ΕΕ: Πολιτική σταθερότητα και πλήρης εφαρμογή του μνημονίου

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 128

images (9)Η πολιτική σταθερότητα, που αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, φαίνεται να επιτυγχάνεται. Αυτό είναι το πρώτο σχόλιο κύκλων των Βρυξελλών στο άκουσμα τωναποτελεσμάτων των ελληνικών εκλογών.

Για τις Βρυξέλλες και τους εταίρους της χώρας στο ευρώ, σημασία σε αυτή τη φάση έχει ο γρήγορος σχηματισμός κυβέρνησης και η επανέναρξη της δουλειάς που σταμάτησε ή περιορίστηκε με την προκήρυξη των εκλογών.

Ο Ζαν Κλoντ Γιούνκερ, ο Βάλντις Ντομπροβσκις, ο Πιέρ Μοσκοβισί και οι υφιστάμενοί τους στην αποστολή της Κομισιόν στην Τρόικα, θα δουν την επόμενη μέρα, λίγο πολύ τους ίδιους ανθρώπους με τους οποίους έκαναν τις πολύπλοκες συνεννοήσεις μετά την 12η Ιουλίου και κατέληξαν στην εκταμίευση της 14ης Αυγούστου.

Ως εκ τούτου, ουδείς στις Βρυξέλλες, έχει παράπονο από την εκλογική διαδικασία, καθώς το μνημόνιο θα εφαρμοστεί από τους ανθρώπους που το συνέταξαν, φράση που επαναλαμβάνουν παράγοντες των Βρυξελλών από το 2010.

Το ίδιο ισχύει και για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Η Κομισιόν έχει ανακοινώσει πολλάκις ότι την ενδιαφέρει η κοινοβουλευτική στήριξη και αποδοχή των μνημονιακών νομοσχεδίων. Είναι προφανές ότι σε μια μερίδα εταίρων επικρατή ή άποψη ότι τα δύο πρώτα κόμματα θα έπρεπε να συνεργαστούν, σε μια άλλη όμως επικρατεί η άποψη πως δεν χρειάζεται ή δεν πρέπει (σε αυτήν ανήκει και το Ζολτ Νταρβάς του ινστιτούτου Μπρούεγκελ των Βρυξελλών, ο οποίος μίλησε στην Realnews του Σαββάτου).

Προς το παρόν οι Εταίροι έχουν απέναντί τους έναν ενισχυμένο Α.Τσίπρα, που έχει επανεκλεγεί μετά την επίτευξη της συμφωνία, που εκ των πραγμάτων αποτελεί και την μετεκλογική κατεύθυνση της χώρας και μάλιστα χωρίς τους εσωκομματικούς διαφωνούντες. Αυτή ήταν εξάλλου και η χρησιμότητα των εκλογών, τις οποίες ο πρωθυπουργός χρειαζόταν, όπως είχε εκμυστηρευτεί στον πρόεδρο της Κομισιόν.

Στις Βρυξέλλες επικρατεί βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στο σχηματισμό κυβέρνησης και ο Α.Τσίπρας θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο δείπνο κορυφής της ερχόμενης Τετάρτης για το μεταναστευτικό. Παρομοίως αναμένουν πως μετά την ορκωμοσία της νέας Βουλής, θα ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα για τα υπολειπόμενα 3 δισ., θα κληθεί η τρόικα στην Αθήνα και θα ξεκινήσει ο 1ος έλεγχος του 3ου ελληνικού προγράμματος.

Τα σχετικά συγχαρητήρια τηλεγραφήματα του προέδρου της Κομισιόν και του προέδρου της ΕΕ Τουσκ, θα ακολουθήσουν με βάση τη διαδικασία και το χρόνο που προβλέπει το πρωτόκολλο.

Πηγή:www.enikos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Πρακτική άσκηση 2015 στο δημόσιο για 4.432 μαθητές των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ
Προηγούμενο άρθρο
Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων και γιατί
Μενού