Ανέβηκαν στο Taxis τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ – Ποιοι δικαιούνται έκπτωση

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 121
logistΣτο Taxis βρίσκονται από το πρωί τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται μέσα στα επόμενα 24ωρα να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει 2,65 δισ. ευρώ από τον συγκεκριμένο φόρο, έσοδα τα οποία θα ενσωματωθούν στον φετινό προϋπολογισμό.

 

Σημειώνεται ότι τα εκκαθαριστικά ανεβαίνουν σταδιακά και μέχρι το βράδυ εκτιμάται ότι θα έχουν αναρτηθεί όλα.

Για να βρει κάποιος το εκκαθαριστικό πρέπει να πάει στο Taxis είτε στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, είτε στην εφαρμογή του Ε9.

Ο φόρος ως ποσό είναι ο ίδιος, όμως φέτος θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις και όχι σε έξι.

Η 1η δόση θα πρέπει να πληρωθεί ως τις 30 Οκτωβρίου. Σε περίπτωση καθυστέρησης έστω και μίας ημέρας, ο φορολογούμενος θα επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις 0,73% για κάθε μήνα που θα περνάει από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της κάθε δόσης.

Οι επόμενες τέσσερις δόσεις θα πληρωθούν στα τέλη των επόμενων μηνών, με την τελευταία να πρέπει να καταβληθεί ως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται έκπτωση, ενώ εκτός από τον ΕΝΦΙΑ όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ είναι αντιμέτωποι με έναν διπλό φόρο.

Αντίθετα με πέρυσι, όπου ΕΝΦΙΑ έως 5 ευρώ δεν ήταν απαιτητός, φέτος μόνο εφόσον ο φόρος ακινήτων είναι χαμηλότερος από 1 ευρώ δεν βεβαιώνεται.

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση

  • Έκπτωση 20% προβλέπεται για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014. Αυτό αποδεικνύεται από το Εντυπο Ε2 αλλά και από το ρολόι της ΔΕΗ.
  • Έκπτωση 50% χορηγείται σε άγαμο με ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ, ποσό το οποίο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ εφόσον είναι έγγαμος για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία συνολικής επιφάνειας άνω των 150 τ.μ., και η αξία της ακίνητης περιουσίας του (εκτός των αγροτεμαχίων) δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ εάν είναι άγαμος, τις 150.000 ευρώ αν είναι έγγαμος και τις 200.000 ευρώ για έγγαμο με δύο παιδιά.
  • Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται τρίτεκνοι-πολύτεκνοι και ΑΜΕΑ άνω του 80%, με εισόδημα έως 12.000 ευρώ που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο, εφόσον η συνολική επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας του δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ. Στην περίπτωση αυτή, δεν μπαίνει περιουσιακό κριτήριο
Πηγή:seleo.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Υπ. Οικονομίας: Κανονικά οι εντολές πληρωμών έργων ΕΣΠΑ
Προηγούμενο άρθρο
17.000 ευρώ έχασε ο κάθε Ελληνας από την κρίση
Μενού