνετε πιο δημιουργικός.

Δεν έχετε καθόλου εργασιακή εμπειρία αλλά έχετε ένα πτυχίο. Βρίσκεστε στην ίδια βάρκα με πολλούς άλλους υποψήφιους, και κάπως πιο πίσω σε σχέση με άλλους που ίσως διαθέτουν περισσότερα προσόντα από εσάς. Ίσως, συνεπώς, να είναι καλύτερο να μην προσπαθήσετε να βρείτε μια δουλειά με τους παραδοσιακούς τρόπους, εφόσον δεν θα μπορείτε να ξεχωρίσετε από την …αγέλη. Θα χρειαστεί να κινηθείτε λίγο διαφορετικά. Σκεφθείτε ποιους ξέρετε και ζητήστε τους να σας προσφέρουν μια σύσταση σε θέσεις για τις οποίες ενδιαφέρεστε. Εντοπίστε τον υπεύθυνο προσλήψεων της θέσης για την οποία ενδιαφέρεστε και προσεγγίστε τον με επαγγελματικό τρόπο. Κάντε τους να θέλουν να σας προσλάβουν. Δεν χρειάζεται να έχετε μια φανταχτερή ιστοσελίδα, αλλά καλό είναι να παραπέμπετε στο προφίλ σας στο LinkedIn ή κάπου αλλού που να υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες για σας.

Αξιολογήστε σωστά τον εαυτό σας.

Αντλήστε εμπειρία απ’ ότι έχετε ήδη κάνει. Πολλοί άνθρωποι υποτιμούν την ήδη υπάρχουσα εμπειρία τους, και έτσι καταλήγουν να αδυνατούν να αυτοπροβληθούν κατάλληλα. Αν υπήρξατε πρόεδρος μιας φοιτητικής ομάδας, ή ηγηθήκατε ενός φοιτητικού ταξιδιού στο εξωτερικό, ή οργανώσατε ένα μεγάλο γεγονός ή διαχειριστήκατε την ιστοσελίδα της φοιτητικής σας εφημερίδας, όλα αυτά μπορούν κάλλιστα να μετρήσουν ως εμπειρία!

* Η Άμπρα Μπέντζαμιν είναι υπεύθυνη προσλήψεων στο χώρο της τεχνολογίας στη Facebook.

Πηγή: fortunegreece.com

 

Μενού