Το ελληνικό μνημόνιο για επανεκκίνηση της βιομηχανίας

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 130

biomixaniaΣχέδιο επανεκκίνησης της βιομηχανίας με μπροστάρηδες 10 κλάδους και ισχυρά θεσμικά και χρηματοδοτικά κίνητρα προτείνει το «Forum της Βιομηχανίας» στο συνολικό πακέτο των μέτρων για την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας που ετοιμάζει αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση.

Η «Οικονομία» αποκαλύπτει τις κύριες εισηγήσεις του οργάνου που συγκρότησε η υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Θεοδώρα Τζάκρη και το οποίο απαρτίζεται από τους εκπροσώπους συνδέσμων των βιομηχανιών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των επιμελητηρίων, επιστημονικών φορέων αλλά και των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας. Σύμφωνα με το πόρισμα του Forum, «η ανάκαμψη της βιομηχανίας, η αναστροφή των αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και η αύξηση του ΑΕΠ, συνδέονται με την ενίσχυση δυναμικών κλάδων της παραγωγικής βάσης μέσα από την ενθάρρυνση και στήριξη των μεταποιητικών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας».

Σύμφωνα με μελέτες, οι κλάδοι που διαθέτουν αναπτυξιακή δυναμική ώστε να αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της οικονομίας είναι:

  • Ο τομέας της Αγροτοδιατροφής.
  • Η Υγεία και Φαρμακευτική Βιομηχανία.
  • Η Χημική Βιομηχανία.
  • Ο Τομέας των Υλικών και Κατασκευών.
  • Ο Τομέας της Ενέργειας.
  • Ο Τομέας της Περιβαλλοντικής Βιομηχανίας.
  • Ο Τομέας των Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών.
  • Ο Τομέας των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
  • Ο Τομέας της Εφοδιαστικής Αλυσίδας.
  • Ο Τομέας των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Η στήριξη και προώθησή τους, όπως αναφέρει το πόρισμα, απαιτεί τον σχεδιασμό συγκεκριμένων κινήτρων προς τις ακόλουθες κατευθύνσεις:

Τη δημιουργία αλυσίδων αξίας μέσω συνεργατικών σχηματισμών και δικτυώσεων, ιδίως δυναμικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Την υποστήριξη της εξαγωγικής τους δραστηριότητας.

Την ενθάρρυνση των παραγωγικών επενδύσεων στην καινοτομία για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και νέες παραγωγικές διαδικασίες.

Την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και συνεργατικών σχημάτων και δικτύων, με στόχο τη βελτίωση των επιδόσεων τους.

Τη βελτίωση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τους.

Τα κεφάλαια
Σύμφωνα με το πόρισμα του Forum, είναι απαραίτητα τα μέτρα για βελτίωση της ρευστότητας και διαθεσιμότητας κεφαλαίων κίνησης, καθώς και η λειτουργία σύγχρονων μηχανισμών χρηματοδότησης επενδύσεων.

Ειδικότερα προτείνονται παρεμβάσεις για:

  • Ρυθμίσεις δανείων και βελτίωση της κεφαλαιακής διάρθρωσης των επιχειρήσεων.
  • Χρηματοδότηση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων και νέων επιχειρήσεων.

Μικρού ύψους κεφαλαιακές ανάγκες μπορούν να χρηματοδοτηθούν ενδεικτικά από το ΕΤΕΑΝ, με πόρους του ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους. Η χρηματοδότηση των πολύ μικρών επιχειρήσεων, όπως και των νεοφυών, απαιτεί την άμεση δημιουργία θεσμικού πλαισίου μικρο-χρηματοδότησης (micro-finance), που είναι ένα μη τραπεζικό εργαλείο με ευρύτατη χρήση σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητά στις μεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη εμπλοκή του τραπεζικού συστήματος, π.χ. η δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας ή Ταμείου.

Για τη χρηματοδότηση νέων και νεοφυών επιχειρήσεων προκρίνεται η δημιουργία ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου που θα δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη μορφών ενίσχυσης όπως τα κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου.

Ο Αναπτυξιακός Νόμος της χώρας μαζί με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 αποτελούν τα κύρια εργαλεία που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της Οικονομίας και στην προσέλκυση επενδύσεων. Παράλληλα, η Κομισιόν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και την καινοτομία υλοποιεί ειδικά προγράμματα, όπως τα Horizon 2020, Cosme 2014-2020 και Erasmus Plus.

Τέλος, καθοριστικής σημασίας θεωρείται και η άρση αντικινήτρων για την αναστροφή του επενδυτικού κλίματος (π.χ. φορολογικός έλεγχος των ανέλεγκτων χρήσεων, σύσταση περιφερειακών επιτροπών επίλυσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων).

Πηγή: ethnos.gr

Μενού