Ανοίγει το Taxisnet – Τι πρέπει να προσέξετε

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 146

Taxis_453777914Εντός της εβδομάδας και πιθανότατα την Τετάρτη ή την Πέμπτη αναμένεται να ανοίξει το σύστημα Taxisnet για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. 

Και φέτος θα η ίδια φορολογική κλίμακα που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση πέρυσι καθώς οι όποιες αλλαγές και το αφορολόγητο αναβλήθηκαν για για το 2016.

Οι μόνες αλλαγές τις οποίες επέφερε η νέα κυβέρνηση και θα ενσωματωθούν στο καινούργιο έντυπο Ε1 είναι οι ρυθμίσεις της τροπολογίας Βαλαβάνη για την έκπτωση φόρου 2% σε όσους πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο του, η εκχώρηση στο δημόσιο για τα ανείσπρακτα ενοίκια και οι αλλαγές για τις αγροτικές επιδοτήσεις και τα μπλοκάκια.

Μετά τις αλλαγές η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet αναμένεται να ανοίξει έως το τέλος της εβδομάδος, ώστε να ξεκινήσει και η υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Παράλληλα μέσα στις επόμενες μέρες θα ανοίξει και η εφαρμογή για την υποβολή του Α21, για όσους δικαιούνται και οικογενειακό επίδομα τέκνων.

Προϋπόθεση όμως για να λάβουν όσοι είναι δικαιούχοι το συγκεκριμένο επίδομα, είναι να έχουν προηγουμένως υποβάλει και το έντυπο Ε1, κάτι που θα ωθήσει αρκετούς χαμηλόμισθους να το πράξουν άμεσα, αφού πρώτα συγκεντρώσουν και τα αναγκαία δικαιολογητκά.

Εξαιτίας των καθυστερήσεων οι φορολογούμενοι θα έχουν περίπου 6 εβδομάδες μόλις στην διάθεσή τους για να συμπληρώσουν και να πληρώσουν (εφάπαξ ή την πρώτη δόση) περί τις 6 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις. Ωστόσο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση, αν και επισήμως δεν συζητείται κάτι τέτοιο.

Μια από τις αλλαγές που θα ισχύσει φέτος είναι ότι στο Ε1 θα εμφανίζετονται προσυμπληρωμένες και οι τοκοχρεολυτικές δόσεις δανείων,με στοιχεία από τις τράπεζες, πέραν των τόκων καταθέσεων για τις οποίες ίσχυσε αυτό ήδη από πέρυσι.

Ωστόσο οι ίδιοι οι φορολογούμενοι δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση να ελέγξουν την ακρίβεια των στοιχείων που έχουν προσυμπληρωθεί, για να αποκλειστεί ενδεχόμενο λάθους.

Στο Ε1 έχουν προστεθεί νέοι κωδικοί και έχει αλλάξει ακόμα και ο τίτλος του εντύπου.

Ενώ το περυσινό Ε1 τιτλοφορούνταν «δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014» και σε παρένθεση το υπουργείο Οικονομικών εξηγούσε πως αφορά τα εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν στη διάρκεια του 2013, φέτος ο τίτλος είναι «δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2014, με την επεξήγηση ότι αφορά στα περυσινά εισοδήματα.

Προσοχή χρειάζεται για τους κωδικούς:

743-744 θα πρέπει να αναγράφουν «δαπάνες για την αγορά επιχειρήσεων, εταιρικών μεριδίων και χρεογράφων γενικά»
735-736 καταχωρούνται δαπάνες «για την αγορά ή χρονομεριστική μίσθωση ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών ή κατασκευή δεξαμενής κολύμβησης» 759-760 «για χορήγηση δανείων προς οποιονδήποτε» ενώ στον επόμενο κωδικό (725-726) φέτος δηλώνονται δωρεές, γονικές παροχές ή χορηγίες χρηματικών ποσών άνω των 300 ευρώ (εκτός από το Δημόσιο). Μέχρι πέρυσι, δεν υπήρχε το όριο των 300 ευρώ.

Ακόμη, μετά την τροπολογία της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, της οποίας η ψήφιση επίκειται, αλλάζουν οι όροι για την έκπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου, τις αγροτικές επιδοτήσεις και τα ενοίκια.

– Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν εισέπραξαν ενοίκια στη διάρκεια του περασμένου έτους, δεν θα ταταβάλλουν το φόρο εκχωρώντας την είσπραξή τους στο Δημόσιο, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
– Για τους αγρότες, προβλέπεται μείωση της προκαταβολής φόρου στο μισό (από 55% σε 27,5%), αφορολόγητο 12.000 ευρώ για τις αγροτικές επιδοτήσεις και μη επιβολή φόρου σε αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές, ανεξαρτήτως ύψους.
– Οι φορολογούμενοι που θα εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος, εφάπαξ έως το τέλος Ιουλίου θα έχουν μικρή -τελικώς- έκπτωση φόρου 2%

Πηγή: fpress.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Ποια ανταλλάγματα θα μας τάξουν για να κάνουμε συναλλαγές με την κάρτα
Προηγούμενο άρθρο
Πρωτοβουλία Ημαθίας για άρση του εμπάργκο στα ροδάκινα
Μενού