Ιδού το πόρισμα της Επιτροπής των Σοφών για τις συντάξεις (Pdf)

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 133

syntaxeis-ilikiomenosΡιζικές αλλαγές στο σύστημα συνταξιοδότησης με ενοποιήσεις ταμείων και νέο σύστημα για τον υπολογισμό των συντάξεων προτείνει το πόρισμα της επιτροπής σοφών για το Ασφαλιστικό ,που δόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην δημοσιότητα.

 

Η έκθεση προέρχεται από την 12μελή επιτροπή σοφών που συστάθηκε με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου στις 19 Αυγούστου. Όπως ο ίδιος ο υπουργός έχει τονίσει ο στόχος της εν λόγω επιτροπής ήταν η διαμόρφωση μέτρων για το ασφαλιστικό, τα οποία θα λειτουργήσουν ως “υποκατάστατα” εκείνων που προβλέπει το μνημόνιο. Οι προτάσεις δεν είναι δεσμευτικές, αλλά απορρέουν από την δυνατότητα, που υπάρχει στο μνημόνιο για τη λήψη ισοδύναμων μέτρων.

Ότι είναι να γίνει πάντως, θα πρέπει να γίνει σύντομα, καθώς ως τα μέσα Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει θεσπιστεί το νέο ασφαλιστικό πακέτο.

«Η Επιτροπή ανέλαβε το δύσκολο έργο να σχεδιάσει ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα. Ένα φιλόδοξο εγχείρημα που έφερε σε πέρας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι επιλογές που διατυπώθηκαν, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, ήταν περισσότερες της μιας. Ωστόσο, μετά από ώριμες σταθμίσεις, επήλθε, σε κάποιο βαθμό, σύγκλιση απόψεων. Το πόρισμα δεν έκρυψε την πολυφωνία και τον πλουραλισμό, ενώ παράλληλα απέφυγε τις ωραιοποιήσεις. Εννοείται ότι το μόνο που χάραξε η Επιτροπή, είναι το μονοπάτι. Γι’ αυτό περιορίστηκε στην παράθεση των αρχών του προτεινόμενου συστήματος. Η υλοποίησή του προϋποθέτει περαιτέρω τεχνικές επεξεργασίες. Ομοίως, η Επιτροπή δεν προχώρησε στην εξειδίκευση της μετάβασης που θα αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστής πρότασης», αναφέρει η επιτροπή στον πρόλογό της.

 

Δείτε το πόρισμα ΕΔΩ

Πηγή: fpress.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Ποιοι οφειλέτες απαλλάσσονται από την επιβολή του επιτοκίου στη ρύθμιση των 100 δόσεων
Προηγούμενο άρθρο
«Κούρεμα» σοκ στα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης
Μενού