Δεσμεύσεις-εξπρές σε καταθέσεις φοροφυγάδων

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 234

imagesΤουλάχιστον 100 πρόσωπα που βρίσκονται στις περιβόητες λίστες, θα «γευτούν» με το… καλημέρα το σχέδιο που τέθηκε σε εφαρμογή από τις ελεγκτικές Μονάδες του υπουργείου Οικονομικών για ενοποίηση όλων των καταλόγων που αναδύουν οσμή φοροδιαφυγής.

Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στο ΣΔΟΕ, με τη συμμετοχή του ΚΕΦΟΜΕΠ και της ΓΓΔΕ, καταστρώθηκε το σχέδιο για την υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών περί συντεταγμένης και συντονισμένης έρευνας στη λίστα των εμβασμάτων, στη λίστα Λαγκάρντ, στη λίστα των μεγαλοκαταθετών, στη λίστα των ακινήτων του εξωτερικού, στη λίστα Λιχτενστάιν.

Ως τώρα οι εν λόγω λίστες είχαν ανατεθεί σε διαφορετικές ελεγκτικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διασταυρωθεί στην πορεία των ερευνών, αν κάποιος φορολογούμενος που δεν υπάρχει σε μια λίστα, φιγουράρει σε κάποια άλλη. Κατόπιν τούτου δεν είναι τυχαίο ότι τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά.

Τι αλλάζει τώρα; Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου παίρνει υπό την «ομπρέλα» του όλες αυτές τις λίστες και θα κινηθεί συνδυαστικά, δηλαδή συγκρίνοντας τα ευρήματα που αυτή τη στιγμή είναι σκόρπια.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις 1.500 υποθέσεις της λίστας των εμβασμάτων, οι 1.400 βρίσκονται και στις υπόλοιπες λίστες, δείγμα του ότι κάτι… μυρίζει. Αυτό που θα γίνεται εφεξής είναι ότι όπου διαπιστώνεται προφανής αναντιστοιχία των δηλωθέντων εισοδημάτων με τις καταθέσεις (έχουν ήδη ανοίξει τραπεζικοί λογαριασμοί στο πλαίσιο των ξεχωριστών ερευνών που άρχισαν τους προηγούμενους μήνες), θα αποστέλλεται πορισματική αναφορά στους Οικονομικούς Εισαγγελείς κι εκείνοι θα διατάσσουν αμέσως τη δέσμευση των καταθέσεων, έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Όπου δεν υπάρχουν υπόλοιπα καταθέσεων (οι έρευνες αφορούν και στις κινήσεις λογαριασμών), θα δεσμεύονται τα ακίνητα, αφού όπως λένε έμπειροι ελεγκτές, όσοι βρίσκονται σε αυτές τις λίστες είτε έχουν καταθέσεις είτε ακίνητα.

Ηδη έχουν γίνει δεσμεύσεις σε 21 υποθέσεις κι όπως αναφέρουν πληροφορίες, παίρνουν σειρά άλλοι 100 φάκελοι, που βρίσκονται στη κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη λίστα μέτρων που συζητείται με τους δανειστές, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά 725 εκατ. ευρώ από τον έλεγχο των εμβασμάτων.

Πηγή: iefimerida

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Αυτή θα είναι η ελληνική bad bank. Πως θα λειτουργεί ;
Προηγούμενο άρθρο
Παράταση ως 27 Απριλίου για την αποστολή των βεβαιώσεων αποδοχών από τις επιχειρήσεις
Μενού