“Μαύρη Δευτέρα” χθές για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 140

assets_LARGE_t_420_54631293_type12713«Μαύρη Δευτέρα» χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να κλείνει με βαριές απώλειες 7,87% στις 464,23 μονάδες και να επιστρέφει στα επίπεδα που βρισκόταν τον Δεκέμβριο του 1989!

Παράλληλα, άλμα πάνω από το 10% κατέγραψε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, στο 10,356%, αποτυπώνοντας τους κινδύνους που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

«Κραχ» σημειώθηκε στον κλάδο των τραπεζών με τον σχετικό δείκτη να κάνει βουτιά στο… κενό (-24,26%), εν μέσω αβεβαιότητας γύρω από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, αλλά και έντονων κοινωνικών αντιδράσεων για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό.

Την ίδια ώρα, ισχυρές πιέσεις δέχονταν οι ευρωπαϊκές αγορές, με επίκεντρο επίσης τις τραπεζικές μετοχές, κινούμενες σε ναδίρ 16 μηνών.

Μέσα σε μία μόλις συνεδρίαση η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μειώθηκε κατά 2,1 δισ. ευρώ, ενώ από την αρχή του χρόνου οι απώλειες φτάνουν τα 12 δισ. ευρώ.

Το σφυροκόπημα ήταν… ανελέητο και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες με την κεφαλαιοποίησή τους να υποχωρεί πλέον κάτω από τα 5 δισ. ευρώ έναντι 11,5 δισ. στις αρχές του 2016. Οσοι επενδυτές μπήκαν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών αντιμετωπίζουν τεράστιες ζημιές. Είναι ενδεικτικό πως από την πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί 55,02%, η Εθνική χάνει 58,2%, η Eurobank 62,69% και η Πειραιώς 64,39%.

Η υποχώρηση του Γ.Δ. κάτω από τη στήριξη των 470 μονάδων δημιουργεί έντονη ανησυχία στους αναλυτές, καθώς τα επίπεδα αυτά χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα κρίσιμα για την περαιτέρω πορεία της αγοράς. Αυτό που τους προβληματίζει περισσότερο δεν είναι η ένταση των πωλήσεων, αλλά το γεγονός ότι δεν γίνονται εντολές αγοράς, πράγμα που δείχνει ότι δεν υπάρχουν επενδυτές να τοποθετηθούν στο ταμπλό. Ξένοι θεσμικοί αλλά και όσοι Ελληνες απέμειναν στο Χρηματιστήριο φοβούνται ότι η χώρα επιστρέφει στην αβεβαιότητα του 2015 και σπεύδουν να πουλήσουν προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα.

Ασφυκτικές πιέσεις δέχτηκαν χθες και οι υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης που διολίσθησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 μηνών, επεκτείνοντας τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας, με κλάδους όπως οι τράπεζες και οι αυτοκινητοβιομηχανίες να υφίστανται τις μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις.

Ευρώπη
Στη Φρανκφούρτη ο Dax «βούλιαξε» 3,3%, ο Cac 40 στο Παρίσι υποχώρησε 3,2% και οι απώλειες για τον Ftse 100 στο Λονδίνο διαμορφώθηκαν στο 2,71%. Την επενδυτική ψυχολογία βάρυναν οι ανησυχίες για την κερδοφορία των τραπεζών σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων. Οι μετοχές των Deutsche Bank, Commerzbank, Credit Suisse, HSBC και BNP Paribas κατέγραψαν ενδοσυνεδριακά απώλειες μεταξύ 3,5% και 6,5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet, ο τραπεζικός δείκτης της Ευρώπης, ο Stoxx Europe 600 Banks Index, καταγράφει απώλειες για έξι συνεχόμενες εβδομάδες, το μεγαλύτερο σερί εβδομαδιαίων απωλειών από το 2008, όταν οι τράπεζες κατέγραφαν πτώση για 10 συνεχόμενες εβδομάδες από τον Μάιο του έτους εκείνου.

Αρνητικό το κλίμα και στη Γουόλ Στριτ, όπου ήδη από το πρώτο «καμπανάκι» ο Ντάου Τζόουνς υποχωρούσε πάνω από 2% με αφορμή τη νέα πτώση των πετρελαϊκών τιμών στα 30 δολάρια το βαρέλι.

Πηγή: ethnos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Θέση Εργασίας για Φαρμακοποιό στην ΜΚΟ “ΑΠΟΣΤΟΛΗ” στην Αθήνα
Προηγούμενο άρθρο
Θέσεις εργασίας σε Τεχνικές Εταιρείες στην Ελλάδα & στο Εξωτερικό
Μενού