Περίπου 6.000 επιχειρήσεις περιμένουν επιστροφή ΦΠΑ

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 121

590_644c1fb7463692c5cfe1996a86014dd3Σε μια εποχή που το ρευστό αξίζει περισσότερο από χρυσάφι, το ελληνικό κράτος επιμένει να μην επιστρέφει ούτε τον νόμιμο ΦΠΑ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις. Το 1 δισ. ευρώ προσεγγίζει πλέον ο ΦΠΑ που οφείλει το Δημόσιο σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, επιτείνοντας τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν και τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις αποτελούν τη βασική αιτία που οι υπόχρεοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν εμπρόθεσμα στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει και η λίστα ληξιπροθέσμων χρεών με νέα ονόματα.

Τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι, μέχρι χθες το αιτούμενο ποσό απλήρωτων αιτήσεων που εκκρεμούν ακόμη στις εφορίες όλης της χώρας ήταν 983,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα τα 753,66 εκατ. ευρώ αφορούν αιτήσεις 5.891 επιχειρήσεων και επαγγελματιών, οι οποίοι αναμένουν τις επιστροφές ΦΠΑ πάνω από 90 ημέρες.

Ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή του φόρου στους δικαιούχους, στις 42 από τις 111 εφορίες της χώρας, κυμαίνεται από ένα έτος και προσεγγίζει ακόμη και τα πέντε χρόνια.

Αν και ο χρόνος επιστροφής του ΦΠΑ έχει αισθητά βελτιωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, καθώς με βάση τις ισχύουσες διατάξεις οι επιστροφές φόρων πρέπει να γίνονται εντός 90 ημερών ώστε να μη βαρύνεται με τόκους υπερημερίας το Δημόσιο, εντούτοις το πρόβλημα παραμένει, αφού ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 294 ημέρες.

Πηγή: enikonomia.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Αύριο η τελευταία ημέρα ενστάσεων για τους πίνακες αναπληρωτών 2016-2017
Προηγούμενο άρθρο
Κρυφό χαράτσι 60 εκατ. ευρώ μέσω ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες επιχειρήσεις
Μενού