Στην Αθήνα το απόγευμα ο Φρανσουά Ολάντ για την ελληνογαλλική διακήρυξη συνεργασίας

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 131

tsipras_olant_0Ιδιαίτερης πολιτικής αλλά και οικονομικής σημασίας η διήμερη επίσκεψη του Πρόεδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στη χώρα μας – Μεταξύ των προσώπων της συνοδείας και γάλλοι επενδυτές – Διαβάστε το πρόγραμμα του γάλλου Προέδρου

Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, συνοδεία πολυπληθούς αντιπροσωπείας, πραγματοποιεί από σήμερα, Πέμπτη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Η διήμερη επίσκεψη του γάλλου προέδρου κρίνεται ως ιδιαίτερης πολιτικής αλλά και οικονομικής σημασίας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του στη Βουλή το μεσημέρι (12:00) της Παρασκευής, καθώς εκτιμάται πως θα μιλήσει για τον «οδικό χάρτη» που θα πρέπει να ακολουθήσει νομοθετικά η χώρα, την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, ότι θα επαναλάβει την υποστήριξή του στην αναδιάρθρωση του χρέους «η οποία αποτελεί αναμφισβήτητο μέρος της λύσης», όπως είχε δηλώσει στην Ευρωβουλή, αλλά και ότι θα επωφεληθεί της ευκαιρίας για να επαναλάβει και τις δικές του προτάσεις για την ΕΕ και τον εκδημοκρατισμό της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες διπλωματικών πηγών από το Παρίσι, ο Φρανσουά Ολάντ δίνει ιδιαίτερη σημασία στο εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου, το οποίο ερμηνεύει μάλιστα «ως μήνυμα του ελληνικού λαού για την άρρηκτη σχέση του με την Ένωση και την ευρωζώνη, και αυτό σε μια περίοδο που η ίδια η Ευρώπη κλυδωνίζεται και ενώ ακούγονται υπαινιγμοί, ακόμα και διάσπασής της».

Ερμηνεύοντας την ψήφο των Ελλήνων με αυτόν τον τρόπο, η Γαλλία στέλνει σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη, για ενίσχυση «της εμπιστοσύνης» που οφείλει πλέον προς τον ελληνικό λαό.

Άφιξη επενδυτών

Ένα δεύτερο μήνυμα που η Γαλλία επιδιώκει με αυτό το διήμερο ταξίδι στην Αθήνα είναι ότι «Ελλάδα δεν είναι μόνο κρίση, αλλά είναι ένα πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό με δεξιότητες και ικανό για επιτυχή συνεργασία», υπογράμμισε ο ίδιος διπλωμάτης. Εξ’ ου και η θέληση του γάλλου προέδρου να κινητοποιήσει τους γάλλους επενδυτές, σημαντικός αριθμός των οποίων τον συνοδεύουν, «ώστε να λειτουργήσουν ως καταλύτες για την έλξη επενδύσεων».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι γάλλοι επενδυτές έχουν την Πέμπτη τις πρώτες επαφές τους με τους έλληνες επιχειρηματίες και φορείς.

Ανάμεσα στους εκπροσώπους των γαλλικών επιχειρήσεων που συνοδεύουν τον Φρανσουά Ολάντ και στοχεύουν σε περαιτέρω συνεργασίες, είναι και ορισμένες διεθνούς εμβέλειας εταιρείες, σε πρωτοποριακούς τομείς όπως: Η γαλλική CAP Digital για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανταγωνιστικότητα, η MINALOGIC ( Ορυκτολογία, micro-nanoélectronique, optique-photonique) που εδρεύει στη Γκρενόμπλ, η CNES (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών) για συνεργασία με την Ελληνική Γενική Γραμματεία Έρευνας, και το συγκρότημα «Aerospace cluster» στην Τουλούζη για συνεργασία στην αεροναυπηγική.

Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα του γάλλου προέδρου είναι και η επίσκεψη στην ελληνική καινοτόμο πρωτοβουλία «Corallia».

Στην Αθήνα τρεις υπουργοί

O Φρανσουά Ολάντ συνοδεύεται από τρεις βασικούς υπουργούς, τον υπουργό οικονομικών Μισέλ Σαπέν, την υπουργό Παιδείας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ και την υπουργό Πολιτισμού Φλερ Πελερέν.

Η Γαλλία προτίθεται να υποστηρίξει την Ελλάδα με τεχνική βοήθεια σε τρεις τομείς: στο φορολογικό, (εκπαίδευση προσωπικού, ψηφιοποίηση), στη διοίκηση και στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας (για αξιοποίησή της).

Για τους τομείς αυτούς θα υπογραφούν οι σχετικές συμφωνίες ανάμεσα στους δύο ηγέτες, ενώ παράλληλα ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μισέλ Σαπέν θα συνεργασθεί με τον Έλληνα ομόλογο του, για την άμεση υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Θέληση του Φρανσουά Ολάντ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και η ενίσχυση των σχέσεων με τα πανεπιστήμια, με ανταλλαγές, αλλά και προσκλήσεις ελλήνων σπουδαστών για τρίτο κύκλο και διδακτορικό στη Γαλλία.

Ο πολιτιστικός τομέας και η καλλιτεχνική δημιουργία διατηρούν μια σημαντική θέση για τον Γάλλο πρόεδρο, εξ’ ου και η επιθυμία του να συναντήσει σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες και διανοούμενους. 

Το πρόγραμμα του Φρανσουά Ολάντ

Ο Φρανσουά Ολάντ, μαζί με την επίσημη γαλλική αντιπροσωπεία αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα στις 16:50. Στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» θα τον υποδεχτεί ο πρωθυπουργόςΑλέξης Τσίπρας.

Αμέσως μετά, ο κ. Ολάντ, συνοδευόμενος από τον κ. Τσίπρα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Στη συνέχεια, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος θα παρασημοφορήσει τον κ. Ολάντ. Το βράδυ, στο Προεδρικό Μέγαρο, θα παρατεθεί δείπνο προς τιμήν του επίσημου προσκεκλημένου.

Την Παρασκευή το πρωί ο Φρανσουά Ολάντ θα επισκεφθεί την πρεσβεία της Γαλλία στην Αθήνα, θα έχει συνάντηση με επιχειρηματίες και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εκτός από την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, θα υπάρξουν διευρυμένες συνομιλίες και στη συνέχεια θα υπογραφεί η κοινή ελληνογαλλική διακήρυξη και θα δοθεί η κοινή συνέντευξη Τύπου.

Οι κ. Ολάντ και Τσίπρας θα μεταβούν το μεσημέρι στη Βουλή των Ελλήνων, όπου ο Γάλλος πρόεδρος θα απευθύνει ομιλία.

Θα ακολουθήσει ξενάγηση του κ. Ολάντ και της γαλλικής αντιπροσωπείας στο Μουσείο της Ακρόπολης και επίσημο γεύμα.

Νωρίς το απόγευμα θα γίνει η ανακήρυξη του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας ως επίτιμου διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Προτού αναχωρήσει (19:00) ο κ. Ολάντ θα έχει συναντήσει εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας και θα επισκεφθεί την έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών «Corallia».

Ο κ. Ολάντ έχει επίσης προγραμματισμένες συναντήσεις με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ,Φώφη Γεννηματά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

πηγή: tovima.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Θέσεις Εργασίας στην εταιρεία IPG Laser GmbH στο Burbach της Γερμανίας
Προηγούμενο άρθρο
Σκληροί οι όροι της τρόικας για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς
Μενού