Μετά τις επικουρικές, προς κατάργηση και το ΕΚΑΣ

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 134

autoi-tha-plirwsoun-perissoterous-forous-to-2015_3.w_hrΤο ενδεχόμενο να ενσωματωθεί στη βασική σύνταξη των 390 ευρώ προδικάζει την κατάργησή του – «Ψαλίδι» σε συντάξεις ΔΕΚΟ και τραπεζών – Ανοιχτή και η τύχη των συντάξεων χηρείας – Όλα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τις επόμενες 10 ημέρες οπότε το υπ. Εργασίας ανέλαβε να παρουσιάσει την τελική του πρόταση

Μειώσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις με βάση το μισθό και τα έτη ασφάλισης ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι βαρύς θα πέσει ο πέλεκυς στις συντάξεις των ΔΕΚΟ και σε κλάδους επικούρησης, όπου το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων υπερβαίνει το 100% του συντάξιμου μισθού.

Ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, έκανε σαφείς τις προθέσεις του οι μειώσεις να αφορούν το σύνολο του εισοδήματος  των συνταξιούχων που εισπράττουν πάνω από δύο συντάξεις.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν βουλευτές, αρειοπαγίτες, πρώην πρόεδροι της δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργοί που εισπράττουν 5 και 6 συντάξεις. Τα μέτρα θα αφορούν το σύνολο του εισοδήματος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εργασίας, ανοίγοντας τα χαρτιά του ως προς τον επαναυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων, τόνισε ότι θα γίνει με βάση την κλίμακα των μισθών (πχ. από 1.000 έως 1.500 ευρώ)  με στόχο την προστασία των μικρότερων συντάξεων.

«Δε μπορώ να αναφέρω νούμερα και να καθορίσω ποια θεωρούμε μικρή σύνταξη πριν ολοκληρωθεί η ποσοτικοποίηση καθώς πρόθεσή μας είναι να προστατεύσουμε  όσο πιο μεγάλο ύψος συντάξεων μπορούμε», επανέλαβε και πρόσθεσε: «Όμως πρέπει να προχωρήσουμε σε μεταρρύθμιση για να εξασφαλίσουμε τις συντάξεις όχι μόνο για τον επόμενο μήνα αλλά και για τις επόμενες γενιές. Και αυτό δε μπορεί να γίνει χωρίς αλλαγές αφού  λείπουν κάθε χρόνο από το σύστημα 5 δισ ευρώ».

Ο κ. Κατρούγκαλος προτίθεται κατά δήλωσή του να ενοποιήσει τις πολλαπλές υποχρεώσεις του κράτους προς τον συνταξιούχο σε μία. Αυτό σημαίνει ότι προδικάζεται η κατάργηση της επικουρικής σύνταξης που θα ενσωματωθεί στην κύρια και του ΕΚΑΣ που θα ενσωματωθεί στη βασική σύνταξη των 390 ευρώ.

Ωστόσο, ο υουργός υποστηρίζει ότι οι παροχές θα διασωθούν, ενώ με διαφορετικό τρόπο θα αντιμετωπιστούν οι συντάξεις χηρείας και αναπηρίας.

Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στην ΕΡΤ υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν πια συντάξεις με ποσοστό αναπλήρωσης 110% ενώ εκτιμά ότι οι μειώσεις στις υψηλές συντάξεις θα φτάσουν το 30% .

Είναι εύλογο όλα αυτά τα θολά σημεία, να κριθούν στην «ποσοτικοποίηση» με στόχο την εξοικονόμηση επιπλέον 700 εκατ ευρώ για το 2016 και έως 4δις συνολικά για την ερχόμενη τριετία.

Αυτό το ποσό θα «αντληθεί» από κλιμακωτές περικοπές συντάξεων και από τη μεταρρύθμιση (νέος τρόπος υπολογισμού με βάση μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης) με επιδίωξη να αποτελέσει, όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, γενικό ισοδύναμο αντί για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και περιορισμό του ΕΚΑΣ που απαιτούσαν οι δανειστές.

Θα προλάβουν, όμως, οι υπηρεσίες με την τεχνική βοήθεια της ΕΕ, του ΔΝΤ και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας να ολοκληρώσουν μέσα σε 10 ημέρες αυτό το βαρύ έργο;

Σύμφωνα με το πιεστικό χρονοδιάγραμμα των δανειστών ,το υπουργείο εργασίας έλαβε σαφή εντολή έως το τέλος του μηνός να παρουσιάσει στην κυβερνητική επιτροπή το οριστικό σχέδιο, ενώ  το ασφαλιστικό νομοσχέδιο πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 15-20 Νοεμβρίου αφού αποτελεί προαπαιτούμενο για να προχωρήσει  η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους. Απομένει λοιπόν ένα  15νθήμερο για να τεθεί το τελικό σχέδιο σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς.

Σχετικά με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας έχει τονίσει ότι θα διαμορφωθούν ενιαίοι κανόνες εισφορών -παροχών σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και θα θεσπιστούν υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης στους χαμηλό-εισοδηματίες και χαμηλότερα ποσοστά  αναπλήρωσης στους υψηλό-εισοδηματίες.

Τις αντιρρήσεις του για τον ανακαθορισμό των συντάξεων με μικρότερη αναπλήρωση  και την συγχώνευση σε ένα ταμείο διατύπωσε ο εργατολόγος κ. Δημήτρης Μπούρλος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ο οποίος όπως είναι γνωστό είχε διαφωνήσει με το πόρισμα.

«Η δική μου η άποψη είναι ότι δεν μπορούμε να ανατρέψουμε συνταξιοδοτήσεις που ήδη έχουν προχωρήσει. Για παράδειγμα δεν μπορούμε να πούμε σε κάποιον που είναι συνταξιούχος 15 χρόνια ότι δεν ήταν σωστός ο τρόπος που υπολογίστηκε η σύνταξή του και θα πρέπει να υπολογιστεί με κάποιο καινούργιο τρόπο», είπε.

«Θα πρέπει, όμως, πέραν αυτού να βελτιωθούν οι συντελεστές αναπλήρωσης σε αυτούς που έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης γιατί αυτό θα δημιουργήσει και ένα κίνητρο για περαιτέρω ασφάλιση, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα και πολύ φοβούμαι ότι δεν θα υπάρχει εάν προχωρήσουμε σε λύσεις ας το πούμε, ισοπέδωσης των συντάξεων αυτών που θα έχουν μακρύ χρόνο ασφάλισης και έχουν καταβάλει υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, με εκείνων που έχουν μικρότερο χρόνο ασφάλισης», υπογράμμισε.

Πηγή: protothema.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Με αυτοκίνητα και γηροκομεία «μπαλώνουν» την τρύπα από τα σχολεία
Προηγούμενο άρθρο
Υπουργείο Οικονομίας: Ετοιμάζει μητρώο θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων
Μενού