Προσδοκίες για επιστροφή καταθέσεων ως 5 δισ. ευρώ

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 130

epidoma2-620x320-2-620x320Στο ήμισυ έχουν πλέον αναπροσαρμόσει οι τράπεζες τον  εφετινό στόχο για αύξηση των καταθέσεων. Η αρχική πρόβλεψη για καθαρή εισροή 6-7 δισ. ευρώ από νοικοκυριά και επιχειρήσεις προϋπέθετε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος το αργότερο ως και το τέλος του πρώτου τριμήνου. Αυτό τελικά συνέβη μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση εσωτερικές ασκήσεις που έχουν «τρέξει» οι τράπεζες με αυτή την παραδοχή, εκτιμάται ότι, εφόσον δεν επιδεινωθεί εκ νέου το κλίμα στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, η ενίσχυση των καταθετικών υπολοίπων θα μπορούσε να φτάσει σε ένα καλό σενάριο, τα 2-2,5 δισ. ευρώ σε επίπεδο έτους.

«Πρόκειται για γενναίο στόχο, δεδομένου ότι πρέπει να καλυφθεί η απώλεια 2,5 δισ. ευρώ που έχει καταγραφεί τους πρώτους τέσσερις μήνες της χρονιάς και να υπάρξει επιπλέον άντληση ρευστότητας. Μιλάμε, δηλαδή, για μια μέση καθαρή αύξηση της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ στα υπόλοιπα
 ή 5 δισ. ευρώ συνολικά μέσα σε ένα επτάμηνο» επισημαίνει διευθυντής καταθέσεων συστημικού ομίλου.
Βραχυπρόθεσμη ανάσα

Ο ίδιος πάντως εκτιμά ότι η άρση της αβεβαιότητας, έστω και βραχυπρόθεσμα, θα συμβάλει στη βελτίωση της ψυχολογίας των καταθετών ανακόπτοντας σε πρώτη φάση τις εκροές της προηγούμενης περιόδου. Θετική συμβολή στα μεγέθη αναμένεται τους καλοκαιρινούς μήνες και από τα έσοδα του τουρισμού.

«Είναι μια ανάσα για το σύστημα. Ωστόσο δεν αρκεί για την επιστροφή στην κανονικότητα» 
υπογραμμίζει τραπεζική πηγή.
Οπως εξηγεί, απαραίτητη είναι η συνέχιση της βελτίωσης της εμπιστοσύνης και στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, κάτι που δεν είναι απολύτως βέβαιο λόγω των ανοιχτών ζητημάτων σε σχέση με τη ρύθμιση του χρέους και με την εφαρμογή προαπαιτουμένων για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας.
Επιπλέον, για να ανατραπούν οι πτωτικές τάσεις στις καταθέσεις, είναι απαραίτητη και η επιτάχυνση της διαδικασίας άρσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Επικεφαλής λιανικής τραπεζικής συστημικού ομίλου εκτιμά ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει ένας νέος κύκλος χαλάρωσης των capital controls, ο οποίος θα περιλαμβάνει αυξήσεις στα όρια για την πραγματοποίηση εισαγωγών από επιχειρήσεις. Από εκεί και πέρα, σημειώνει ο ίδιος, η ελαστικοποίηση των μέτρων για τις καταθέσεις θα εξαρτηθεί από τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το ρίσκο νέων εκροών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θεωρεί χαμένο το στοίχημα της άρσης κάθε περιορισμού τουλάχιστον ως και τα μέσα του 2017.
Το όφελος της χαλάρωσης

«Οπου έχουν χαλαρώσει τα μέτρα τους τελευταίους μήνες υπήρχε πρόοδος όταν η ψυχολογία βελτιωνόταν. Στο πλαίσιο αυτό βασικό μας αίτημα εδώ και μήνες είναι να υπάρχει απόλυτη ελευθερία στο φρέσκο χρήμα που εισέρχεται στο σύστημα από εδώ και στο εξής» υποστηρίζει γενικός διευθυντής πιστωτικού ιδρύματος.
Ως παράδειγμα αναφέρει τις διευρυμένες επιλογές από τον περασμένο Οκτώβριο σε όσους είχαν αγοράσει πριν από το κλείσιμο των τραπεζών μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων. Από τότε, σε περίπτωση ρευστοποίησής τους, το ποσό που εισπράττεται κατατίθεται στον λογαριασμό της ελληνικής τράπεζας. Στη συνέχεια όμως ο καταθέτης μπορεί ανά πάσα στιγμή να επαναγοράσει οποιοδήποτε αμοιβαίο κεφάλαιο με θεματοφυλακή εκτός Ελλάδος.  Η ευχέρεια αυτή βοήθησε σημαντικά για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από αποταμιευτές που αναζητούν μια καλύτερη απόδοση, π.χ. σε μια προθεσμιακή κατάθεση στην Ελλάδα, σε σχέση με τα μηδενικά επιτόκια των αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων που είχαν επιλέξει για να «παρκάρουν» την κινητή τους περιουσία πέρυσι. Και εφόσον αισθανθούν ξανά κίνδυνο, μπορούν να την εξαγάγουν μέσω της ίδιας… οδού.
Από την άλλη πλευρά, έχει δοθεί το δικαίωμα για τα υπόλοιπα που προέρχονται από εμβάσματα εξωτερικού να εξαχθούν εκ νέου στο σύνολό τους εκτός ελληνικού συστήματος, αλλά και να αναληφθεί το 10% εξ αυτών σε φυσική μορφή. Μετά τη ρύθμιση αυτή καταγράφηκε μια μικρή αύξηση των συγκεκριμένων ροών. Το ίδιο συνέβη και με τη ζήτηση για προθεσμιακές καταθέσεις μετά την άρση των περιορισμών ως προς τη δυνατότητα πρόωρης ανάληψης των κεφαλαίων που δεσμεύονται.
Ετοιμα τα συστήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συστήματα των τραπεζών είναι ήδη έτοιμα για να υποστηρίξουν το συγκεκριμένο μέτρο. Με τον τρόπο αυτόν τα χρήματα που κατατίθενται σε φυσική μορφή ή με ηλεκτρονικό τρόπο σε τραπεζικούς λογαριασμούς θα μπορούν να αναληφθούν εξ ολοκλήρου, να αποσταλούν εκτός Ελλάδος ή να επενδυθούν οπουδήποτε στον κόσμο.

«Αν εφαρμοζόταν αυτό το μέτρο τους πρώτους μήνες μετά το δημοψήφισμα, θα τιμωρούνταν όσοι είχαν εμπιστευθεί τις ελληνικές τράπεζες ως και την τελευταία στιγμή. Πλέον, μετά από τόσους μήνες, το ηθικό αυτό ζήτημα δεν είναι τόσο σημαντικό. Προέχει η εξυπηρέτηση των πελατών μας»
 αναφέρει έμπειρο τραπεζικό στέλεχος.


Απελευθέρωση
Τα αιτήματα για άρση των περιορισμών

Οι τραπεζικές διοικήσεις έχουν υποβάλει στις Αρχές τα ακόλουθα αιτήματα:

1. Αρση capital controls για νέο χρήμα: 
Θέλουν οι πελάτες να μπορούν να προχωρούν σε ανάληψη του 100% των μετρητών που καταθέτουν. Π.χ. αν κάποιος καταθέσει 5.000 ευρώ μετά την εφαρμογή του μέτρου, θα μπορεί να προχωρήσει εκ νέου σε ανάληψή τους σε φυσική μορφή, να τα επενδύσει οπουδήποτε στον κόσμο ή να τα μεταφέρει με έμβασμα σε λογαριασμό του στο εξωτερικό.
Το μόνο ρίσκο είναι οι καταθέτες να χρησιμοποιήσουν αυτή την οδό για να «εξάγουν» αποταμιεύσεις που σήμερα είναι εκτός συστήματος. Οι τράπεζες θέλουν επίσης να αυξηθεί το ποσοστό ανάληψης σε φυσική μορφή των χρημάτων που προέρχονται από λογαριασμούς ξένων τραπεζών στο 15%-20%, από 10% σήμερα.

2. Αναλήψεις «παλαιού» χρήματος:
 Τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν ζητήσει την αύξηση του ορίου ανάληψης μετρητών κατά τουλάχιστον 80 ευρώ την εβδομάδα, για τις καταθέσεις που βρίσκονται σήμερα στο σύστημα, δηλαδή στα 500 ευρώ.
Επιπλέον, επιδιώκουν να δοθεί η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης των χαρτονομισμάτων σε επίπεδο μήνα. Δηλαδή, ακόμη κι αν δεν αυξηθεί το όριο στα 500 ευρώ, να μπορεί κάποιος με μία κίνηση να «σηκώνει» το σύνολο του μηνιαίου του ορίου, π.χ. 1.680 ευρώ (4 εβδομάδες επί 420 ευρώ).

3. Αποστολή εμβάσματος στο εξωτερικό: 
Βελτίωση της ψυχολογίας θα υπάρξει και από την αύξηση του ορίου ελεύθερων εμβασμάτων προς το εξωτερικό (σήμερα 1.000 ευρώ). Σε πρώτο χρόνο θα μπορούσε να διπλασιαστεί το ισχύον πλαφόν.

 Πηγή: tovima.gr

Μενού