10 συμβουλές για να βελτιώσετε τη μνήμη σας

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 124

diadwnismosΣύμφωνα με τους περισσότερους ειδικούς της νευροεπιστήμης, από τα τέλη της δεύτερης δεκαετίας της ζωής μας η ταχύτητα της νοητικής μας επεξεργασίας αρχίζει να υποχωρεί σταδιακά και το ίδιο συμβαίνει με την προσοχή και τη μνήμη μας.

Αν και είναι παρήγορο το γεγονός ότι το λεξιλόγιό μας πληθαίνει, βελτιωνόμαστε στη δημιουργία μεγάλων εικόνων και γινόμαστε πιο συναισθηματικοί, το σίγουρο είναι πως από τα τέλη της δεκαετίας των 20 χρόνων υπάρχει περίπτωση ο προμετωπιαίος φλοιός (το λεγόμενο μυαλό του μυαλού, υπεύθυνο για τη λύση προβλημάτων, τη λήψη αποφάσεων και τη σύνθετη σκέψη) να έχει ήδη αρχίσει να συρρικνώνεται.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, το μυαλό να μην μένει ανενεργό. Παρακάτω παραθέτουμε 10 συμβουλές ή τεχνικές οι οποίες σύμφωνα με τους ειδικούς βοηθούν στην εξάσκηση του μυαλού και επιβραδύνουν την εμφάνιση των, όλο και αυξανόμενων τα τελευταία χρόνια, νόσων του εγκεφάλου.

1. Καθιερώστε μία ρουτίνα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να καθιερωθεί μία ρουτίνα, χρειάζονται 90 περίπου ημέρες καθημερινής επαναλαμβανόμενης πράξης.
Κάθε φορά, λοιπόν, που μπαίνετε στο σπίτι ή στο γραφείο σας, φροντίστε να κάνετε συγκεκριμένα πράγματα με συγκεκριμένη σειρά. Για παράδειγμα βάλτε τα κλειδιά σας ή το κινητό σας καθημερινά στο ίδιο σημείο, έτσι ώστε να ξέρετε ανά πάσα στιγμή που είναι τοποθετημένα. Το ίδιο ισχύει και για τις ηλεκτρονικές πληροφορίες, τις οποίες πλέον προσλαμβάνουμε καθημερινά κατά εκατοντάδες. Ταξινομήστε τες ανά σημαντικότητα και τοποθετήστε τις πιο σημαντικές σε ειδικούς φακέλους στον υπολογιστή σας για να είναι πάντα εύκολα προσβάσιμες. Επαναλάβετε καθημερινά.

2. Σπάστε τη ρουτίνα

Εάν κάποια ημέρα χρειαστεί να κάνετε κάτι έκτακτο, εκτός ρουτίνας, κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να θυμηθείτε, τότε σπάστε για την ημέρα εκείνη ένα κομμάτι της ρουτίνας σας. Αντί δηλαδή να βάλετε τα κλειδιά σας στη δεξιά τσέπη, βάλτε τα στην αριστερή. Έτσι, το μυαλό θα καταλάβει ότι υπάρχει κάποιος λόγος που έσπασε η ρουτίνα, τον οποίο και θα ανακαλέσει άμεσα από τη μνήμη σας.

3. Καταναλώστε περισσότερες «τροφές του μυαλού»

Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες έχουν αποδειχθεί πως βελτιώνουν τη μνήμη. Προσθέστε στην καθημερινή διατροφή σας περισσότερο πράσινο τσάι, βατόμουρα, σολωμό, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο και μαύρη σοκολάτα. Σύμφωνα και με τους ειδικούς, ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί κάθε τόσο κάνει και αυτό τη δουλειά του. Αν το παρακάνετε, βέβαια, είναι πολύ πιθανό να μη θυμάστε τίποτα το επόμενο πρωί…

4. Κοιμηθείτε καλά

Το μυαλό, όπως ακριβώς το σώμα μας, χρειάζεται ξεκούραση για να μπορεί να λειτουργεί σωστά και να συγκρατεί πληροφορίες. Αντίθετα, η έλλειψη ύπνου συντελεί στην περαιτέρω κόπωση και τελικά στη δυσκολία συγκράτησης των πληροφοριών ή ανάκλησής τους από τη μνήμης.

5. Εξασκείστε το μυαλό σας

Μην αφήνετε τον εγκέφαλό σας να αδρανεί. «Προπονήστε» τον καθημερινά επιλέγοντας να διαβάσετε κάποιο βιβλίο για να ενεργοποιήσετε τη δημιουργία εικόνων στον εγκέφαλο και να εγείρετε τη φαντασία, να αφιερώσετε μισή ώρα την ημέρα παίζοντας κάποιο παιχνίδι (σκάκι, τάβλι, χαρτιά, ακόμα και παζλ), να απομνημονεύσετε τα υλικά της αγαπημένης σας νέας συνταγής ή τον αριθμό τηλεφώνου του κολλητού σας. Για όσους δεν θέλουν να ξεκολλήσουν από τον υπολογιστή, υπάρχει η λύση των online παιχνιδιών για τη βελτίωση της μνήμης. Site όπως τα lumosity.com, happy-neuron.com, brainmetrix.com, fitbrains.com, προτείνουν παιχνίδια και τεχνικές που εφόσον εφαρμόζονται σε τακτική βάση εξασκούν το μυαλό και βελτιώνουν τη μνήμη.

6. Δημιουργήστε ιστορίες

Ονόματα και αριθμοί μπορούν εύκολα να ξεχαστούν αν στέκονται εκεί σαν μοναδικές πληροφορίες χωρίς κανένα πληροφοριακό πλαίσιο. Καθώς, λοιπόν, προσλαμβάνετε νέες πληροφορίες δώστε προσοχή στο περιβάλλον γύρω σας ή σε οποιεσδήποτε λεπτομέρειες θα μπορούσατε να συνδέσετε με τη νέα πληροφορία. Με τον τρόπο αυτό, αναγνωρίζετε τη σειρά των γεγονότων, τα οποία μπορείτε έπειτα να επαναλάβετε στο μυαλό σας για να ανακτήσετε την απάντηση που ψάχνετε.

7. Γράψτε το στο χαρτί

Αν και είναι πολύ βολικό να κρατάμε σημειώσεις στο smartphone ή στο tablet μας, ωστόσο όταν πρόκειται για τη μνήμη μας, το χαρτί και το μολύβι έχουν αποδειχθεί πολύ ισχυρότεροι σύμμαχοί της. Η ίδια η πράξη του να γράφουμε σημειώσεις στο χαρτί βοηθά στο να καταχωρούνται ευκολότερα στον εγκέφαλό μας απ’ όπου μπορούμε να τα ανακτήσουμε αργότερα.

8. Γίνετε δημιουργικοί

Ποιηματάκια, τραγουδάκια και σκιτσάκια ήταν οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσαμε στο σχολείο ή στην εκμάθηση ξένων γλωσσών για να απομνημονεύσουμε πληροφορίες που θυμόμαστε ακόμα και σήμερα. Αφού η μέθοδος αυτή λειτούργησε τότε, μπορεί να λειτουργήσει και σήμερα. Γίνετε δημιουργικοί λοιπόν, χρησιμοποιώντας όποια από τις παραπάνω μεθόδους σας ταιριάζει καλύτερα.

9. Δώστε προσοχή

Κάθε φορά που θέλετε να μεταφέρετε μία πληροφορία, μία ανάμνηση, ή ένα σημαντικό γεγονός από τη βραχυπρόθεσμη στην μακροπρόθεσμη μνήμη απλά δώστε του τη βαρύνουσα προσοχή για 8 δευτερόλεπτα. Τόσος είναι ο χρόνος που απαιτείται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή και να καταγραφεί η πληροφορία στην μακροπρόθεσμη μνήμη.

10. Ασκηθείτε

Η συστηματική άσκηση βοηθά τον οργανισμό μας να παραμένει υγιής και το σώμα μας να δείχνει όμορφο και νεανικό. Μεγάλα οφέλη, όμως, παρέχει και στον εγκέφαλο. Η αύξηση των παλμών της καρδιάς, κατά την άσκηση, στέλνει αίμα και οξυγόνο στο μυαλό μας κάνοντάς το να λειτουργεί όχι μόνο καλύτερα, αλλά και σκληρότερα.

Πηγή: psisou.com

Μενού