Περιπλέκεται πριν καλά – καλά ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 123

ellada-dosi-mamouth-1000-715x400Η υπόθεση Γεωργίου και η δίωξη των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ για το sale and lease back των 28 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου θα είναι η κρυφή ατζέντα της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και ανάπτυξης κ. Γιώργο Σταθάκη με τον επίτροπο κ. Πιέρ Μοσκοβισί την Δευτέρα στις Βρυξέλλες .

Περιπλέκεται πριν καλά καλά ξεκινήσει η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης αφού εκτός από τα πιο σημαντικά από τα 15 προαπαιτούμενα της δόσης των 2,8 δις ευρώ που έχουν καθυστερήσει θα πρέπει να αντιμετωπίσει και την δυσαρέσκεια της Κομισιόν για τον χειρισμό συγκεκριμένων θεμάτων που αποτελούν για τους ευρωπαίους θέματα αρχής .

Το θέμα με την δικαστική δίωξη του τέως ΓΓ της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου δεν σταματά στα στοιχεία του 2010 και την είσοδο της Ελλάδας σε μνημόνιο. Χώρες που κινδύνεψαν και συνεχίζουν να κινδυνεύουν με δημοσιονομικές κυρώσεις λόγω παραβίασης του δημοσιονομικού συμφώνου όπως η Ισπανία η Πορτογαλία και ίσως αργότερα και η Γαλλία κρίνονται με βάση τα στοιχεία της Eurostat . Μια αμφισβήτηση των στοιχείων που επικυρώνει η Eurostat μπορεί να φέρει αμφισβήτηση για το σύνολο των δημοσιονομικών στοιχείων των κρατών μελών της ΕΕ και άρα και των ποινών που επιβάλλονται για την παραβίασή των κανόνων .

Η χθεσινή παρέμβαση από την Ελλάδα από την επίτροπο εργασίας και κ. Μαριάν Τύσεν ( όχι τον υπευθύνου για τα οικονομικά κ. Μοσχοβισί) είχε ως στόχο να αναδείξει το θέμα ανα όχι στην δημοσιονομική του διάσταση επικεντρώνοντας στις κοινωνικές στατιστικές .

Το ίδιο θέμα αμφισβήτησης της ευθυκρισίας της Commission υφίσταται και το θέμα τω διώξεων των στελεχών του γνωμοδοτικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ ( έναν Γάλλο έναν Ισπανό και ένα Σλοβάκο) που διώκονται για μια σύμβαση που υπέγραψε το ΔΣ του Ταμείου υο 2013. Αυτή την στιγμή η Κυβέρνηση πληρώνει την μη- παρέμβαση στην λήξη του θέματος με το να κόβονται από τους θεσμούς τα άτομα που προτείνει για το εποπτικό συμβούλιο του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων .

Η δυσαρέσκεια της Commission στα δύο αυτά θέματα εκτιμάται ότι θα έχει την επίπτωση της και στην επανέναρξη των συνομιλιών για το ελληνικό πρόγραμμα που αναμένεται να ξεκινήσουν κοντά στις 20 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα

Η αξιολόγηση των ΔΣ των Τραπεζών δεν έχει ολοκληρωθεί , η ΓΓΔΕ δεν έχει κάνει τα βήματα που πρέπει για να καταστεί ανεξάρτητη αρχή, οι αποκρατικοποιήσεις του Ελληνικού της Εγνατίας Οδού δεν είναι ακόμη στο σημείο που ζητούν οι θεσμοί . Αν και οι κάθε λογής διώξεις και τα θέματα της αξιολόγησης δεν συνδέονται άμεσα κανείς δεν μπορεί να τα αποσυνδέσει τελείως .

Επιπλέον θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς ότι η Commission είναι ο πιο φιλικός προς την Ελλάδα θεσμός και έχει «βάλει πλάτη» για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης έστω και με καθυστέρηση . Με ανοιχτά και αυτά τα ανεπίσημα θέματα κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποια θα είναι η στάση της από εδώ και πέρα .

 Πηγή: enikonomia.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Θέσεις Εργασίας Ιατρών σε Κρατικά Νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου
Προηγούμενο άρθρο
Υποβολή δικαιολογητικών επιστροφής ΦΠΑ 2015 για τους αγρότες μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου
Μενού