Κλείνει η λίστα με τα προαπαιτούμενα

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 146

tsipras_vouliΣε έναν μακροσκελή κατάλογο μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμοστούν για να ξεκλειδώσει η δόση των 2 δισ. ευρώ, αναμένεται να συμφωνήσει σήμερα η Ελλάδα με τους δανειστές.

Στo Εurogroup της 5ης Οκτωβρίου ο υπ. Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την πορεία της εφαρμογής των συμφωνηθέντων και τις στρατηγικές επιλογές της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Στη φωτογραφία με τους Γ. Ντάισελμπλουμ και Μ. Σαπέν

Αυτό δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι η πρώτη αυτή λίστα των μεταρρυθμίσεων-προαπαιτουμένων θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

«Πρόκειται για μια εντυπωσιακά μεγάλη λίστα, η οποία περιλαμβάνει ό,τι βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το καλοκαίρι», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι σε αυτή θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στη δημόσια διοίκηση. Οσον αφορά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης εκτίμησε ότι θα ξεκινήσει εντός του Οκτωβρίου.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση μέσα στον Οκτώβριο, αν και εδώ και πολλά χρόνια έχω πάψει να κάνω προβλέψεις», ανέφερε με νόημα ο ίδιος αξιωματούχος, εξηγώντας ότι πριν ξεκινήσει η διαδικασία του πρώτου ελέγχου θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί από τις ελληνικές αρχές δύο υπέρογκα πακέτα μεταρρυθμίσεων.

Το δεύτερο πακέτο συνδέεται με την εκταμίευση 1 δισ. ευρώ και τα μέτρα που θα περιλαμβάνει θα πρέπει να συμφωνηθούν ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και στους εκπροσώπους των δανειστών, λογικά πριν το τέλος Οκτωβρίου.

«Δεν υπάρχει κανένα ακλόνητο δόγμα για τα μέτρα που πρέπει να περιέχει το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων και ο πρώτος έλεγχος του προγράμματος», ανέφερε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις είναι αλληλένδετες μεταξύ τους και είναι όλες εξίσου σημαντικές.

Ο ίδιος αποκάλυψε, ωστόσο, ότι οι πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις του Ασφαλιστικού θα έρθουν με την πρώτη αξιολόγηση, αν και κάποιες σχετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στα δύο πακέτα των προαπαιτουμένων.

To πρώτο Εurogroup μετά τις εκλογές
«Η Ελλάδα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας», ανέφερε ο κοινοτικός αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ολοκληρωθεί σχετικά σύντομα και χωρίς να ληφθούν αποφάσεις. Εκτός από την πρώτη λίστα των προαπαιτουμένων που θα έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την πορεία της εφαρμογής των συμφωνηθέντων, αλλά και τις στρατηγικές επιλογές της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

«Είναι το πρώτο Eurogroup μετά τις εκλογές στην Ελλάδα και οι υπουργοί της Ευρωζώνης αναμένουν μια συνέχεια στις κινήσεις του νέου και παλιού Ελληνα υπουργού Οικονομικών», σχολίασε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Τεστ αντοχής, αξιολόγηση ποιότητας για τις τράπεζες
Σε σχέση με τις ελληνικές τράπεζες, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη ξεκινήσει τα τεστ αντοχής και το λεγόμενο «asset quality review» (αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών).

Δύο διαδικασίες που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στον Οκτώβριο και θα δείξουν αν τελικά οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν λιγότερα από 25 δισ. ευρώ.

«Κοινός στόχος είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.

Ομως αυτό θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων», τόνισε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, εξηγώντας ότι θα πρέπει πρώτα να εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα, να γίνει ο έλεγχος εφαρμογής και μετά να εκταμιευθούν οι δόσεις.

Οσον αφορά τα 15 δισ. ευρώ που υπολείπονται (πέραν των 10 δισ. που ήδη περιμένουν σε κλειστό λογαριασμό) για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, θα δοθούν μόνο όταν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και κυρίως αυτές που συνδέονται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Πάντως, η απόφαση της 14ης Αυγούστου αναφέρει ξεκάθαρα ότι τα 15 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν εφόσον και όταν ολοκληρωθεί θετικά η πρώτη αξιολόγηση.

Δεν θα συζητηθεί το θέμα του χρέους
Το θέμα του ελληνικού χρέους δεν θα συζητηθεί στο Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου, ξεκαθάρισε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι δεν έχει γίνει καμία επίσημη ή άλλη συζήτηση για το θέμα αυτό έως σήμερα.

Ο ίδιος παρέπεμψε στην απόφαση της 12ης Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει μετά τη θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Πηγή:ethnos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Στους κατασκευαστές 4,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ ως το τέλος του έτους
Προηγούμενο άρθρο
Έρχεται ο ΕΝΦΙΑ: Ανάπηροι, πολύτεκνοι και απολυμένοι χάνουν την απαλλαγή
Μενού