Έκοψαν μισθούς, έκοψαν συντάξεις, τώρα φέρνουν μπαράζ φόρων

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 143
ForoiΜετά το πρώτο σοκ με τις μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το μπαράζ φόρων ‘ύψους 12 δις που θα κληθούν να πληρώσουν έως το τέλος του έτους.

Την ίδια ώρα οι φορολογούμενοι έχουν δει να αυξάνονται και τα καθημερινά έξοδα στις βασικές τους αγορές καθώς έχει αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στο 24%.

Ήδη η αντίστροφη μέτρηση για την καταληκτική ημερομηνία της υποβολής φορολογικών δηλώσεων έχει ήδη ξεκινήσει (έως 15 Ιουλίου) και στη συνέχεια έρχεται η ώρα των εκκαθαριστικών και της καταβολής των δόσεων. Συγκεκριμένα έως τα τέλη Ιουλίου θα καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ με την επιστροφή από την καλοκαιρινή άδεια, τον Σεπτέμβριο, θα έρθει και η λυπητερή για τον ΕΝΦΙΑ. Όπως κάθε χρόνο το μπαράζ των φόρων ολοκληρώνεται στα τέλη Δεκεμβρίου με την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Όπως αναφέρει και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ πέντε είναι τα κρίσιμα σημεία για το φοροτσουνάμι που αναμένεται:

1. Έως τις 29 Ιουλίου θα πρέπει να γίνει η καταβολή της πρώτης δόσης για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Οι επόμενες δύο δόσεις θα πρέπει να καταβληθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως στα εκκαθαριστικά οι φορολογούμενοι θα δουν το σύνολο ων φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν: φόρο εισοδήματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης, το τέλος επιτηδεύματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης και την προκαταβολή φόρου.

2. Οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους καθώς έχει αυξηθεί ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών από το 26% στο 29%. Εντός του Ιουλίου πρέπει να πληρώσουν δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος.

3. Μετά τις φορολογικές δηλώσεις έρχεται ο βραχνάς του ΕΝΦΙΑ. Αυξημένο χαράτσι για τα ακίνητα θα κληθούν να πληρώσουν περισσότεροι από 600.000 ιδιοκτήτες. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2017.

Υπενθυμίζεται πως η μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ και η αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με την επέκταση του φόρου αυτού και στα αγροτεμάχια, στους αγρούς και στις λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου θα έχει ως συνέπεια πολύ περισσότεροι φορολογούμενοι να κληθούν φέτος να πληρώσουν για πρώτη φορά τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

4. Το επόμενο κάλεσμα από την Εφορία αναμένεται έως το τέλος του έτους και δεν είναι άλλο από τα τέλη κυκλοφορίας. Μάλιστα για άλλη μία φορά οι ιδιοκτήτες ΙΧ και μοτοσικλετών δεν έχουν ιδέα τι τους περιμένει, αφού μετά τις περσινές αλλαγές που υποχρέωσε πολλούς που είχαν μηδενικά τέλη να πληρώσουν και αυτοί, τώρα το ΥΠΟΙΚ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ξανά το σύστημα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας.

5. Φυσικά η φοροεπιδρομή δεν θα σταματήσει εκεί αφού και για το β΄ εξάμηνο του έτους οι οφειλέτες του Δημοσίου θα πληρώνουν ταυτόχρονα με όλα τα ανωτέρω και τη δόση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ωστόσο είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αρκετοί από τους οφειλέτες να βρεθούν εκτός ρύθμισης, στην περίπτωση που δεν καταβάλουν τη δόση που τους αναλογεί σε διάστημα 15 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας.

Στα 100 ευρώ μισθού τα 57 τα παίρνει το κράτος

Πρωταθλήτρια σε κρατήσεις φόρων και εισφορών αναδεικνύεται η Ελλάδα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Όλο και πιο βαθιά βάζουν το χέρι στην τσέπη οι Έλληνες αφού με τις νέες εισφορές και κρατήσεις το μεγαλύτερο μέρος του μισθού καταλήγει στο κράτος. Για κάθε 100 ευρώ μισθού που λαμβάνει ο εργαζόμενος τα 57 ευρώ πηγαίνουν σε φόρους και εισφορές συρρικνώνοντας ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα των μισθωτών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή της Κυριακής», η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια σε κρατήσεις όχι μόνο στην Ευρωζώνη αλλά και μεταξύ των μελών του ΟΟΣΑ. Το 2016 με τον φόρο και την εισφορά αλληλεγγύης, που άρχισαν να παρακρατούνται, ο εργοδότης θα πληρώνει 100 ευρώ για τον εργαζόμενο του, αλλά από αυτά θα καταλήγουν στην τσέπη του υπαλλήλου του από 42,5 ευρώ έως και 67 ευρώ ανάλογα με το ύψους του μισθού. Τα υπόλοιπα, από 33 έως 57,5 ευρώ στο 100ρικο θα μπαίνουν στο ταμείο του κράτους με τη μορφή ασφαλιστικών εισφορών και φόρων.

 Πηγή: eleftherostypos.gr
Μενού