Freestudies learn English

ΤΥΡΑΣ: Πρόγραμμα στήριξης αγελαδοτρόφων για αγορά ζωοτροφών

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 334

assets_LARGE_t_420_53727769Την επέκταση και στο αγελαδινό γάλα του προγράμματος παροχής οικονομικής βοήθειας στους συνεργαζόμενους παραγωγούς για την αγορά ζωοτροφών ανακοίνωσε η διοίκηση της Τυράς Α.Ε. στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυσή της.

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Μιχάλης Σαράντης, το πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί με επιτυχία τα τελευταία 7 χρόνια στους αιγοπροβατοτρόφους από τους οποίους προμηθεύεται πρώτη ύλη. Πρόκειται να στηριχθούν οικογενειακές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις μικρομεσαίου μεγέθους και η εταιρεία εκτιμά ότι με αυτό θα επιτύχει το στόχο που έχει θέσει για αύξηση κατά 20% των συνολικών ποσοτήτων εισκομιζόμενου γάλακτος.Ο ίδιος αποκάλυψε επίσης το σχέδιο της ΤΥΡΑΣ να λειτουργήσει ως εμπορικός πυλώνας εξωστρέφειας για τυροκομικά προϊόντα ο οποίος θα έχει την ευθύνη διακίνησης στο εξωτερικό, μέσω των ξένων θυγατρικών του, ελληνικών τυριών ΠΟΠ που θα παράγουν μικρότερες τυροκομικές μονάδες.

Τα προΪόντα θα πληρούν συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές και θα διακινούνται υπό το σήμα της ΤΥΡΑΣ. Ήδη έχουν συναφθεί τέσσερις σχετικές συμφωνίες με ισάριθμες τοπικές τυροκομικές επιχειρήσεις των Τρικάλων ενώ σύντομα αναμένεται να κλείσει και μια ακόμη.

Σύμφωνα με τον κ. Σαράντη, το εγχείρημα θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική δύναμη και την τιμή των ελληνικών τυριών στο εξωτερικών η οποία, όπως ο ίδιος είπε, είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά τυριά ΠΟΠ. Επικαλέστηκε δε και το παράδειγμα της παρμεζάνας στην Ιταλία.

Οι δυο ιδιοκτήτες της ΤΥΡΑΣ (Μιχάλης και Δημήτρης Σαράντης) ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχουν σχέδια για εξαγορά της τοπικής συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας Τρίκκη. Άφησαν, ωστόσο, αιχμές για το μέλλον και τον τρόπο διοίκησής της από τον Αχιλλέα Λιούτα λέγοντας ότι «αν την αγοράζαμε τώρα θα αναγκαζόμασταν να την κλείσουμε»

Φλερτ με τη Δέλτα

Στο περιθώριο της συνέντευξης, ωστόσο, αποκάλυψαν ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο όμιλος κατέθεσε πρόταση εξαγοράς του μεγαλύτερου εγχώριου «παίκτη» στην αγορά γάλακτος, της Δέλτα. Το τίμημα ξεπερνούσε τα 200 εκατ. ευρώ και τα μισά εξ αυτών αφορούσαν την ανάληψη των δανειακών υποχρεώσεων της θυγατρικής της Vivartia.

Την πρόταση φαίνεται ότι στήριξε και η Alpha Bank (house bank της TΥΡΑΣ), ωστόσο απορρίφθηκε από την μεριά της Δέλτα με τους διοικούντες της τελευταίας να υποστηρίζουν ότι σε λίγα χρόνια και κατόπιν συνολικής αναδιοργάνωσης θα καταφέρουν να ανεβάσουν την αξία της στα 400 εκατ. ευρώ.

Αξιοσημείωτη πάντως είναι η πληροφορία ότι στις συζητήσεις δε συμμετείχεο τότε διευθύνων σύμβουλος της Vivartia, Γιάννης Αρτινός ο οποίος πριν από λίγες μέρες βρέθηκε εκτός του ομίλου.

Σε επίπεδο μεγεθών, ο τρικαλινός όμιλος έκλεισε το 2014 με νέα αύξηση του κύκλου εργασιών ο οποίος διαμορφώθηκε στα 295 εκατ. ευρώ  ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, το 2015 θα κλείσει με νέα αύξηση στα 315 εκατ. ευρώ.

Η επιχείρηση των αδελφών Σαράντη σκοπεύει να δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στις εξαγωγές θέτοντας ως στόχο οι διεθνείς πωλήσεις της να ανέρχονται στα 150 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας.

Στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας το σύνολο των επενδύσεων έφτασε τα  212 εκατ. ευρώ ενώ για τα επόμενα πέντε χρόνια σχεδιάζονται επενδύσεις 75 εκατ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα κεφάλαια για πιθανές εξαγορές.

Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν το 2014 στα 49 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 22 εκατ. ευρώ.

Πηγή: agronews.gr

Γιάννης Τσατσάκης

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Γιατί αργούν οι διαδικασίες κοινωφελούς εργασίας; Μέχρι το τέλος του μήνα οι 32.433 προσλήψεις
Προηγούμενο άρθρο
Ποιά είναι τα κριτήρια χρηματοδότησης έργων διαχείρισης του θαλάσσιου οικοσυστήματος;
Μενού