Από «κόσκινο» 10.588 λογαριασμοί στην Ελβετία

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 138

newego_LARGE_t_420_54603310Με διαδικασίες-εξπρές και με γερμανική συνδρομή αρχίζει από τη Δευτέρα ο έλεγχος της νέας λίστας που έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές φορολογικές αρχές με τα στοιχεία Ελλήνων με μεγάλες καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα.Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης τόνισε ότι η λίστα θα αξιολογηθεί και θα ελεγχθεί αμέσως από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες

Συγκεκριμένα, από ελεγκτικό «κόσκινο» θα περάσουν 10.588 τραπεζικοί λογαριασμοί Ελλήνων που περιλαμβάνονται στη νέα λίστα η οποία έφθασε στο υπουργείο Οικονομικών από τη φορολογική διοίκηση της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Αρχής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, η λίστα θα αξιολογηθεί και θα ελεγχθεί αμέσως από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα μείνει για τρία χρόνια στο συρτάρι όπως έγινε με τη λίστα Λαγκάρντ» και ότι στους καταθέτες αυτούς «θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία για εθελοντική αποκάλυψη των εισοδημάτων τους».

Το αρχείο περιλαμβάνει τα δεδομένα 10.588 τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων πολιτών σε ελβετική τράπεζα, που αφορούν τα έτη 2006 και 2008. Τα στοιχεία αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, το συνολικό υπόλοιπο τον οποίων ανέρχεται σε 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα (3,6 δισ. ευρώ) το 2006 και 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα (2,67 δισ. ευρώ) το 2008.

Σε πρώτη φάση τα στοιχεία αυτά θα ταυτοποιηθούν με τις υπόλοιπες λίστες που επεξεργάζονται οι εισαγγελικές αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει απόκρυψη φορολογητέας ύλης. Βέβαια, όπως δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης, στους καταθέτες αυτούς «θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία για εθελοντική αποκάλυψη των εισοδημάτων τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον επόμενο μήνα Ελλάδα και Γερμανία θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας. Οι Γερμανοί θα διαθέσουν στις ελληνικές ελεγκτικές αρχές το λογισμικό που χρησιμοποίησαν οι ίδιοι για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χέρια των εισαγγελικών και ελεγκτικών αρχών βρίσκονται ήδη άλλες έξι λίστες:

1. Λίστα με εμβάσματα εξωτερικού. Από τον έλεγχο των 54.246 εμβασμάτων εξωτερικού διαπιστώθηκε ότι περίπου 17.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι την τριετία 2009-2011 μετέφεραν σημαντικά ποσά στο εξωτερικό, τα οποία με την πρώτη ματιά δεν δικαιολογούνταν από τις φορολογικές δηλώσεις. Εχουν ελεγχθεί 588 περιπτώσεις και έχουν εκδοθεί άλλες 1.500 εντολές ελέγχου.

2. Λίστα «Λαγκάρντ». Επί συνόλου 1.727 ταυτοποιηθέντων φυσικών και νομικών προσώπων έχουν εκδοθεί 478 εντολές ελέγχου. Η λίστα περιλαμβάνει 2.062 φυσικά και νομικά πρόσωπα κατόχων τραπεζικών λογαριασμών στην HSBC.

Λίστα Λιχτενστάιν. Η λίστα αφορά τραπεζικές καταθέσεις Ελλήνων πολιτών σε τραπεζικά ιδρύματα του Λιχτενστάιν. Διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 17 υποθέσεις, ωστόσο δεν διαπιστώθηκε η τέλεση φορολογικών ή άλλων παραβάσεων.

4. Λίστα Λουξεμβούργου. Εχουν ταυτοποιηθεί 35 πρόσωπα και έχουν υποβληθεί αιτήματα ανοίγματος λογαριασμών.

5. Λίστα ακινήτων στο Λονδίνο. Η λίστα αυτή αφορά 306 περιπτώσεις προσώπων που απέκτησαν ακίνητη περιουσία στη Μεγάλη Βρετανία. Μέχρι σήμερα έχει γίνει ταυτοποίηση 32 προσώπων και έχουν εκδοθεί αντίστοιχες εντολές ελέγχου.

6. Λίστα των 65 CD. Αφορά στοιχεία που απεστάλησαν από την Ελληνική Ενωση Τραπεζών. Η λίστα έχει τα ονόματα 1.364.069 φορολογουμένων. Για τη λίστα αυτή έχουν εκδοθεί 61 εντολές ελέγχου, ενώ σε 34 περιπτώσεις έχουν εκδοθεί αντίστοιχες διατάξεις δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών και εν γένει περιουσιακών στοιχείων.

Πηγή: ethnos.gr

Μενού