To νέο τοπίο στην ενέργεια

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 160

antiperifereia_peiraia-620x320ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΙΣΧΥΟΣ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Τον οδικό χάρτη… για την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, βασισμένο στις δεσμεύσεις της χώρας έναντι των δανειστών, ετοιμάζει αυτή την περίοδο η νέα διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Το τιμολόγιο της ΔΕΗ προς τις βιομηχανίες θα διαμορφώνεται με βάση το κόστος, καθώς η έκπτωση 20% κρίθηκε ως κρατική ενίσχυση από την Κομισιόν.

Την ευθύνη για την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο έχει αναλάβει ο 43χρονος πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Μπουλαξής, γέννημα-θρέμμα της ΡΑΕ, καθώς ήταν από τους πρώτους που προσλήφθηκαν στην Αρχή το 2001 όταν συστήθηκε και μάλιστα όταν υιοθετήθηκαν από την εθνική νομοθεσία οι πρώτες διατάξεις του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Η θέση του προέδρου της ΡΑΕ μπορεί να χαρακτηριστεί ηλεκτρική καρέκλα… Κι αυτό γιατί ο ρόλος του είναι η εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού και ορθής λειτουργίας της αγοράς ενέργειας αλλά και η εποπτεία της. Το «καυτό» πεδίο όμως είναι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Δεκατέσσερα χρόνια μετά την ενσωμάτωση των πρώτων οδηγιών και κανονισμών της ΕΕ περί απελευθέρωσης, ο ηλεκτρισμός παραμένει υπό την κυριαρχία της ΔΕΗ, ενώ η δραστηριοποίηση των τελευταίων χρόνων των ιδιωτών παραγωγών και προμηθευτών και η διεκδίκηση από την πλευρά τους μεριδίων της αγοράς, προκαλούν έντονες συγκρούσεις.

Σε λίγες εβδομάδες 
Σε αυτό το πεδίο υψηλής τάσης… ο Δρ ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών του ΕΜΠ καλείται να τρέξει… σε διάστημα λίγων εβδομάδων την εφαρμογή των δεσμεύσεων που απορρέουν από το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Η αθέτησή τους θα επιφέρει επιπτώσεις στη χρηματοδότηση της χώρας.

Στην τρέχουσα χρονική περίοδο η ΡΑΕ ήδη έχει συγκροτήσει ομάδες εργασίας για την υλοποίηση των μέτρων που προβλέπει το Μνημόνιο:

• Δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας στα πρότυπα του γαλλικού μοντέλου ΝΟΜΕ.

Μέσα στον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχει σχεδιαστεί το μοντέλο δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ, ώστε άμεσα το μερίδιό της στην αγορά να πέσει κάτω από το 20% και το 2020 να μην ξεπερνά το 50%.

Τα ζητήματα που έχει να επιλύσει η ΡΑΕ είναι η ελάχιστη τιμή των δημοπρασιών αλλά και η διάθεση του συνόλου της ισχύος που θα αποκτούν οι ιδιώτες προμηθευτές. Η τιμή είναι θέμα του νέου υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ η Αρχή θέλει να διασφαλίσει ότι οι προμηθευτές δεν θα στοχεύουν με τα νέα τους προϊόντα μόνο τους πελάτες με τα υψηλά τιμολόγια, εμπορικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

• Προσωρινό και μόνιμο σύστημα πληρωμών δυναμικότητας μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση έχει στείλει στους θεσμούς, μέσω των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και ΠΑΠΕΝ, την πρόταση για το προσωρινό σύστημα με το οποίο θα αμείβονται οι μονάδες φυσικού αερίου και τα υδροηλεκτρικά. Αφορά πληρωμές του χρονικού διαστήματος Μαΐου – Οκτωβρίου του 2015. Ο μόνιμος μηχανισμός πληρωμών σχεδιάζεται τώρα από τη ΡΑΕ, και σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει διάρκεια 3 έως 5 χρόνια.

• Κατάργηση της έκπτωσης 20% των τιμολογίων της ΔΕΗ προς τις βιομηχανίες και διαμόρφωση τιμολογίων με βάση το κόστος.

• Απελευθέρωση αγοράς λιανικής φυσικού αερίου.

Σε πρώτη φάση η ΡΑΕ ετοιμάζει τους κανόνες λογιστικού διαχωρισμού των Εταιρειών Παροχής Αερίου από τα δίκτυα διανομής, ώστε σταδιακά και με βάση το Μνημόνιο να μπορούν να μπουν στην προμήθεια κι άλλοι «παίκτες» στη διάθεση του φυσικού αερίου.

Πηγή: www.ethnos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Αποζημιώσεις περίπου 4,5 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους
Προηγούμενο άρθρο
Κανονικά οι προσλήψεις 32.433 ανέργων στα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα
Μενού