Η μείωση των εκτάσεων και ο καιρός έφεραν υψηλές τιμές στη φράουλα

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 462

strawberries2Αύξηση παρατηρείται φέτος στις τιµές των φραουλοπαραγωγών σε σχέση µε την περσινή σεζόν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία, τη µεγαλύτερη ευρωπαϊκή χώρα παραγωγής του προϊόντος, λόγω κυρίως της µείωσης της καλλιεργούµενης έκτασης εκατέρωθεν. Η µείωση στην Ελλάδα (κατά 10%-20%) προήλθε απ’ την ανησυχία των παραγωγών για τον ρωσικό αποκλεισµό δεδοµένου ότι στην εν λόγω αγορά προοριζόταν περίπου το 85% της ελληνικής παραγωγής φράουλας.

Παράλληλα, στην Ισπανία στη µείωση των στρεµµάτων (κατά 9,2%) οδήγησε η ζηµιογόνα για τους Ισπανούς παραγωγούς περσινή σεζόν, καθώς πούλησαν το προϊόν τους στα 0,90 ευρώ το κιλό κατά µέσο όρο εξαιτίας της µεγάλης περσινής παραγωγής της Ισπανίας και της πρωιµότητας της σεζόν του ’13-‘14 κατά έναν µήνα σε σχέση µε µία κανονική χρονιά τόσο στην Ισπανία όσο και στις χώρες της κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
Έτσι, αυτή την περίοδο η µέση τιµή παραγωγού στην Ελλάδα βρίσκεται στο 1,80-2 ευρώ το κιλό, κατά 38% περίπου υψηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, που είχε διαµορφωθεί στο 1,30-1,40. Επισηµαίνεται ότι τον Νοέµβριο, που ξεκίνησε η συγκοµιδή του ’14-‘15, η τιµή παραγωγού έφτασε τα 4-4,5 ευρώ το κιλό (για λίγες πρώιµες ποσότητες). Στη συνέχεια, την περίοδο των Χριστουγέννων και του Αγ. Βαλεντίνου, που το προϊόν απολαµβάνει µεγάλης ζήτησης, η µέση τιµή παραγωγού διαµορφώθηκε αντίστοιχα στα 3,50 και στα 2,20-2,50 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι η τελευταία ήταν στο 1,30-1,80.Γενικότερα, οι φετινές τιµές για τον Έλληνα παραγωγό είναι κατά 1-1,50 ευρώ υψηλότερα σε σχέση µε την περσινή χρονιά αφενός λόγω των µειωµένων καλλιεργούµενων εκτάσεων, αφετέρου εξαιτίας της µικρότερης µέχρι τώρα σε σχέση µε πέρυσι παραγόµενης ποσότητας. Η µείωση αυτή έγκειται στους δύο παγετούς που σηµειώθηκαν στην Ηλεία, όπου απαντάται κυρίως η καλλιέργεια στην Ελλάδα, και στις βροχές, που προκάλεσαν καθυστέρηση στην ωρίµαση των φυτών, αλλά και στο σηµαντικό ποσοστό των ριζωµάτων, που ήταν προβληµατικά και δεν αναπτύχθηκαν. Επιπλέον, ένας ακόµα λόγος για τις φετινές υψηλότερες σε σχέση µε πέρυσι τιµές είναι και η µειωµένη φετινή ισπανική παραγωγή λόγω και της οψιµότητας της φετινής χρονιάς.

Στην Ισπανία η µείωση της καλλιεργούµενης έκτασης φράουλας φέτος επέφερε αύξηση κατά 30% στις τιµές παραγωγού σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο το ’13-’14 στην Ουέλβα, την επαρχία, όπου συγκεντρώνεται το 90% της ισπανικής παραγωγής. Μάλιστα, τις τελευταίες δύο βδοµάδες η τιµή παραγωγού στη συγκεκριµένη επαρχία ήταν πάνω από 2 ευρώ το κιλό, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν στο 1,48, σύµφωνα µε την Χοσέφα Γκονζάλεθ Μπάγιο, εκπρόσωπο Γεωργίας, Αλιείας και Περιβάλλοντος. Παράλληλα, οι τιµές παραγωγού στο Ην. Βασίλειο βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση µε πέρυσι και στη Γαλλία τις τελευταίες 4 εβδοµάδες διαγράφουν ανοδική πορεία.

Υπερέχει η ελληνική

Ασύγκριτες είναι οι ελληνικές φράουλες όσον αφορά τη γεύση, υπογραµµίζει ο αγρότης και παραγωγός φράουλας Οδυσσέας Κυριαζής. Σύµφωνα µε τον ίδιο, το Φεβρουάριο του ’15 οι ποσότητες που πουλήθηκαν στην Αθήνα ήταν λιγότερες από το Φεβρουάριο του ’14, λόγω πιθανότατα των ψυχρότερων φετινών καιρικών συνθηκών, που δεν ευνοούν την κατανάλωση του εν λόγω προϊόντος. Στην Ευρώπη οι πρώτες καλλιέργειες άγριας φράουλας άρχισαν το Μεσαίωνα στη Ρώµη.

Στροφή σε άλλες ποικιλίες αν δεν αρθεί το εµπάργκοΣε διαφορετικές ποικιλίες φράουλας θα πρέπει να στραφούν οι παραγωγοί σε περίπτωση που δεν ανοίξει η αγορά της Ρωσίας, επισήµανε στην Agrenda o επικεφαλής της Georion Φάνης Παπανικολόπουλος. Κι αυτό καθώς οι ποιοτικές προδιαγραφές της ελληνικής φράουλας έχουν καθοριστεί µε βάση τις προτιµήσεις των Ρώσων καταναλωτών.

Μετά το αίτηµα του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτη Σγουρίδη προς τον εκπρόσωπο του υπουργείου Γεωργίας της Ρωσίας Αλεξέι Αλεξένκο για εξαίρεση από το ρωσικό εµπάργκο µίας σειράς ελληνικών προϊόντων (φράουλες, ροδάκινα, πορτοκάλια), ο επικεφαλής του Προγράµµατος Εθνικής Ανάπτυξης της Ρωσίας Αντρέι Τσερεπάνοφ δήλωσε ότι «θα µπορούσε να γίνει εξαίρεση όχι σε χώρες, αλλά σε συγκεκριµένους οµίλους και κοινοπραξίες εταιρειών, που επενδύουν στη Ρωσία για τη δηµιουργία µικτών επιχειρήσεων».

Σηµειωτέον ότι η ρωσική αγορά καλυπτόταν έως και 50% από το ελληνικό προϊόν.

Η συγκοµιδή για τη µεγαλύτερη ποσότητα αναµένεται να ξεκινήσει σε 20 µέρες, ενώ το πικ της παραγωγής είναι τον Απρίλιο. Τον φετινό Απρίλιο φαίνεται ότι «θα συµπέσουν οι παραγωγές σε Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα, δυσκολεύοντας την απορρόφηση του προϊόντος», επισηµαίνει ο γεωπόνος Γιάννης ∆ιασάκος, ειδικά αν δεν σηµειωθούν υψηλές θερµοκρασίες στις καταναλώτριες χώρες της Β. Ευρώπης.

Πηγή: agronews.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Από 70 έως 220 ευρώ το επίδομα ενοικίου σε 30.000 νοικοκυριά
Προηγούμενο άρθρο
Πώς θα γλιτώσετε ως και 10% από τον φόρο εισοδήματος ;
Μενού