ΔΝΤ: Ανοιχτό να συζητηθεί χαλάρωση της λιτότητας λόγω προσφυγικού

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 145

Greece's PM Tsipras, Malta's PM Muscat, EU Commission President Juncker and France's President Hollande attend an EU leaders summit in BrusselsΑνοιχτό άφησε το ενδεχόμενο στο να ανοίξει μια συζήτηση για την χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων εξαιτίας της επιβάρυνσης που προκαλούν οι τεράστιες προσφυγικές ροές στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ερωτηθείς σχετικά με το άρθρο-παρέμβαση της Kριστίν Λαγκάρντ για την μετανάστευση που δημοσιεύτηκε προχθές στο blog του ΔΝΤ (http://blog-imfdirect.imf.org/2015/11/11/migration-a-global-issue-in-need-of-a-global-solution/) και στο γεγονός ότι αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα χωρών (Ιορδανία) που στο παρελθόν υπήρξε χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων εξαιτίας του προσφυγικού ο κ. Ράις χρησιμοποιώντας μια διπλωματική διατύπωση είπε: «Θα περίμενα, θα φανταζόμουν, πως στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα ζητήματα που προκαλούν επιπρόσθετες δημοσιονομικές εντάσεις θα συζητηθούν».

O εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, απέφυγε να δώσει οποιοδήποτε συγκεκριμένο στοιχείο, τονίζοντας πως δεν γνωρίζει κάτι περισσότερο. «Είναι όμως πάγια τακτική του ΔΝΤ, τα προγράμματα του, να προσαρμόζονται ανάλογα των εξελίξεων», είπε στο real.gr πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Ταμείου. «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η θέση του Ταμείου για το προσφυγικό γιατί τώρα παίζει ρόλο παρατηρητή. Τίποτα όμως δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε για το ζήτημα αυτό».

Ο κ. Ράις επισήμανε πως το ΔΝΤ δεν διαθέτει στοιχεία για τις επιπτώσεις των προσφυγικών εισροών στον ελληνικό προϋπολογισμό και διευκρίνισε πως η όποια συζήτηση θα γίνει στο «γενικό κάδρο» των διαπραγματεύσεων για την πορεία εφαρμογής του νέου προγράμματος στήριξης, κι όχι συγκεκριμένα με στόχο την τροποποίηση των συμφωνηθέντων.

Προσέθεσε πως η κατάσταση στην Ελλάδα, με δεδομένη και την προσφυγική κρίση, δεν είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί στη σύνοδο του G20 που θα αρχίσει την Κυριακή στην Τουρκία – με τη συμμετοχή της Κριστίν Λαγκάρντ – όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν επαφές στο περιθώριο των επίσημων εργασιών.

Ας σημειωθεί ότι εν όψει της συνόδου της G20 για το προσφυγικό στην Τουρκία η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ζήτησε την περασμένη Τετάρτη με το άρθρο της να «επαινεθούν» στην πράξη οι χώρες που υποδέχονται προσφυγές.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί το ζήτημα των προσφύγων από μόνη της και πως χρειάζεται παγκόσμια συνεργασία για να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις. Όπως ανέφερε, πολλές από τις χώρες που γειτνιάζουν με τις ζώνες συγκρούσεων, έχουν έλθει στα όρια τους στο να απορροφούν πρόσφυγες και θα απαιτηθεί να λάβουν περισσότερους οικονομικούς πόρους.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο της. Με την υποστήριξη του ΔΝΤ, για παράδειγμα, η Ιορδανία ήταν σε θέση να προσαρμόσει τους δημοσιονομικούς της στόχους για να βοηθήσει στην κάλυψη αυτής της ανάγκης», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, κάνοντας μια αναφορά που για κάποιους διασταλτικά ερμηνεύεται ως παρότρυνση για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και στην Ελλάδα.

Να σημειώσουμε ότι το 2012 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαλάρωσε κάποιους από τους οικονομικούς στόχους της Ιορδανίας όπως η φορολογία και η αύξηση στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι απαίτηση του ΔΝΤ για την παροχή του δανείου των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Αμάν, καθώς η χώρα αγωνιζόταν να αντιμετωπίσει την συνεχή ροή προσφύγων από τη Συρία.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης ο κ. Ράις απέφυγε να δηλώσει οτιδήποτε για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ δανειστών και Αθήνας. Περιορίστηκε μόνο να πει πως οι συζητήσεις είναι επί τάπητος και ότι εξετάζονται λεπτομερώς όλα τα θέματα που αφορούν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και η ελληνική κυβέρνηση έχουν εκφράσει τη βούλησή τους για να έχει ρόλο το ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδας, όμως, δεν έχει αποφασίσει εάν θα λάβει μέρος χρηματοδοτικά, έχοντας θέσει ως προϋποθέσεις την υλοποίηση σοβαρών μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα αλλά και την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων.

«Είναι ακόμα πρόωρο να γίνει λόγος για χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου. Το ζήτημα θα τεθεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των τρεχουσών διαπραγματεύσεων. Αφού αυτές οι συζητήσεις φτάσουν σε κάποιου είδους κατάληξη, μπορούμε να μιλήσουμε για συμμετοχή του ΔΝΤ», κατέληξε ο κ. Ράις.

Πηγή: real.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Προτάσεις-σοκ στο ασφαλιστικό
Προηγούμενο άρθρο
Η Κομισιόν ετοιμάζεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της για ένα Ευρωπαϊκό Σχήμα Εγγύησης Καταθέσεων
Μενού