Κατρούγκαλος: Τέλος οι επικουρικές συντάξεις – Προσπαθούμε να σώσουμε το ΕΚΑΣ

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 153

f1ee808cab17e8e4f4a63a79213b24e4Η πρόταση της Επιτροπής «Σοφών» δεν είναι η πρόταση της κυβέρνησης, επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος και τόνισε ότι τάσσεται υπέρ μίας εθνικής σύνταξης, η οποία θα προέρχεται από τη φορολογία και θα μπορούσε να αντιστοιχεί στο 60% του μέσου εισοδήματος, ωστόσο τάχθηκε κατά οποιασδήποτε πρότασης που συνδέει τη σύνταξη με εισοδηματικά κριτήρια.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star το βράδυ της Δευτέρας, το ασφαλιαστικό είναι μία ωρολογιακή βόμβα που πρέπει να απασφαλίσει.

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει μία βάση στη σύνταξη, ανεξάρτητη από τις εισφορές που κάνει ο καθένας, οι οποίες θα προστίθενται στο ποσό που θα λαμβάνει κανείς ως συνταξιούχος.

Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι η εθνική σύνταξη θα μπορούσε να είναι το 60% του μέσου εισοδήματος, ωστόσο έσπευσε να επαναλάβει ότι αυτή θα είναι η βάση της σύνταξης.

«Το νέο ασφαλιστικό δεν θα πρέπει απλά να είναι βιώσιμο, αλλά και κοινωνικά δίκαιο», υπογράμμισε και σημείωσε ότι η ανάγκη για ασφαλιστική μεταρρύθμιση και όχι οριζόντιες ρυθμίσεις δεν πηγάζει από το μνημόνιο αλλά «είναι δική μας».

Το έλλειμμα στο ασφαλιστικό σύστημα είναι πάνω από 3% παρατήρησε ο κ. Κατρούγκαλος και εξήγησε ότι υπάρχει έλλειμμα 1,8% στα έσοδα συν τα χρέη προς τον ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι  προστασία των μικρών και μεσαίων συντάξεων ενώ εκτίμησε ότι πρέπει να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες από ταμείο σε ταμείο και γενιά σε γενιά, ενώ χαρακτήρισε άδικες τις οριζόντιες μειώσεις.

«Υποχρέωση μας είναι το 1% του ΑΕΠ, με βάση το μνημόνιο. Για το 50% του στόχο, έχουμε κάνει προσαρμογή με την αύξηση των ορίων ηλικίας» σημείωσε σε ό,τι αφορά τους στόχους του μνημονίου για το ασφαλιστικό.

«Αν εφαρμόζαμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα είχαμε μειώσεις στις επικουρικές» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

«Η πρότασή μου είναι να ενσωματωθούν όλες οι υποχρεώσεις του κράτους σε μία σύνταξη» εξήγησε εν συνεχεία, εκτιμώντας ότι οι επικουρικές θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στις κύριες συντάξεις.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι θα προτείνει μία προσαρμοσμένη έκδοση του σουηδικού μοντέλου συνταξιοδότησης.

Πηγή:aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
ΕΣΠΑ: Οι προϋποθέσεις για τα νέα προγράμματα με χρηματοδότηση εως 100%
Προηγούμενο άρθρο
Το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 12.700 θέσεις εργασίας – Ποιους αφορά (αναλυτικά)
Μενού