Ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο για τη γεωθερμία

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 143

«Επιδιώκουμε την απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης αδειών εκμετάλλευσης στα γεωθερμικά πεδία χαμηλών θερμοκρασιών στη βάση συγκεκριμένων κανόνων και ορίων», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Βερροιόπουλος και πρόσθεσε: «Προωθούμε τη θέσπιση ευέλικτων διαδικασιών που απελευθερώνουν τον γεωθερμικό δυναμικό στο τοπικό παραγωγικό δυναμικό μέσω κατάλληλων αλλαγών στο ν. 3175/2003. Ενισχύουμε την παραγωγή και διανομή θερμικής ενέργειας από ΑΠΕ άρα και της γεωθερμίας μέσα από το νέο επενδυτικό νόμο. Σε αντίθεση με το παρελθόν που οι ενισχύσεις πήγαιναν σε φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα τώρα οι πόροι κατευθύνονται κυρίως σε ΑΠΕ όπως η γεωθερμία, που έχουν ως αποτέλεσμα την πιο υψηλή μόχλευση με τοπικής κλίμακας παραγωγικές δραστηριότητες. Θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις επενδύσεις στην έρευνα και εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων μέσα από το νέο ΕΣΠΑ. Προς τούτο εργαζόμαστε για την εξειδίκευση ειδικού προγράμματος που θα προωθεί τη συγκεκριμένη τεχνολογία.»

Αναφερόμενος στα γεωθερμικά πεδία υψηλών θερμοκρασιών ο γεν. Γραμματέας σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι η πολιτεία έχει θεσπίσει εξαιρετικά ελκυστικές τιμές αποζημίωσης στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση γεωθερμίας αυτό δεν άρκεσε για να προσελκύσει επενδύσεις. «Η ατυχής ιστορία της Μήλου, οι αποτυχίες σε Λέσβο, οι αντιδράσεις σε Νίσυρο, οι αποτυχημένοι διεθνείς διαγωνισμοί σε μη βεβαιωμένα πεδία, συνιστούν το πάζλ της σημερινής κατάστασης στην γεωθερμία υψηλών θερμοκρασιών», είπε.

«Χρειάζεται, κατέληξε, να κτιστεί κλίμα εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες και να αναδειχθεί η αναπτυξιακή προοπτική από την εκμετάλλευση αυτής της μορφής ΑΠΕ. Πιστεύουμε ότι ένα πρώτο πετυχημένο παράδειγμα μέσω μιας πιθανής συνεργασίας της ΔΕΗ με έμπειρες εταιρείες από χώρες στις οποίες η γεωθερμία είναι ανεπτυγμένη θα δράσει ως καταλύτης για επενδύσεις σε όλα τα γεωθερμικά μας πεδία».

Ο κ. Βερροιόπουλος παρατήρησε τέλος ότι ενώ η χώρα μας σήμερα δαπανά τεράστια ποσά ετησίως για την στήριξη των ΑΠΕ (μόνο από το ΕΤΜΕΑΡ το 2015 επιδοτήθηκαν οι ΑΠΕ με 1 δις ευρώ), η κατανάλωση εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) για τις ανάγκες ηλεκτρισμού, θέρμανσης και ψύξης παραμένει κυρίαρχη στο ενεργειακό μίγμα της Ελλάδας την ίδια ώρα που το εγχώριο γεωθερμικό μας δυναμικό παραμένει ανεκμετάλλευτο.

Πηγή:e-dimosio.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Επιμένει η Κυβέρνηση στις 15.000 προσλήψεις μονίμων για φέτος
Προηγούμενο άρθρο
Έως την 1η Ιουνίου η υποβολή αιτήσεων για την πιλοτική τάξη μαθητείας στα ΕΠΑΛ
Μενού