Αποτίμηση προγράμματος Voucher λίγο πριν την έναρξη του νέου κύκλου για 26.000 ανέργους

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 146

proistamenoiΤην ιδιαίτερα θετική αποτίμηση του προγράμματος Voucher, «Επιταγή Διασύνδεσης με την Αγορά Εργασίας ανέργων αποφοίτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ» που σχεδίασε και υλοποίησε ο ΟΑΕΔ για λογαριασμό του Υπ. Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων από τον Μάιο έως και το Νοέμβριο του 2015, καταδεικνύει το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των ανέργων έχουν απασχόληση μετά το πέρας του προγράμματος.

Ειδικότερα, δύο μήνες μετά την ολοκλήρωσή του, 1.769 ωφελούμενοι που συμμετείχαν στις δράσεις κατάρτισης και πρακτικής άσκησης, διαπιστώνεται ότι δεν είναι πλέον άνεργοι, είτε επειδή έχουν προσληφθεί σε θέση εργασίας, είτε επειδή έχουν προβεί σε έναρξη επιτηδεύματος.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε 120 ώρες θεωρητικής κατάρτισης και 480 ώρες πρακτικής άσκησης για συνολικά 8.838 συμμετέχοντες, αποφοίτους Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Συνολικά δημιουργήθηκαν 453 τμήματα από 119 παρόχους κατάρτισης για Ωφελούμενους που τελικά συμμετείχαν και οι οποίοι πραγματοποίησαν την πρακτική τους άσκηση σε 8.160 επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα είχε αρχικά προκηρυχτεί το Δεκέμβριο του 2014. Στη συνέχεια επανασχεδιάστηκε και επαναπροκηρύχτηκε τον Απρίλιο του 2015, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση του αριθμού των Ωφελούμενων, τη διεύρυνση του αριθμού των παρόχων κατάρτισης, την αύξηση του εκπαιδευτικού επιδόματος και την καλύτερη σύζευξη/συνάφεια των πτυχίων των Ωφελούμενων με το αντικείμενο των θέσεων πρακτικής άσκησης. Υλοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε από τον ΟΑΕΔ σε διάστημα εννέα μηνών, με στόχο να αξιοποιηθούν πλήρως οι πόροι του ΕΣΠΑ 2007-2013 και συγκεκριμένα του ΕΠ «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».

Η Διοικήτρια του Οργανισμού καθ. Μαρία Καραμεσίνη επισημαίνει ότι την επιτυχία του προγράμματος σηματοδοτεί «η ένταξη στην απασχόληση ποσοστού άνω του 20% των ωφελουμένων, χωρίς να έχει δοθεί επιχορήγηση στις επιχειρήσεις για κανονική τους πρόσληψη μετά το πέρας της πρακτικής άσκησης. Παράλληλα, επιβεβαιώνεται ότι τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης που στηρίζονται στην ορθή σύζευξη των προσόντων των ωφελούμενων με κατάλληλες θέσεις πρακτικής άσκησης, σε συνδυασμό με ελέγχους οι οποίοι κατοχυρώνουν την τήρηση των όρων των προγραμμάτων, επιδρούν θετικά στην εργασιακή ένταξη των συμμετεχόντων σε αυτά».

Tο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα voucher του ΟΑΕΔ για τους 26.000 άνεργους, οπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εργασίας σε δυο δοσεις η μία για νέους εως 24 ετων (15.000 θέσεις) και η άλλη για ανεργους ανω των 50 ετών (11 θέσεις).

Πηγή: e-dimosio.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Νομικά Στελέχη σε δικηγορικές εταιρείες στην Αττική
Προηγούμενο άρθρο
Διδακτικό Προσωπικό σε 6 Τμήματα του Α.Π.Θ.
Μενού