Κλιμακούμενη συμμετοχή στα φάρμακα, με βάση εισοδηματικά κριτήρια και «πλαφόν» το 25% που ισχύει σήμερα, μελετά το υπουργείο Υγείας.
Για το θέμα έχει συσταθεί επιτροπή από τεχνοκράτες, οι οποίοι αναμένεται να καταθέσουν τις προτάσεις τους στην πολιτική ηγεσία. Σκοπός είναι να περιοριστεί το κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης σε πολύ χαμηλά εισοδήματα, με πόρους που θα προκύψουν από άλλη πηγή. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να υπάρξει μια αύξηση στον φόρο των τσιγάρων.
Οι πολίτες με χαμηλό ή μηδενικό εισόδημα υποφέρουν σήμερα από υψηλές συμμετοχές και ρυθμίσεις, όπως η «ασφαλιστική τιμή» στα φάρμακα. Ενδεικτικό του βάρους είναι ότι η συμμετοχή των ασφαλισμένων έχει φτάσει μεσοσταθμικά στο 28% από 13% που ήταν το 2012. Συμμετοχή έως 25% στα φάρμακα καλούνται να πληρώσουν και οι ανασφάλιστοι.
«Θέλουμε να βελτιώσουμε το σύστημα, διαβαθμίζοντας τη συμμετοχή των ασφαλισμένων ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες», ανέφερε χθες στο «Έθνος» ο υπουργός Υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, δεν πρόκειται για αύξηση της συμμετοχής, αλλά για μείωση σε όσους δεν είναι σε θέση να πληρώσουν.
Το θέμα έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προώθηση της σχετικής ρύθμισης μεταφέρεται για μετά το καλοκαίρι: «Σίγουρα μέσα στο 2015», υπογραμμίζει ο υπουργός Υγείας.
Η συνολική παρέμβαση της κυβέρνησης στον χώρο της φαρμακευτικής περίθαλψης εκτιμάται ότι κοστίζει πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ. Μόνον η εξαγγελθείσα κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή του ΕΟΠΥΥ κοστίζει 60 εκατομμύρια.
Τα χρήματα εκτιμάται ότι μπορούν να προέλθουν από αύξηση του φόρου σε προϊόντα που επιβαρύνουν την υγεία, όπως το κάπνισμα. Οι φόροι που εισπράττονται σήμερα από προϊόντα καπνού ανέρχονται σε 3,1 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Πηγή: e-dimosio.gr