Κόκκινα δάνεια: Απελευθέρωση σε… δόσεις εξετάζει η κυβέρνηση με στόχο τη συμφωνία

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 125

my house and moneyΜετά την πρόταση για αύξηση του ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα -από το 23% στο 24%-, προκειμένου να ολοκληρωθεί και το τρίτο πακέτο μέτρων της α’ αξιολόγησης (αυτό με τους έμμεσους φόρους), η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να «υποδεχτεί» ξανά σήμερα στην Αθήνα τους θεσμούς με συμβιβαστική διάθεση και για το μείζον θέμα της πώλησης των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ναυτεμπορική”, η ελληνική πρόταση -η οποία φαίνεται πάντως να προκαλεί εμπόδια ακόμη και μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης- προβλέπει την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των «κόκκινων» δανείων, αλλά σε… εξαμηνίες. Δηλαδή:

  • Μέχρι το τέλος του χρόνου θα επιτραπεί η πώληση σε κερδοσκοπικά funds του 20%-25% του αποθέματος των «κόκκινων» δανείων (αν υποτεθεί ότι έχουν ήδη φτάσει στα 100-110 δισ. ευρώ, τότε το πρώτο πακέτο θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 20-25 δισ. ευρώ).
  • Στις αρχές του 2017 θα απελευθερωθεί ένα δεύτερο πακέτο «κόκκινων» δανείων αντίστοιχου ποσοστού κ.ο.κ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα στο 2018 δεν θα υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο για τη μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες, ενώ το μοναδικό πέπλο προστασίας για τους δανειολήπτες θα είναι πρακτικά ο νόμος Κατσέλη.

Ουσιαστικά προτείνεται λύση αντίστοιχη με αυτή που δόθηκε με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Οταν είχε τεθεί θέμα οι οφειλέτες να χάνουν τη ρύθμιση σε περίπτωση που δεν πληρώνουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις, τελικώς προκρίθηκε η συμβιβαστική λύση, για ένα εξάμηνο να δοθεί χρονικό περιθώριο ενός μήνα για την αποπληρωμή των «φρέσκων» υποχρεώσεων, στη συνέχεια αυτή η περίοδος να μειωθεί στις 15 ημέρες (σ.σ.: αυτό θα συμβεί από τον προσεχή Ιούνιο) και από το τέλος του 2016 και μετά η μη πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων να ισοδυναμεί με «ξαφνικό θάνατο» για όλα τα πλεονεκτήματα της ρύθμισης των 100 δόσεων.

 Πηγή: aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Μεγάλη μείωση στις αναπηρικές συντάξεις – Δείτε τι αλλάζει (βίντεο)
Προηγούμενο άρθρο
Προθεσμία εως την Τετάρτη για 36 μόνιμες προσλήψεις στα ΕΛΤΑ
Μενού