Κούρεμα συντάξεων με ενοποίηση κύριων-επικουρικών

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 123

epikoyrikesΤην ενοποίηση των κύριων και επικουρικών συντάξεων ρίχνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την κουάντρικα το υπουργείο Εργασίας, αλλά από Οκτώβριο.

Πρακτικά, τα επικουρικά και κύρια ταμεία θα ενωθούν… εις σάρκα μίαν και μία (με μαθηματική ακρίβεια «κουτσουρεμένη») θα είναι και η σύνταξη. Δυσάρεστες εκπλήξεις περιμένουν και όσους λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ.

Οι προσωπικές, όπως φρόντισε να εννοηθεί, απόψεις του υπουργού, Γιώργου Κατρούγκαλου, παρουσιάστηκαν στους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ, οι οποίοι χθες συγκεντρώθηκαν στη Σταδίου.
Το μετεκλογικό σχέδιο της κυβέρνησης, εφόσον επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεννόηση με τους δανειστές, προβλέπει ενοποίηση κύριων και επικουρικών συντάξεων, το οποίο εάν υλοποιηθεί θα σημαίνει ότι κάθε ασφαλισμένος θα λαμβάνει στο μέλλον μόνο μία σύνταξη.
Με δεδομένη την οικονομική ασφυξία των Ταμείων και ιδιαίτερα των επικουρικών, αλλά και την αρχή της εξισορρόπησης των συντάξεων που χορηγούνται από κάθε φορέα χωριστά, υπάρχει άμεσος κίνδυνος να προκληθούν νέες μειώσεις συντάξεων.

Το σενάριο για ενοποίηση συντάξεων δεν κυκλοφορεί για πρώτη φορά, αλλά είχε ξανατεθεί ήδη από το 2013 και, μάλιστα, το πρώτο βήμα είχε γίνει με την ενοποίηση στη μηνιαία ασφαλιστική δήλωση (ΑΠΔ) του ΙΚΑ του μηχανισμού είσπραξης των εισφορών εργαζόμενων και εργοδοτών όλων των επικουρικών ταμείων που έχουν υπαχθεί στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης αλλά και των εισφορών των εφάπαξ που δίνουν τα ταμεία πρόνοιας.

Το επόμενο βήμα ήταν η δημιουργία τριών υπερ-ταμείων, τα οποία θα έχουν την ευθύνη χορήγησης σύνταξης (κύριας και επικουρικής) και εφάπαξ, κάτι που δεν αποκλείεται να υλοποιήσει η «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με βάση το σχεδιασμό που υπάρχει ήδη στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας, αλλά και της πορείας των διαπραγματεύσεων, η ενοποίηση των Ταμείων, και άρα και η «συγχώνευση» των συντάξεων, θα μπορούσε να γίνει το 2016 εάν τα πράγματα καταστούν πιεστικά ή το 2017 εάν η κουάντρικα «δώσει χρόνο».
Πηγή: e-typos.gr
ΡΟΗ ΧΑΪΚΟΥ
Μενού